Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Hatszázmilliós fűtéskorszerűsítésre készül Hódmezővásárhely

Őszig új termálkutat fúrnak, és még nagyobb arányban vonják be a távfűtésbe a geotermikus energiát Vásárhelyen. Idén kezdődik a közel hatszázmilliós beruházás, aminek eredményeképpen termálvíz fűti majd a Lidl, az Interspar üzletét, de lehetőség nyílhat családi házak bekapcsolására is.
A termálkutak a vásárhelyi hőfogyasztás háromnegyedét adják 2009-re. Fotó: Tésik Attila
Jelentős termálfejlesztést tervez Hódmezővásárhely önkormányzata. Új kutat fúrnak a város határában, ahonnan számos közintézményt, sőt áruházat is bekapcsolnak a megújuló energiából táplálkozó távhőrendszerbe. Ádók János, a Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöke azt mondta, jelenleg a helyi távfűtési rendszer 52 százalékát biztosítja tíz termálkút, ám ezt az arányt az új beruházások eredményeképpen 75 százalékra fogják javítani.

– Most fogalmazzuk a pályázatokat, de szoros a határidő, mert októberben már meleg vizet kell kitermelnünk az új kútból. Ennek helyszínét kijelöltük: a régi szennyvíztisztító telep helyén kezdjük a fúrást. Terveink szerint 85 Celsius-fokos vizet szeretnénk a felszínre hozni, amit a hőközponton, illetve hőlépcsőkön keresztül juttatnánk el az újonnan bekapcsolódó épületekhez, intézményekhez – foglalta össze az elnök.

A közműrendszer-bővítés első üteme 5-600 milliós beruházást jelent. Az első szakasz idén megkezdődik, és 2009-ben várható a befejezése.
Az „új termálkör" érinti majd a Lidl Áruházat, a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskolát, a Family Centert, az Interspart és végül az új gyógyszállót. Egy újabb, a város központjától északra megtervezett termálkörbe bekapcsolódhat majd a Fekete Sas, a Hód-Udvarház és az Eötvös szakközépiskola új tornaterme. A föld hőjéből táplálkozó fűtésrendszer egyébként már most közel ötmillió köbméternyi földgázt helyettesít évente, ami összesen mintegy négyszázmillió forintos költségmegtakarítást jelent.

– Terveink között szerepel, hogy a termálrendszert elérhetővé tegyük minden fogyasztó számára, így elképzelhető, hogy a bővítés eredményeképp családi házakat is bekapcsolhatunk a távfűtésrendszerbe, ez a gázár jelentős emelkedése miatt lehet érdeke a tulajdonosoknak – fűzte hozzá Ádók János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gáspár függetlenként indul

Független jelöltként indul a vásárhelyi 2. számú választókerületben az április 15-i időközi… Tovább olvasom