Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hegedűt kapott a virtuóz kislány

Hódmezővásárhely - A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő vásárhelyi Kormányos Vanessza (12) péntek este mutathatta meg tudását az M1 Virtuózok című komolyzenei vetélkedőjében. Nem jutott a középdöntőbe, de sorsa, gyermeki, emberi tisztasága mindenkit meghatott. Hegedűt kapott ajándékba a produkciótól.
Még el sem kezdett játszani kölcsönhegedűjén, a Virtuózok műsor egyik zsűritagjának, Miklósa Erikának már potyogtak a könnyei. A vásárhelyi Kormányos Vanessza (12) Vivaldi G-dúr concertójának egyik tételét játszotta, zongorán Klebniczki György, a szegedi zeneművészeti főiskola tanára kísérte. Szépen hegedült, de ez még talán kevés ok lenne a meghatódottságra.

Vanessza súlyos, gyógyíthatatlan betegségben, cisztás fibrózisban szenved, ami öröklött kór, anyagcsere-betegség: a tápanyag nem tud jól felszívódni, azt nem dolgozza fel normálisan a szervezet. Ciszták alakulnak ki, és ezek Vanesszának a tüdejét támadják. Kisgyermekkorától kezelésre szorul, gyógyszereket szed.

– Igaz, most nem jutott tovább, de 2000 közül bekerült a legjobb 30-ba, a tévéadásba, ezért nyáron már két előválogatón vettünk részt és teljesítettünk sikerrel – mondta a szegedi Czeglédi Ibolya, Vanessza zenetanára. Hozzátette: – Ez azért is komoly teljesítmény, mert betegsége miatt 3-4 hetet kórházban töltött, így a Vivaldi-darab tanulására is alig maradt 3 hete. Nem lehet tudni, a sors mennyi időt szán neki, de éppen ezért én is arra törekszem, hogy amit lehet, kapjon meg az élettől. Megérdemli. A mai celebes világunkban Vanessza angyaltiszta ember, szorgalmával, tehetségével, alázatával igazi példakép, valódi hős – mondta Czeglédi Ibolya.

Hegedűt kapott a virtuóz kislány. Fotó: MTVA (galéria)

– Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a vetélkedő tévés fellépésén szépen játszott, jól érezte magát, nekem ez mindennél többet jelentett – mondta Kis Róbertné Figura Szilvia, Vanessza édesanyja. Annak is nagyon örült az édesanya, hogy miután a kislány a felvételen elárulta, nagyon szeretne egy hegedűt, a produkció adott neki ajándékba.

– Ez nagyon boldoggá tette, és bár pár centit még nőnie kell, hogy jó legyen számára a hangszer, mindennap előveszi, megsimogatja, és egy kicsit játszik rajta – mesélte az édesanya. Meg kell említeni, Vanessza nem is egy, hanem két hegedűt kapott, a másodikat november közepén a New York Kávéházban bocsátják árverésre, a befolyt összeget a kislány gyógyíttatására, tanulmányaira fordítják.

– Nagyon örültem, mert még soha nem játszottam ilyen nagy közönség és rangos zsűri előtt, és ahogy fejlődök, ezt szeretném még többször megismételni – árulta el Kormányos Vanessza, a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola nebulója, aki 7 évesen kezdett hegedülni.

– A zene nagyon sokat, mindent jelent számomra, elfelejtem a betegségemmel járó következményeket, kockázatokat, kikapcsol, egy másik világba repít – mondta a szöszke kislány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a székkutasi testület

Nem kellett sokat izgulnia Székkutason az idei választásokon Szél Istvánnak (Fidesz), mivel más nem jelöltette magát polgármesternek. Tovább olvasom