Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hódgépesek randevúja

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Rózsa Rendezvényházban találkoztak szombaton a város korábbi reprezentáns gyárának, a Hódgépnek a dolgozói. A sztorizás és mulatás mellett aláírást is gyűjtöttek annak érdekében, hogy díszpolgári címre jelöljék Nyámádi Gábor egykori vezérigazgatót.
Dugig megtelt szombaton a vásárhelyi Rózsa Rendezvényház, ahol az egykori hódgépesek adtak egymásnak randevút, és emlékeztek a régi időkre. Ez volt a harmadik találkozó a sorban. A szervezőknek, Havránek Ferencnek, Szél Ferencnek és Zsoldosné Kovács Erzsébetnek nem volt könnyű dolguk, eredetileg csak száznyolcvanöten jelezték részvételi szándékukat, végül kétszázötvennyolcan jelentek meg, Sirokról, Budapestről és Fehérvárról is érkeztek. Mindenkinek jutott hely, étel és ital.

A rendezvényházban nosztalgiáztak a hódgépesek Fotó: Tésik Attila

– Csakis kedves, jó emlékeket őrzök – mondta a 84 esztendős Nyámádi Gábor vezérigazgató, aki 1952-től 1983-ig irányította a vállalatot. – Nagyon szép évtizedek voltak, és még azt is elmondhatom, a cég keresztapja voltam, én adtam a Hódgép nevet. Ez a hatvanas évek végén történt. Folyamatosan fejlődtünk, korszerű dízelmotor-javító üzemet létesítettünk, de elsősorban a szántóföldi zöldségtermesztésben használatos gépeinkről ismertek bennünket. Nagyon jó találkozni, újra beszélgetni az egykori kollégákkal, igaz a városban is gyakran összefutunk.

Tények és számok

A Hódgépet, illetve elődjét, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Gépjavító Vállalatot az ötvenes évek elején alapították a Kalmár-féle rostagyár helyén. Fénykorát a hetvenes-nyolcvanas években élte, ekkor a két vásárhelyi telepen 1300-an dolgoztak, de a makói, dorozsmai, sándorfalvi, deszki és székkutasi gyáregységekkel együtt több ezer volt a foglalkoztatottak száma. Világszerte ismert termékük volt a zöldborsókombájn, de a legtöbben valószínűleg a városi kisautóra, a Pulira emlékeznek, gyártottak ágyúalkatrészt is. A gyár tizenkét éve szűnt meg végleg.  
Nyámádi Gábort mindenki szeretettel üdvözölte, Fülöp István azt elevenítette fel, hogy 1968-ban, amikor a dízelcsarnokot építették, egy-egy tízperces pihenőt focizással töltötték, rongylabdát kergettek. Nyámádi ezt észlelve, hívta a csoportvezetőt, és azt mondta, vegyenek a srácoknak rendes focilabdát. Nem szidott, nem korholt, mégis mindenki értette a célzást, és ettől kezdve szorgalmasabban, jobban dolgoztak – emlékezett Fülöp.

A megsárgult fényképek, korábbi kiadványok is előkerültek. Rostás Ferenc egy 1973-as, képekkel gazdagon illusztrált füzetet hozott magával, azt lapozgatta Törőcsik Gáborral és Katona Jánossal. Azt mondták, családias, összetartó közösség volt a hódgépeseké. Ezzel egyetértett Bandula Sándorné és Albert Lászlóné is, előbbi 26, utóbbi 27 évet húzott le a cégnél.

Oroszvári Ferenc kezdeményezte, gyűjtsenek aláírást Nyámádi Gábor vezérigazgató díszpolgári címre – Pro Urbe-díjat már kapott – való előterjesztéséért. Több lap megtelt a szignókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárdos fejlesztés készül Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Úgy fejlesztené a város a vásárhelyi strandot, hogy kínálata eltérjen a környező… Tovább olvasom