Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hódmezővásárhely kincsei - kerámiakiállítás Budapesten

„Hódmezővásárhely kincsei" címmel nagyszabású tárlat nyílik a budapesti VAM Design központban (Király u. 26.) Hódmezővásárhely 7 ezer éves kerámiakultúrájáról, illetve a 10 esztendős Vásárhelyi Kerámia Szimpózium gyűjteményéből.
A kiállítás régészeti, néprajzi vonatkozású műtárgyai javarészt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumból kerülnek a budapesti tárlatra, ahol a látogató egy átfogó képet kaphat a dél-alföldi város kultúrájáról, múltbéli és kortárs művészeti életének pezsgéséről.

A budapesti kiállításon közel 600 négyzetméternyi kiállítótérben ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Közép-Európa leggazdagabb kerámiakultúrájára utaló kincsekkel. A kiállított kerámiák között találunk újkőkori és bronzkori leleteket is, így mindenki ízelítőt kaphat az őskor agyagművészetéből.

Az elmúlt évezredek kerámiáin túl találkozhatunk a XX. századi magyar keramikusságot meghatározó, 1912-ben alapított hódmezővásárhelyi Majolika Művész Telep alkotóinak műveivel. A művésztelep szellemiségét leginkább befolyásolni képes művészek, így többek között Endre Béla, Tornyai János festőművészek; Kallós Ede, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Rubleczky Géza szobrászművészek és Schmurák József építész terveit, alkotásait is megcsodálhatják az impozáns tárlaton az érdeklődők.

Az október 7-ig látható kiállítás kurátorai Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész és Hegedűsné Dékány Magdolna, a Wartha Vincze Alapítvány elnöke, illetve alelnöke.

A szeptember 7-én 18 órakor a Vam Design Központban rendezett megnyitón a jelenlévőket Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő köszönti majd, a kiállítást dr. Gyulai József akadémikus nyitja meg.

A tárlat alatt három konferenciát rendeznek a kiállítóhelyen. Szeptember 13-án a „Kerámia az építészetben" című tudományos ülésre várják az érdeklődőket, két héttel később, szeptember 27-én a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumról hangzanak el előadások. A kiállítás zárása előtt néhány nappal, október 4-én pedig „A Paraszt Párizs – Hódmezővásárhely meghívja Budapestet" címmel kerül megrendezésre egy nagyszabású konferencia, ahol Vásárhely művészeti életéről és a város jövőbeli kulturális elképzeléseiről tájékoztatják a résztvevőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új esőelvezető rendszert terveznek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyen évek óta gondot okoz a csapadék- és belvízelvezető árkok rossz… Tovább olvasom