Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Hódmezővásárhely körül forgott a Föld

Hódmezővásárhely - Sikeresen ismételték meg szombat délelőtt a Németh László Gimnáziumban a Föld forgását bizonyító híres 1851-es Foucault-inga-kísérletet.

Egy gyertya lángjának segítségével égette el Bónis Béla bőrgyógyász és Németh Judit fizikus, az intézmény névadójának egyik lánya azt a vékony fonalat, amely mozdulatlanul tartotta a vásárhelyi Németh László Gimnázium aulájában felfüggesztett, 31 kilós aranyszínű ólomgömböt, a Föld forgását bizonyító Foucault-inga mását. A kísérlet sikerrel járt: a kilendülő inga szép rajzolatot húzott festékkel az alá helyezett papírlapra.

 Az eredetileg 1851-ben a párizsi Panthéonban végzet kísérlet során az ingát feltaláló francia fizikus demonstrálta először a világon a nagyközönségnek a Föld forgását. Az inga lengési síkja látszólag elfordul, valójában a lengés közben a Föld kifordul alóla. Hódmezővásárhelyen egy ügyes tintaszerkezettel ezt az elfordulást láthatóvá is tették.

Sokan kísérték figyelemmel az inga mozgását. A szerző felvétele
Sokan kísérték figyelemmel az inga mozgását.
A szerző felvétele

A kísérlet megismétlésének ötletével egy évvel ezelőtt kereste fel Bónis Béla bőrgyógyász Árva László gimnáziumigazgatót, aki támogatta, hogy az ingát az iskola aulájában függesszék fel 11 és fél méter magasságban. – Bethlenes diák koromban szerettette meg velem a fizikát Horváth István tanár úr, enélkül nem lehettem volna orvos. Szeretném ezzel a kísérlettel a mai diákokat is a fizika iránti szeretetre ösztönözni – árulta el Bónis Béla.

Az ingát a támogatóknak köszönhetően Návay Sándor szobrászműhelyében öntötték ki ólomból, majd kapott aranyozott színt. A felfüggesztését Insperger Antal vállalkozásánál készítették el. A kísérlet ideje alatt Molnár Miklós egyetemi docens és Csörgő Tamás, a KFKI fizikusa az MTA doktora tartott előadást.

Olvasóink írták

 • 6. booo 2011. június 05. 20:45
  „5. Emilio !
  Elnézést, de a legtöbb víztoronyban van inga. Aminek nem az a célja hogy a föld forgását bizonyítsa, hanem a víztorony statikai és szélterhelését kontrollálja. Ugyanis a "tudományos" ingákat szélső pozícióba hozzák és egy cérnaszállal kötik ki. A cérna elégetésével indul a lengés. Még az sem mindegy hogy az inga milyen anyaggal van felfüggesztve. Sodrony pl torzítja a lengési görbét. A víztorony ingák inkább a függőhöz (kőművesek is használják) hasonló működésben, funkcióban és kialakításban.”
 • 5. Emilio 2011. június 04. 20:16
  „A szegedi Szent István téri víztoronyban is van egy ilyen inga és ha nyitva van, akkor meg lehet tekinteni. Bár tintás írószerkezet nincs rajta.”
 • 4. lepkehalo 2011. június 02. 09:41
  „Én még régen az Iparművészeti Múzeumban láttam ilyen ingát. Ott a gömb aljából kiállt egy kis rúd, és sorba rakott bábukat döntött el az idő haladtával.”
 • 3. Cheguevara 2011. június 02. 08:21
  „Egyelőre csak Hódmezővásárhely forog Lézer körül.”
 • 2. booo 2011. május 31. 16:18
  „Gratulálok Bónis doktor úrnak az inga felállításához! Ha jól tudom Európában ez a második ilyen jellegű inga és a lengések kirajzolásának a módja a világon egyedülálló!
  Jó egészséget és további hasonló, szemléletes kísérleteket kívánok!”
 • 1. seawasp 2011. május 30. 12:30
  „Lázár ezt hamarabb tudta - mint a Föld forgását - a fatornyú falujában! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak számolják a kátyúkat

Hódmezővásárhely - 450 kátyú tűnik el a nyár végéig Vásárhely útjairól. Tovább olvasom