Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Hódmezővásárhelyen átírják a történelmet

Műkedvelők és kutatók alakították meg Svájcban a Zürichi Magyarok Történelmi Egyesületét, a történelem vizsgálatának támogatására, s eredményeinek terjesztésére. Az egyesület Vásárhelyen tartja soron következő őstörténeti találkozóját.
Műkedvelők és kutatók alakították meg Svájcban a Zürichi Magyarok Történelmi Egyesületét, a történelem vizsgálatának támogatására, s eredményeinek terjesztésére. Az egyesület, mely a héten Vásárhelyen tartja soron következő őstörténeti találkozóját, nem tekinti véglegesen lezártnak a történelem egyetlen izgalmas kérdését sem, így náluk ma is téma lehet a magyarok rokonsága a sumérokkal vagy a parthusokkal. Különválasztják a nép- és nyelvrokonság kérdését, amelyet a hazai történettudomány majd száz éve egységesen kezelt.

A héten huszadik alkalommal tartja őstörténeti találkozóját a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület. A helyszín ezúttal Hódmezővásárhely, ahol a ZMTE egyik kerekasztala is működik. Az egyesületet annak idején olyan lelkes emberek alapították Svájcban, akiknek célja a magyar történelem kutatásainak támogatása, s a legújabb eredmények terjesztése.

– Nálunk nincsenek dogmák, azaz, nincs olyan, hogy a történettudományban egy kérdés véglegesen eldőlt, ezért már nem szabad beszélni róla. Így ugyanúgy meg lehet vitatni, hogy finnugor népek vagyunk-e, vagy hogy rokonaink voltak-e a sumérok vagy a parthusok – jellemezte érzékletes példával az egyesület szellemét Csihák György, a ZMTE elnöke. Hozzátette, az egyesület tagjai közt van három világrész tíz országának nyolc doktora, tíz kandidátusa, és két akadémiai nagydoktora is, de akad köztük kürtművész, csillagász, orvos, tengerészkapitány, régész, történész, üzletember, nyelvtanár, zenetanár és grafikus is.

A szervezet – tudtuk meg az elnöktől – mindig különválasztotta a nép- és a nyelvrokonság kérdését. A genetikusok a legújabb kutatási eredményeikkel éppen olyan dolgokat támasztanak alá, amelyek hangoztatása miatt korábban sokakat dilettánsnak neveztek.

– Mit szeretnénk elérni? Azt, hogy ha egy tudományban új adatot fedeznek fel, s az bizonyítható, akkor igazítsák hozzá a tudományos világképet. Mi szívesen vesszük az új adatokat, s azt, aki ezeket hozza. Mindezekről szívesen cseréljük ki véleményünket, ahogy ezen a vásárhelyi találkozón is tesszük – tette hozzá Csihák György, egyetértve azzal a felvetésünkkel, hogy a hallgatók nemzeti érzelmeit a magyar–hun rokonság jobban fűti, mint a „halevő" finnekhez fűző kapcsolat.
A XX. magyar őstörténeti találkozó előadásai e hét végéig tartanak Vásárhelyen, a PMK-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindennapi házszámozás Vásárhelyen

Szokatlanul, az épületek elkészülésének sorrendjében számoztak a hatvanas-hetvenes években több… Tovább olvasom