Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyi diák brüsszeli sikere

Hódmezővásárhely - A bitumen felhasználásáról szóló dolgozatával ért el második helyezést az uniós Xperimánia pályázaton egy vásárhelyi diák. A bethlenes Molnár Mátyást közben nem is a kémia, hanem a történelem érdekli.

Második helyezést ért el az Xperimania európai uniós pályázaton Molnár Mátyás, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tizenegyedikes diákja. Matyi teljesítménye már azért is érdekes, mert humán érdeklődésű, s a magyar–történelem tagozatra jár.

– Bereczné Szép Ilona Tünde tanárnő ösztönzésére indultam a pályázaton, melyen egy petrolkémiai anyagról kellet bizonyítani, hogy az milyen régen áll az emberiség használatában. Én a bitument
választottam, megragadott felhasználásának története – mondta Mátyás. A bethlenes diák idehaza először magyar nyelven készítette el pályamunkáját, majd azt angolra fordítva mutatta be a belga fővárosban. Végül három történettel igazolta – már a brüsszeli versenyen – a bitumen felhasználásának ősi voltát.

Matyi a kémiaszertárban. Elméletben foglalkozott a bitumennel. Fotó: Tésik Attila
Matyi a kémiaszertárban. Elméletben foglalkozott a bitumennel. Fotó: Tésik Attila

Így szólt arról a régészek által feltárt római sisakról, melyre ezzel az anyaggal rögzítették az ezüst babérlevelet; arról az afgán női csontvázról, melynek megmaradt bitumenből készült műszeme; s arról, hogy Joseph Niépce bitumenes eljárással készített fotókat a fényképezés hőskorában.
– Nem vagyok nagy kémiás, engem igazából a történelem érdekel – árulta el Matyi, aki még nem döntötte el, mi is szeretne lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos izgul a koncertek előtt

Ákos 40 címmel jubileumi országjáró turnéra indult a népszerű zeneszerző és előadó, Kovács Ákos. Vásárhelyre október 4-én érkezik. Tovább olvasom