Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyi kereset a Fővárosi Bíróságon

Hódmezővásárhely - Az Egészségügyi Minisztériumnak meg kell indokolnia a Fővárosi Bíróságon, miért csökkentette 116-ra a vásárhelyi kórház aktív ágyainak számát, miközben az előző terv még 161-ről szólt.
Mindez a vásárhelyi közgyűlésen hangzott el, miután kiderült: a bíróság befogadta a város keresetét. Lázár János polgármester lapunknak azt mondta, ő csak annyit szeretne, hogy végre derüljön ki az igazság.

Az Erzsébet-kórház esetében 161 aktív ágyszám szerepelt a januári tervezetben, március végére ez 116-ra változott. Mint arról lapunk beszámolt, korábban az önkormányzat már tárgyalt volna arról, hogyan lehet 161-re csökkenteni az aktív ágyak számát – a lovasberényi találkozó után azonban tovább kurtította a tárca a vásárhelyi számokat. Ekkor a város többféle eszközzel is tiltakozott, így tüntetést rendeztek a kórház fönnmaradása érdekében, és a közgyűlés bírósági keresetben támadta meg a csökkentéssel kapcsolatos határozatot.

Az egészségügyi reformhoz kötődő, vagy a konkrét ágyszámleépítésekkel kapcsolatos felülvizsgálati kérelmekből a Fővárosi Bíróság eddig csak kettőt nem utasított el: a veszprémit és a vásárhelyit. Előbbit eljárás-technikai indokkal fogadta be, utóbbi tartalmi okok miatt fogja tárgyalni.

A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: az Egészségügyi Minisztériumnak most 30 napon belül meg kell indokolnia márciusi döntését a bíróságon.

– Azt szeretném elérni, hogy az igazság győzzön – mondta megkeresésünkre Lázár János polgármester. – És egyúttal felhívni a figyelmet a döntésmechanizmus ellentmondásaira. Számomra egyértelmű, Vásárhellyel kapcsolatban annak idején politikai döntés született, és ez nem ismétlődhet meg. Bízom benne, hogy jövőre az aktív ágyak újraelosztásánál más szempontok is szerepet játszanak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révbe ért a Legyen ön is milliomos! vásárhelyi játékosa

Hódmezővásárhely - Áprilisban 800 ezer forintot nyert a Legyen ön is milliomos! című televíziós… Tovább olvasom