Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: A köznevelés nem szolgáltatás

Hódmezővásárhely - A köznevelés közszolgálat, nem szolgáltatás – jelentette ki Hoffmann Rózsa Vásárhelyen. Az oktatásért felelős államtitkár az új köznevelési törvényről beszélt.
HOffmann RÓzsa és Lázár János közös sajtótájékoztatója. Fotó: Török Anita
Hoffmann Rózsa és Lázár János közös sajtótájékoztatója. Fotó: Török Anita
Magyarország legnagyobb baja, hogy egyre nő a különbség a „lent maradottak és a felül nehezen megkapaszkodottak" között. Erősíteni kell a középréteget, melynek szerves részei a pedagógusok – mondta Vásárhelyen Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

– Kiemelt cél a leszakadás megakadályozása és a tehetséggondozás – közölte a városházán tartott konferencián az államtitkár. Úgy vélte: a nevelés csakis egyéni bánásmóddal érhető el. Hozzátette: 20 évig állt a katedrán, tudja, hogy ennyi óraszámmal és ilyen osztálylétszámmal szinte lehetetlen az egyéni bánásmód. Mégis erre kell törekednie a pedagógusnak.

A köznevelés közszolgálat, nem szolgáltatás - hangsúlyozta továbbá Hoffmann Rózsa, aki arról is szólt, hogy 2013-tól az iskolák fenntartója az állam lesz, a működtetést viszont visszakérhetik az önkormányzatok. A pedagógusok bérét az állam közvetlenül magára vállalja. Fontos a pedagógus életpályamodell. 2013 szeptemberétől mindenkit új kategóriába sorolnak, nő az illetmény. Prezentációjában táblázatot is mutatott, mely szerint aki 2011-ben havi 122 ezer forintot keresett, 2013-ban 167 ezer 400 forintot fog. A pedagógus minősítése után pedig ennél is magasabb lehet a fizetése.

A 2014-től tervezett 3 éves kortól kötelező óvodába járásról is szólt Hoffmann Rózsa. Azt mondta, nem „elvenni" akarják a szülőtől a kisgyermeket. Leghatékonyabban azonban 3-6 év között fejleszthetőek a kicsik.

Előadása után az oktatásért felelős államtitkár közös sajtótájékoztatót tartott Lázár János vásárhelyi polgármesterrel, aki szerint jól alkalmazható az új köznevelési törvény. Az oktatási rendszernek alkalmasnak kell lennie arra, hogy Magyarország versenyképessé váljon. Vásárhely 2002-től próbálkozik sajátos, példaértékű oktatási modellel. A felzárkóztatás és a tehetséggondozás ötvözése a cél – állapította meg a polgármester.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. eldorádó 2012. március 14. 18:05
  „167.400Ft bruttó is tragikomédia. A tanárokat ki kell venni a közalkalmazotti státuszból, de meg kell fizetni (300eFt) őket: kialakul egy versenyhelyzet a tanári állásokért, ami az oktatás minőségi javulását is fogja eredményezni!
  Az eü-ben az orvosokkal is dettó! Meg kell fizetni őket államilag, de ugyanakkor a hálapénzt büntetőjogi kategóriába kell sorolni!”
 • 22. picipest 2012. március 14. 17:52
  „Márpedig a ped.életpálya modellben vizsgáztatni fogják a pedagógusokat. A kezdők gyakornoki vagy vmi hasonló kategóriába kerülnek, a többiek pedig, MINDENKI, a ped1-es kategóriába. Aztán ha megvolt az óralátogatás, és vmilyen külsős és az igazgató megnézte az órát, azok majd eldöntik, hogy fentebb léphet e a pedagógus, ha vállalja ezt a procedúrát.Tehát aki 20 éve tanít, de szeretne fentebb kerülni, annak bizony vizsgáznia kell a vezetője és az ismeretlen ellenőr előtt.Vagyis 45 perc alatt döntenek arról, hogy jó vagy rossz tanár e vki?De igazából ez sem számít.A lényeg, hogy narancsos e vagy sem?Ellent mer e mondani néha a főnökének vagy nem?Van e saját véleménye az iskolai dolgokról vagy kussol csendben. Amúgy kár erre sok szót vesztegetni, szemfényvesztés, mert vmi olyan van benne a tervezetben, hogy HA A GAZDASÁGI HELYZETE AZ ORSZÁGNAK MEGENGEDI..”
 • 21. ursus_artos 2012. március 14. 12:49
  „Néhány anti-fidesz toposzt helyre kell rakni!
  1: A ped. életpálya modellben a 20-40 éve tanítókat senki sem fogja vizsgáztatni. Vizsgázni a két éves gyakornoki idő után kell ahhoz, hogy a ped. jelölt tanár maradhasson. A "régi" tanárok minősítési eljáráson vehetnek részt, ha egyrészt bizonyos feltételeknek (gyakorlat, szakvizsga) megfelelnek és - és itt jön a lényeg - ha akarnak.
  2: Az erkölcstan oktatása nem a lopni és kurválkodni nem szabad, leegyszerűsítést jelenti. Hanem ennél sokkal tágabb ismereteket, ha tetszik szociális kompetenciák elsajátításához vezet, például: hogyan illek érvelni, cáfolni mondjuk egy fórumon. És akkor nem lesznek ilyen, a sértődöttséget tükröző "böske" utalványozások. (Annál is inkább meret az csak adható!)
  3: A csoportlétszám (osztálylétszám) a mai iskolai keretek között semmilyen kapcsolatban nincs a hatékonysággal.
  4: "Józan paraszti ésszel kellene átgondolni a változtatásokat": így történik. Sőt. Ezeket a pedagógiai szakirodalom már régen leírta.
  5: A magyar oktatással valami nagyon nincs rendben. Az eddigi út totálisan csődött mondott. (Liberális szemlélet, az oktatás szolgáltatás. stb...) Íme a példa: "Mindezzel az agyament tervvel biztos, hogy a hatrannyal indulo (pl nem vallasos) gyerek lemarad, aki meg meg problemas is, azt 15 evesen utcara dobjak. "
  A hátrány nem az, hogy vallásos-e a gyerek, vagy sem. Hanem többek között az, hogy az óvodában (3-6 év) kellően szocializálódott-e, vagy a testli, érzelmi fejlettség tekintetében iskolaérett-e, és így tovább.
  6: Az pedig a fő toposz, hogy 15 éves kora után kirakják a gyereket az iskolából. Nem, nem raknak ki senkit sem. Mindenki tanulhat továbbra is, ha akar! A kulcsszó az akaráson van. És el i9s jutottunk egy önellentmondsához, miszerint a korábbi liberális modell az iskolában marasztalta 18 éves koráig a tanulót AKARATA (szabad választása, érdeklődése) ellenére, most a "diktatúrában" ha nem akar 16 éves kora után tanulni, mert inkább maszek kertásó akar lenni, akkor megteheti. Szabad választásából. A diiktatúrában. "Érted te ezt? - mondaná Hofi.)”
 • 20. nie 2012. március 14. 11:35
  „A köznevelés nem szolgáltatás, tehát kötelező? mert nem is választható. Ha a pedagógusok közül csak azok maradhatnának a pályán, akik odavaló, értékes és értelmes emberek, minden másként lehetne!- ez álom egyenlőre. Sajnos sok intézményben a tudás nagy hátrány, a vezetők szemében.Minősítés? Akinek jó nyelve van, jó minősítése is van, s marad is szerintem. Életpálya? A sok kötelezettséggel, örülj, hogy dolgozhatsz jelszóval? A falusi tanítók még tudtak, szerettek és akartak tanítani, nem beszélve arról, hogy a gyerekeket is tudták kezelni és kihozni belőlük a legjobbat. Józan paraszti ésszel kellene átgondolni a változtatásokat, figyelembe véve mi jó valóban a gyereknek, hol kap őszinte szeretet, ami tényleg fejleszt és segíti az egészséges fejlődését.”
 • 19. papika56 2012. március 14. 10:48
  „Rózanéni is tanított 20 évet --csak szerintem ELFELEJTETTE !!!
  olyan <moderálva> változásokat javasol --amit ép eszű nem tenne !
  Tehetséges gyerek--36 os létszámos osztályban ??? Pedagógusokat utcára tettek , ahelyett hogy az osztály -létszámot levették volna 20 alá! Igaz kaptak bérkompenzációt --a szuperbruttó miatt, de a korábbi 7 óra munkaidő --most 8-8,5 óra lett! és "böske " ebédutalvány SINCS, ami ugye tavaj még járt , havi 5000.-ft. MOST EZ SINCS !!
  Jó pedagógus --aki fidesznyaló ? csókos haver !”
 • 18. skid 2012. március 14. 07:32
  „Bla-bla-bla, üres fecsegés az egész. Szokásos duma, semmi értelme.”
 • 17. smalltown 2012. március 14. 00:12
  „14 polarmaci
  Ha te hivonek akarod nevelni a gyereked - tedd! Add be hittanra ISKOLA UTAN avagy irasd egyhazi iskolaba. De ne dontsd el helyettem en milyen ertekrend szerint nevelem a sajat gyerekem. Te se dontsd el, meg Rozsika se meg az ALLAM se. Mert ez az EN dolgom.
  Es eleg ostoba vagy, hogy elkezdesz kadarozni....”
 • 16. csinompalkó 2012. március 13. 22:34
  „Hahaha!
  Hofi néni hagymázas lázálmait bizonyosan ilyen modell alapján képzeli - cikk a délmaóban:
  http://www.delmagyar.hu/kecskemet/kiskoru_veszelyeztetese_miatt_tartoztattak_le_egy_gimnaziumi_tanart/2269252/
  Hittan, persze...:)”
 • 15. roxper 2012. március 13. 21:57
  „Jót se tanul, max sikkasztást, meg pedofíliát!
  Ne röhögtesd magad, van "ismerősöm", aki épp hmvh-n tanult a refgimiben és tudna neked mesélni a hittan színvonaláról! :P”
 • 14. polarbear 2012. március 13. 21:23
  „Smalltown!!
  NEM szolgáltatás!!!
  Az a fodrász,a kozmetikus,a szolárium..stb.
  Hit v. erkölcs órán rosszat nem tanul a gyerek!!! Ébredj már fel a Kádár-korszakból!!!!”
 • 13. polarbear 2012. március 13. 21:07
  „Fideszes vagyok,de ez a "lézerjani" annyira tenyérbemászó,hogy lenne ötletem...”
 • 12. smalltown 2012. március 13. 21:07
  „bizony kotelezik mindenre amirol ok ugy gondoljak, hogy jo.....lesz erkolcs meg hittanora, ( ott mar nagy baj van, ahol EZEK-tol tanul a gyerek erkolcsot...) Lenyomjak a gyerekek torkan a hittant, mindegy otthon a szulo mire neveli, milyen ertekek szerint...Majd Rozsikank eldonti, mi a franko. Alsagos, rosszindulatu, ostoba....(nem irom, ugyis kimoderaljak:))
  Mindezzel az agyament tervvel biztos, hogy a hatrannyal indulo (pl nem vallasos) gyerek lemarad, aki meg meg problemas is, azt 15 evesen utcara dobjak. Rozsika meg pillog.
  Amugy meg IGENIS SZOLGALTATAS az oktatas. Lehet tudomasul venni.”
 • 11. polarbear 2012. március 13. 21:04
  „"sem hit-sem erkölcstan nem kell, erre nem kKtelezhetik az embert!
  Hadd gratuláljak az erkölcsi elveidhez,te Kádár-szocializált (moderálva)!!”
 • 10. mosómasa 2012. március 13. 20:51
  „HR "Úgy vélte: a nevelés csakis egyéni bánásmóddal érhető el. Hozzátette:......tudja, hogy ennyi óraszámmal és ilyen osztálylétszámmal szinte lehetetlen az egyéni bánásmód." Nem ellentmond itt önmagának ??!! A leszakadás és a tehetségek elkallódása garantált !”
 • 9. tzs_szeged 2012. március 13. 20:49
  „"sem hit-sem erkölcstan nem kell, erre nem kKtelezhetik az embert!"

  Pedig de...”
 • 8. polarbear 2012. március 13. 20:45
  „Hoffmann és a kormány álságos...lehetetlen így csinálni,a ped.életpályamodell pedig szemfényvesztés...
  Soha nem lesz belőle semmi!!!
  90 óta ez megy...majd 1-2 év múlva!!!...és semmi. Duma az egész,mert a pedagógusokkal BÁRMIT meg lehet tenni (és ezt ők is tudják...)
  Miféle középosztály???? bruhaha..Statisztikailag az átlag alatt keresnek a pedagógusok!!”
 • 7. tavimaszlag 2012. március 13. 20:42
  „az én gyermekem nem ér rá egésznapos iskolában lenni, délután edzések, heti 3-4, illetve nyelvórák! sem hit-sem erkölcstan nem kell, erre nem kKtelezhetik az embert!”
 • 6. mosómasa 2012. március 13. 20:40
  „1.asztenoszsz Majd olyan fog vizsgáztatni gyakorlott pedagógust, aki életében nem tanított, de " jó szakértő ". Ha az iskola igazgatója- aki nap, mint nap látja a peddagógus munkáját- nem tudja megítélni a beosztottja minősítését, akkor majd egy messziről jött ember egy alkalommal való találkozás után bizonyára ?! Kész röhej !”
 • 5. tavimaszlag 2012. március 13. 20:37
  „magániskola, alapítványi vagy külföld, a hoffmanrozi-féle förmedvényből épeszű ember nem kér!”
 • 4. picipest 2012. március 13. 20:22
  „..miközben Lázár a saját gyerekét az istenért sem iratta volna be egyik vásárhelyi iskolába sem.és igaza van, ha olyan osztályban szeretné tudni a gyerekét, ahol tanulni is lehet, nem csak a gyengébb képességűekkkel kell törődnie a tanárnak, akkor olyan sulit kell választani, ahol nem erre megy el az idő.a jobb képességűekkel lassan senki nem törődik.
  Hoffmann meg össze vissza beszél,tudja, hogy nem lehet a 36 fős osztályokban normálisan tanítanui, mégis erőlteti.az igérgetéseivel meg elhúzhat messzire.
  Amúgy tanárok százainak kellett volna demonstrálnia ellen, de sajnos nem mernek, rettegnek a kirúgástól, pedig mindenki szörnyűlködik a tervezet ellen”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonasors: futni és tűrni a stresszt

Erőnléti felmérés és közvetlen parancsnoki értékelés – ebből áll évente a katonák teljesítményének vizsgálata. Tovább olvasom