Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Horogkereszt a szobron

Megrongálták Kisfaludi Stróbl Zsigmondnak a vásárhelyi Népkert bejáratánál álló Libás lány című szobrát. A műalkotásnak szakállt és bajusz festett, s a homlokára horogkeresztet rajzolt valaki. Kiderült: a minap a zsinagóga oldalára festettek horogkeresztet. A történtek miatt a jegyző hivatalból feljelentést tett a rendőrségen. A szoborról már eltüntették a firkálmányt.
Az elrondított alkotás – több lehetett ez, mint puszta csíny. A szobrot azóta letakarították. Fotó: Tésik Attila
Bajuszt rajzolt, szakállt festett valaki a vásárhelyi Népkert bejáratánál álló Libás lány szoborkompozíció nőalakjának arcára, s homlokára horogkeresztet rajzolt vastag fekete tollal. Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása 1966 óta áll az egyébként forgalmas sétány elején – a mostani eset alaposan felháborította a helybelieket.

– Azt hittem, nem jól látok, amikor megpillantottam a firkálmányokat a szobron – mondta az unokáját kísérő Nagy Béláné. – Nem tudom, ki volt az a vandál, aki ezt tette, de nem hiszem, hogy csak véletlen a horogkereszt – tette hozzá az asszony.

Amúgy ez a szobor talán a legnépszerűbb vásárhelyi köztéri műalkotás. A kompozíció két libájának hátára gyermekek generációját ültették már egy-egy fénykép erejéig.
– Eldurvult a világ, nagyon eldurvult – tette hozzá Györgyi Ferenc, aki legjobban a horogkereszten háborodott fel. – Olyan időket idéz fel ez a jelkép, amelyet azt hittem, senki sem kíván vissza – mondta.
Elképesztőnek és szomorúnak tartja a történteket Hegedűsné Dékány Magdolna, a polgármesteri hivatal művészeti referense, aki lapunktól értesült a szobor megcsúfolásáról.

– Ezt a szobrot egyszer-kétszer már összefirkálták, de nem kímélték a Kossuth-szobor talapzatát, illetve a Bethlen gimnázium előtti sétány alkotásait sem – mondta. Az alkoholos filccel készült firkálmányokat a Tornyai János Múzeum restaurátorai a rendőrségi helyszínelést követően azonnal eltávolították.

Korsós Ágnes jegyző a város nevében hivatalból tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen rongálás és tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt. Dömötör János művészettörténész értelem nélkülinek nevezte a rongáló tettét.

– Szoborrongálásra a korábbi esztendőkben is volt példa, sőt arra is, hogy egyes műalkotásokat egyszerűen elloptak a helyükről, ahogy történt ez a temetőben Tornyai János festőművész vagy éppen a gyáralapító Kokron József sírjánál – mondta felháborodottan. – Csupán a kivagyiság vagy a tudatlanság állhat a háttérben. Még az ősember sem csinált ilyet, pedig szobrokat ő is készített.


Skinheadek a zsinagógánál

A tiszaeszlári, zsidók ellen folytatott perre utaló „Solymosi Eszter 1882" és egy zárójelbe tett kereszt került a minap a vásárhelyi zsinagóga falára. Mint azt Vanderstein János, a zsidó hitközség elnöke lapunknak elmondta, úgy gondolják, a felirat folytatása egy közelmúltbeli esetnek, amikor a hitközségi tagokat a zsinagógából kijőve egy 10-12 fős fiatalokból álló skinhead csoport fogadta – a zsidókra és a cigányokra utaló megjegyzésekkel. A hitközség emiatt feljelentést tett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unióban is büdös a trágya

Tizenöt éve szenvednek a székkutasi Erkel utca középső részén lakók az állatátvevőhelyről jövő… Tovább olvasom