Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hová kerül a kutyagumi?

A kutyasétáltatás melléktermékének eltüntetése a gazdi felelőssége, és már sokan eljutottak odáig, hogy zacskóval felszerelkezve viszik egészségügyi sétára kedvencüket. Más kérdés, hogy hol veszítik el a kis csomagot.
Nyugati példát követve Hódmezővásárhely belvárosában néhány helyen található direkt erre a célra szolgáló edényzet, az ezzel kapcsolatos tapasztalatok azonban vegyesek.

Nemcsak kutyagumi kerül az e célt szolgáló edényekbe.
Nemcsak kutyagumi kerül az e célt szolgáló edényekbe.

A Károlyi-ház melletti gyűjtőbe lesve tejespalack és más műanyag hulladék jelezte, hogy nem mindenki használja rendeltetésszerűen a tárolót. Az Oldalkosár utcai játszótér szomszédságában álló kutyagumi-kuka viszont színültig tele volt, és amennyire mélyrehatóbb vizsgálat nélkül meg lehetett állapítani, szakszerűen tasakolt állatürülékkel. A hódtói ebfuttató gyűjtőedénye viszont vandál kezek vagy lábak áldozata lett, a műanyag tartályt letörték az állványáról. A gazdik tartalék lehetőségként a két lépésre álló „rendes" szemetesben hagyják a zacskóba zárt kutyapiszkot.

Magyar Józseftől, a Városellátó és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a kutyaürülék összegyűjtésére szolgáló edényzetet rendszeresen ürítik, tartalmát ugyanahhoz a céghez szállítják, amelyhez a többi állati eredetű hulladékot is.

Egy kutyasétáltató hölgy véleményét is kikértük a speciális szemetesekről. Csuka Klára szerint nagyon jó kezdeményezés, csak lehetne belőlük több is. Ő maga mindig visz zacskót a sétákra, de van, hogy félóráig magánál kell tartania a felszedett piszkot, mielőtt kidobhatná.

Olvasóink írták

 • 11. állatbarát3 2013. június 19. 15:08
  „queenmargareth1
  Ott a pont a 9. hozzászólónál, tehát már választ is kaptál arra, hogy nem kényelemből nem jó a kutyáknak gazos, derékig érő fűben járkálni és a kullancsveszély sem egy utolsó szempont.”
 • 10. Beathryche 2013. június 19. 14:07
  „3. queenmargareth1 2013.06.19. 10:01

  Kedves queenmargareth1!

  Én például az a típusú kutyatartó vagyok, aki van annyira hülye szabálykövető, hogy csak kjelölt kutyafuttató helyen engedi el a kutyáját. (Igen, az ürüléket is összeszedem, ha már erről szól a cikk, jobb megoldás nem lévén a legközelebbi kukába dobom, legyen az lakótelepi konténer, vagy megállóban kitett szemetes.)

  Amiről konkrétumot tudok mondani az a makkoserdő. Kijelölt kutyafuttató terület. Gusztustalan dzsumbuj, szinte egész évben, térdig/derékig érő gazzal. Az elmúlt 3 év mérlege: többszörös védekezés ellenére 8-10 kullancs a kutyában. Szerencsére eddig egyik sem volt fertőzött. 3 toklász a kutya hallójáratában: állatorvosi költségek mellett, az a nem elhanyagolható tényező, hogy háromszor lett altatva emiatt a kutya. Ezek kikerülhetőek lettek volna, ha legalább ímmel-ámmal rendben lennének tartva ezek a területek. Arról nem is beszélve, amikor egy a gazban megbúvó fémlemez gyakorlatilag kettészelte a kutya lábát. (Állatorvos, altatás, több órás műtét, kontroll, varratszedés.)”
 • 9. Aranea 2013. június 19. 13:09
  „A magas fű elsősorban nem a kullancs miatt gond, hanem a TOKLÁSZ miatt!
  Egy-egy pl. orrüregbe, hallojáratba jutott darab eltávolítása nem egy esetben altatást, sőt műtétet is igényelhet - több tízezer ft-tól megszabadítva így a tulajt .”
 • 8. queenmargareth1 2013. június 19. 11:51
  „kullancsveszély rövid fűben is van értem én imádjuk őket, de ne igazodjunk már hozzájuk.Főleg, hogy nem tudom a hozzászólók közül mégis mennyien szedik össze a kakit.Mi a kakitól félünk annyira, mint a kutya a kullancstól.írtam, itt nálunk gyönyörű zöld fű van, lenyírva.a kutyasétáltatók és a kutyák a járólapokon járnak.és a járdára pakol rendszeresen iszonyú halmot egy kutyus.Imádom őket, csak hülye gazdák vannak.na, ugye hogy nincs elég kuka!mikor emberek szemeteléséről volt szó, akkor zt írták, hogy el lehet kézben, táskában pakolni a köv. szemetesig.Hát tessék.Tegyék ezt a kutyások is.Kb Szegeden két embert láttam, aki összeszedi a kutyája után.”
 • 7. windsor 2013. június 19. 11:42
  „A bekerített kutyafuttatók kicsik és elhanyagoltak, egy nagyobb testű kutyának szinte használhatatlanok. A kijelölt kutyafuttató területek pedig szintén elhanyagoltak, sétáltatásra nem igazán alkalmasak. A kutyámra még tudok kullancs elleni szert vagy nyakörvet rakni, de magamra már trükkösebb vigyázni.
  A töltések pl. kijelölt kutyafuttatók, de egy db kuka sincs például a Boszorkányszigeten. Arról nem beszélve, hogy talán a kutyaürülék a legkisebb gond, mert ugyebár itt a nyári szünet, és a fiatalok egyéb elfoglaltság nem lévén, ott isszák le magukat minden áldott este és még a kuka mellett is képesek szemetelni, de annak hiányában csak földhöz vágják az üvegeket, iszonyatos mennyiségű mocskot hagyva maguk után. A szabályt betartani igyekvő kutyás meg örülhet, ha a kutyája sérülés nélkül megússza a kutyafuttató területre vezetű sétát. De azért jelentsem be a kutyámat, meg fizessek utána mindenfélét, de lehetőséget a minőségibb sétáltatásra és a kutyátlanokkal való békés együttélésre nem nagyon biztosítanak... Pedig lehetne megoldást találni az összes problémára, csak akarni kéne...”
 • 6. Mjuriele 2013. június 19. 11:21
  „Ha már a nagy fűről beszélünk, felháborító hogy nem raknak ki papírokat amikor jönnek füvet nyírni és össze++++ák az autókat rendszeresen kaviccsal meg lenyírt fűvel, ami odaszárad.
  Mindez Büdipesten paravánnal csinálják, 2 ember áll és fogja.
  Tudom nincs pénz rá...
  De azért lehetne a lakosságot értesíteni és arrébb állnánk autóval.”
 • 5. misssuzy 2013. június 19. 11:05
  „Pár évvel ezelőtt Makkosháza területén voltak kutya ürülék számára kihelyezett kukák. De egyszer csak eltüntek azóta sincsenek sehol sem. Kijelölt kutyasétáltató területén pedig abszolút még rendes kuka sincs. Én nagyon szívesen összeszedtem mindig is a kutyám után, soha nem volt belőle gondom, csak a kérdés a mai napig az, hogy mégis hova dobjam? Mivel fekáliáról beszélünk veszélyes hulladéknak minősül..Régóta kérjük az Önkormányzatot, hogy tegyen valamit az ügy érdekében, de persze semmi sem történik..Arról meg ne is beszéljünk, hogy igen rendszeresen vághatnák a füvet, mert kullancs invázió van, és ez a nagy gaz kedvez nekik..És ez nem csak állatra jelent veszélyt, hanem felnőttre, gyerekre aki esetleg úgy dönt hogy a kimerészkedik mondjuk egy Vér-tó partra játszani, napozni, sétálni..”
 • 4. p79 2013. június 19. 10:33
  „3. queenmargareth1 2013.06.19. 10:01

  Szerintem nem az elkényelmesedésről van szó, hanem valószínűleg a kullancsveszélyre próbált célozni az előző kommentelő.
  Egy gazos területen a kutya gazdája sem szívesen sétál (sőt, ehhez még kutyatartónak sem kell lenni).
  Egyébként néhol tényleg akkorára megnőtt a fű, hogy a kis termetű kutyám gyakorlatilag elveszik benne.”
 • 3. queenmargareth1 2013. június 19. 10:01
  „a kutya nem tud csak lenyírt füvön lépkedni?Azért annyira ne legyenek már kényelmesek.”
 • 2. mangó1 2013. június 19. 09:14
  „1.uborka......igazad van......a ki jelőlt kutya futtató....gazos,derékig ér a fű nem hogy futtatni ,de még sétáltatni sem lehet a kutyát”
 • 1. uborka 2013. június 19. 08:46
  „Sétáltatáson,mindég van zacskó és szalvéta a zsebben. Mint kényszer kutyás el mondhatom itt, Felsővároson, még normális kuka sincs, nem hogy kutya piszok tároló. A kukákat túrják, dúrják egész nap, ami tele van. Sokan vagyunk , kutya sétáltatók, de valóban nem meg oldott a szemét kézben való hurcolása, a zacskóban. A fű nincs le vágva, a kutyák sétálni nem tudnak, kizárólag a járdán, semmi nincs megoldva, de gondolom, hogy kutyánként a 15-e. ft, csip beültetéséből, akad 1-2 szemetes amiben a kutya szemetet bele rakjuk.A baj,hogy az itt élő hajléktalanoknak is tegyenek csipet a bőrük alá, hiszen az ürüléküket, végezvén,még zacskót sem használnak, a ki kukázott dolgokat szét dobálják, a padokat szét törik. No ez a baj, nem a kutyásokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyatékosokat hagytak cserben

Április 30-án megszűnt Vásárhelyen a Liliom Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, mert a fenntartó szigetszentmiklósi cég csődöt jelentett. Tovább olvasom