Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Huligánnak nevezte őket a rendszer

Huligánnak nevezte őket a rendszerFöldesi Ferenc. Fotó: Tésik Attila
Huligán. Ez a szó áll a korabeli rendőrségi jegyzőkönyvekben az 56-os szerepük miatt kihallgatott fiatalok neve mellett. Vajon tudta az akkori igazságszolgáltatás, mit jelent és honnan ered? Egykori ,,huligánt" is kérdeztünk a megbélyegzésről.
A huligán minden gaztettre kapható, elvadult alakot jelent. A futballhuligán az a szurkoló, aki a meccs előtt, alatt vagy utána balhézik, összecsap a rendőrökkel. A kifejezés angol–ír eredetű, a Hooligan egy bűnözésből élő londoni ír család neve volt a 19. században. A huliganizmus (hooliganism) kifejezést egy 1898-as londoni rendőrségi jelentés használta először, az utcai bandák erőszakos viselkedését minősítve. Magyarországon 1956 után új jelentést kapott az igazságszolgáltatás hivatalos nyelvében.

„Földesi Ferenc huligán" – ez áll abban a kihallgatási jegyzőkönyvben, amelyet lapunk munkatársának évekkel ezelőtt maga az érintett mutatott meg, az idén szeptemberben elhunyt vásárhelyi pedagógus. Földesi Ferenc a Bethlen-gimnázium nyugalmazott igazgatója, jelentős szakmai díjak mellett a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt és a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért elismerő kitüntetések birtokosa volt – fiatalon 1956-os szerepvállalása miatt hallgatták ki, majd rendőri felügyelet alá került. A vele történteket utóbb Szikrák a hamu alól című könyvében írta meg. Amikor a jegyzőkönyv huligánnak nevezte, a szegedi egyetem magyar–orosz szakos hallgatója volt. – Ferenc a forradalom idején nemzetőr lett, a felkelő zászlóalj tagjai közé tartozott, és úgy volt, ő megy tárgyalni Békéscsabára az oroszokkal – mondja Csoma Lajos jogász, egykori vásárhelyi gimnazista. – Ezt a megbélyegzést később mindnyájunkkal szemben alkalmazták. A kihallgatási jegyzőkönyv így kezdődött, hogy X. Y. huligán ezt és ezt követte el.

Ma ilyen minősítés elképzelhetetlen lenne hivatalos iratban. Aki valamilyen törvénybe ütközőt tesz, a rendőrségi eljárásban gyanúsított, a bíróságon vádlott, ha jogerős ítélet bűnösnek mondja ki, elítélt, ha szabadságvesztés büntetését tölti, fogvatartott – de ezt szinonimaként használják, nem írják a neve mellé. Azt sem, hogy tolvaj, gyilkos, rabló, garázda vagy terrorista.

A huligán minősítés szerepel a Marosán György államminiszter számára készített feljegyzésben, amelyet a mult-kor.hu portál idéz, mint annak bizonyítékát, hogy az igazságszolgáltatás a párttól, kormánytól függött. Eszerint az 56-os forradalom „eszmei és gyakorlati mozgatói és irányítói a múlt rendszer levitézlett uraiból, deklasszált és huligán elemeiből, a szokásos bűnözőkből és néhány, osztályát eláruló személyből tevődtek ki", a rájuk kiszabott büntetések pedig megfelelnek a párt és a kormány által támasztott elvárásoknak.

– Aki ezt a szót először ránk alkalmazta, lehet, hogy nem is tudta, mit jelent pontosan – mondja Csoma Lajos.
– De a szándéka nyilvánvaló volt, így akarta köztörvényes bűnné degradálni a mi közéleti szerepvállalásunkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február végéig eltűnik a Fészek Vásárhelyről

Február végéig eltűnik a Fészek Vásárhelyről
Egy hete megkezdődtek Vásárhelyen a rossz állagú Zrínyi utcai társasház, a Fészek bontásának előkészületei. Tovább olvasom