Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hulladékból bármit fabrikál

Hulladékból bármit fabrikál
Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Mucsi József gyerekkorától gyűjtöget, a MÉH-telep állandó vendége, ahonnan szinte minden vasdarabot elhoz. Kidobott alkotórészekből készített már kályhát, kazánt, pálinkafőzőt, utánfutót. Fia műhelyét gépekkel ő szerelte fel.
A háziállatokat is találta

Mucsiéknál a kedvencek is úgy kerültek a házhoz, mint a vas, a különböző gépek. A hatalmas vörös macska, Hisztis és Rozi, a tacskó is talált, befogadott jószág. Utóbbit úgy mutatta be Mucsi József: – Ne féljen tőle, még nem evett embert...
– Gyerekkoromtól gyűjtöm a MÉH-telepen található fémeket, kidobott gépeket, szerszámokat. Igyekszem újraalkotni azokat, vagy teljesen mást szerkeszteni belőlük – mondta a 62 éves, vásárhelyi Mucsi József.

Közben megmutatta a maga készítette utánfutót és azt a Trabantot, amelyet 2 éve rakosgat össze – ahogy ő fogalmazott.

Akad, ami soha nem készült el: az udvaron lévő forgót – szintén a MÉH-telepről szerezte – az unokáknak szánta, 15 éve nem fejezte be, és már nem is fogja. Nincs rá szükség. – Rendszeresen járok a MÉH-telepre, korábban naponta előfordultam ott, manapság csak heti egy alkalommal, így is sokat költök. Álmatlan éjszakákon töröm a fejem, a felhalmozott anyagokból mit tudnék készíteni.

A párom, Ida azt mondta: szeretné megérni, hogy végre ne agyaljak, ne pörögjek semmin, ne találjak ki semmit. De türelmes, és a megértése sokat jelent, már csak azért is, mert vallom, aki igazán dolgozik, az nem ér rá rendet csinálni – árulta el József.
 
Hulladékból bármit fabrikál. Fotó: Imre Péter (galéria)
A következő pillanatban kiderült: mégis fabrikált, ahogy nevezi, „asszonypótlót". Nem kell rosszra gondolni, ez egy olyan szerkezet, amellyel úgy lehet a fémekkel dolgozni, hogy a munkadarabot nem kell senkinek, például a feleségnek fogni.

Az elmúlt évtizedekben József barkácsolt disznóóllá bármikor visszaalakítható sufnit sav- és hőálló anyagból, közte homokkal, pálinkafőzőt – motorral és kavaróval lekvárfőző –, dobkályhát, kazánt. Fia műhelyébe az összes gépet, hűtőszekrényből csibekeltetőt – 100 tojásból 70 kikelt –, hulladékból szerzeményei tárolására raktárt. Kőfalat és vízesést kis tóval, pneumatikus fahasítót, amit az akkor 6 éves unoka is kezelhetett, és betonkeverőt.
– Betonkeverőre nincs szükségem, de mindig izgatott, hogy a rendelkezésre álló elemekből, anyagokból össze tudom-e rakni. Egy évben egyszer-kétszer azért én is selejtezek. Most üvegházat építek.

A legújabb, hogy széttépett papírból és forgácsból brikettet gyártok. Azzal csakis jövőre fűthetek, alaposan ki kell száradnia. Mára még van egy programom, igen, megyek a MÉH-telepre – közölte Mucsi József búcsúzáskor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rólunk már alig készül igazi fénykép

Rólunk már alig készül igazi fénykép
Napi egy-két igazolványfotót kérnek műteremben a korábbi harmincöt-negyvennel szemben. Tovább olvasom