Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Idén is megették a székkutasi határban a haszon nagy részét a rocker madarak - Varjúkárok miatt intézkedik Lázár János

A kormánytól kér segítséget Lázár János a székkutasi varjúkárosultak ügyében. Az országgyűlési képviselőt augusztus 31-én, a fogadóóráján keresték meg problémájukkal a gazdák.
Lapunkban már többször írtunk arról, hogy a varjak a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy károkat okoztak a település határában gazdálkodók napraforgójában, kukoricájában (Óriási károkat okoznak a székkutasi gazdáknak a rocker madarak – Megint rájárnak a varjak a napraforgóra). A vetési varjak a kékvércseprogram „mellékhatásaként" szaporodtak el. A „Lakhatási támogatás vetési varjaknak optimális élőhelyükön" elnevezésű projekt a Körös–Maros Nemzeti Park és a kardoskúti önkormányzat összefogásával valósult meg. A vércsék a vetési varjak fészkét használják a költésükhöz. Az éhes és szomjas madarak annyian vannak, hogy egyik napraforgó- vagy kukoricatábláról a másikra szálltukban valóságos fekete felhőt képeznek. Számuk több ezer lehet. A vetési varjú védett állat. Gyérítésük tilos, még a riasztásuk is engedélyhez kötött.
– A vetési varjak úgy elszaporodtak, hogy komoly károkat okoztak a gazdáknak tavaly és idén is – erősítette meg Lázár János.

– Az állami kézben lévő nemzeti park telepítette őket ide, tegyük hozzá, szakmailag indokolt módon. Most azt kell elintéznünk, hogy az állam viselje ennek következményeit, ne a gazdák fizessenek meg érte. Ez ügyben tárgyalást kezdeményezek az agrárminiszterrel, hogy hozzanak létre káralapot. Az érintett gazdák gyérítést is szeretnének, de védett faj esetében ennek kicsi az esélye – mondta a képviselő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított egészségházban gyógyulhatnak a betegek

Felújított egészségházban gyógyulhatnak a betegek
Szerdától már a felújított egészségházban kereshetik fel a háziorvost, a fogorvost és a védőnői… Tovább olvasom