Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Idősotthont terveznek Kútvölgyön

Eladja a hódmezővásárhelyi önkormányzat a régóta üresen álló egykori kútvölgyi gyógyintézetet. Az ősparkkal körülvett területet egy helybeli vállalkozó veszi meg, s idősek otthonát szeretne itt létrehozni. Az ingatlan árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de Kószó Péter alpolgármester szerint értékének megfelelően sikerül túladni rajta.

Fotó: Tésik Attila
Megválik a hódmezővásárhelyi önkormányzat az egykori kútvölgyi gyógyintézettől. Az eladásról a közelmúltban zárt ülésen döntött a közgyűlés. Miután a szerződés előkészítése, aláírása folyamatban van, egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy egy vásárhelyi vállalkozó veszi meg az ősparkkal körülvett épületegyüttest, ahol idősek otthonát tervez kialakítani.

A kútvölgyi volt gyógyintézet sorsa évek óta napirenden van a városban. Legutóbb Havránek Ferenc, munkáspárti települési képviselő készített prezentációt az egyik közgyűlésre – így hívta fel a figyelmet a létesítményben uralkodó áldatlan állapotokra. Az intézményre az elmúlt évtizedben nem sokat költött a város, már akkor is lepusztult állapotban volt, amikor még lakták. A hódmezővásárhelyi Szakosított Szivárvány Otthon megépülése után pedig üresen maradt, s tovább romlott az állaga.

A gyógyintézetre az elmúlt évtizedben nem sokat költött a város. Fotó: Tésik Attila
A hódmezővásárhelyi önkormányzat hamarabb is megvált volna a létesítménytől, ám mint ahogy annak idején Lázár János polgármester fogalmazott: néhány érdeklődő valószínűleg spekulációs céllal, azaz nagyon olcsón szerette volna megkaparintani az ingatlant.
Hogy végül most mennyiért sikerült eladni, nem került nyilvánosságra.

Havránek Ferenc képviselő szerint egy jó cél, azaz idősek otthonának kialakítása érdekében adtak túl a létesítményen. Mindemellett azért azt is megjegyezte: talán a város is kihasználhatta volna a terület adottságait – kiváló lehetett volna például nyári gyerektábornak.

Kószó Péter alpolgármester elmondta: nem merült fel a felújítás gondolata, ami egyébként is sokba került volna, s egyáltalán nem biztos, hogy megtérül. Bár gondolkodtak arról, hogy a város is kihasználhatná a területet, azonban az eladással jobban jártak, tette hozzá.


Tornyai is Kútvölgyön gyógyult

Évtizedekig egy igazán exkluzív tüdőszanatóriumnak számított a kútvölgyi intézet, amelyet svájci mintára építettek az 1920-as években. Külföldről is érkeztek a páciensek, de hazai híresség, például Tornyai János vásárhelyi festőművész is gyógyult a falai között. Később az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet osztályaként működött, majd miután megszüntették, szakosított szociális otthon lett, ahol súlyos és középsúlyos értelmi sérültek éltek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Randevú partnereinkkel

Több mint száz üzleti partnerét látta tegnap vendégül a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó… Tovább olvasom