Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Ilyen lesz Wass Albert szobra

Hódmezővásárhely - Péntek délután, az író születésének 102. évfordulóján mutatták be a nyilvánosságnak Wass Albert író tervezett mellszobrának agyagmodelljét, illetve a talapzat makettjét Hódmezővásárhelyen.
A bemutatóra azért volt szükség, hogy kiderüljön, milyen lesz, és milyen környezetbe kerül a kész műalkotás. Ezt ugyanis a Képzőművészeti Lektorátus hagyja jóvá, a helyszínen készült fotók áttanulmányozása után. A helyi Wass Albert Kör kezdeményezte, hogy a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár előtti parkban álljon az erdélyi író szobra. A tagság arra számít, hogy idén elkészülhet a mű - bronzból. A gyűjtés még zajlik: eddig félmillió forint jött össze közadakozásból.

A Wass Albert Kör pályázatot írt ki a portré elkészítésére. A tavalyi zsűrizésen a lektorátus Tölgyesi Poós Anna és Poós László közös tervét ajánlotta megvalósításra. A város közgyűlése jóváhagyta, hogy a szobor a városi könyvtár előtti parkba kerüljön.

Az alkotók a kör tagjainak segítségével tették a helyére az agyagmodellt. Fotó: Segesvári Csaba
Az alkotók a kör tagjainak segítségével tették a helyére az agyagmodellt.
Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. félnótás 2010. január 13. 08:25
  „Aranka2!
  Nem csak a perét, hanem a múltját is fel kellene emleggetned!
  Tény, hogy több háborús kitüntetést kapott a NÁCIKTÓL (!), és emlegehetnénk a mentorát is!”
 • 37. aranka2 2010. január 12. 18:50
  „Eldorádó, szobrot általában nem érdemekért, hanem politikai megfontolásból szoktak állítani. Természetesen ebbe a körbe tartozik a Rapcsák-szobor, és ebbe a Wass Albert-szobor is. Nincs ezen csodálkoznivaló, bár tény, az én ízlésemnek nem felel meg.”
 • 36. eldorádó 2010. január 12. 13:27
  „OFF Rapi "történelmi" hagyatékát tisztáznám:”
 • 35. eldorádó 2010. január 12. 13:25
  „Nem értem mit fanyalogtok:
  ha a "kurva ország" "paraszt párizsában" egy "gyütt-ment" polgármester - a nem feldolgozott <<törnélmi hagyatékával>> - kaphatott szobrot pár évvel halála után!?”
 • 34. KilgoreTrout 2010. január 10. 21:13
  „Egy írót nagyságát írásai alapján kell megítélni. Egy írást megítélni pedig elolvasás után lehet. Szóval félek elég kevesen tudnák megítélni az érintett urat, mint írót. Persze itt nem is íróként borulnak le előtte a tisztelt szoborállítók, de ez lényegtelen apróság ebben a dilis országban.”
 • 33. achilleus 2010. január 10. 15:12
  „Emlegettük Moldovát, akkor idézzük is egy kicsit (témába vágóan):
  "A rendszerváltás sem hozta meg a méltó elismerést Ladányi Mihály /"Ifjú szívekben élek"/ emlékének és művészi teljesítményének. Tapasztalhattuk, hogy a jobboldal megbecsüli a maga ideáljait, koszorúkkal tiszteleg a véleményem szerint félig-meddig dilettáns Gerécz Attila költő előtt, a háborús bűnökért elítélt Wass Albertet pedig valósággal szentté avatja. Az úgynevezett baloldal nem ennyire ügybuzgó, de ha belegondolunk, nincs mit csodálkoznunk a dolgok ilyetén való alakulásán. Miért vállalná fel Ladányi emlékezetének ápolását az MSZP, az a párt, mely ugyan baloldalinak vallja magát, de akár kormányoz, akár ellenzéki szerepet tölt be, a nagytőke engedelmes vazallusa. Ha - feltételezve, de meg nem engedve - elszánták volna magukat egy Ladányi-gyűjtemény kiadására, megoldhatatlan feladatot vállalnának magukra, mert aligha találnának olyan verset, mely ne lázítana minden hozzájuk hasonló politikai alakulat ellen."
  http://dia.pool.pim.hu/xhtml/moldova_gyorgy/Moldova_Gyorgy-Az_utolso_tolteny_5.xhtml”
 • 32. aranka2 2010. január 10. 04:56
  „flex, a magyar ügyészség jobbra nem üt, amíg a fidesztől utasítást nem kap rá.”
 • 31. flexsnake 2010. január 10. 04:54
  „32. mély lélegzet, aztán kifúj. Szívinfastruktúrát ne kapj már. Tudod ha a kurugyot meg kellene szüntetni már megtette volna az ügyészség, ott porosodik az asztalukon. A kurugy csak szedegesse az adatokat, könyvjelzőben ott figyel minden ügyészségi gépen :) Jó kis adatbázis :D”
 • 30. flexsnake 2010. január 09. 15:18
  „Van egy érzésem hogy nem sokáig áll az ott majd :D
  Emeljünk szobrok Kádárnak! :D”
 • 29. aranka2 2010. január 09. 14:26
  „Tomi, nem akárki, hanem Kincses Előd kutatta Wass Albert perét, és állapította meg, hogy ártatlanul ítélték el. Ehhez semmi kétség nem férhet:
  http://www.es.hu/index.php?view=doc;20598
  Aligha meglepő, hogy a román kommunista rezsim ártatlanul ítéljen el valakit.”
 • 28. lidocain 2010. január 09. 13:43
  „gratulálok,hogy sikerült az évszámot kijavítani....”
 • 27. achilleus 2010. január 09. 13:17
  „És vannak, akiket el sem ítéltek, pedig a bűnösségük bebizonyosodott, ajánlom az alábbi két "úr" figyelmébe:
  12. hozzászólás Rozsdás 2010.01.08. 22:27
  17. hozzászólás vitriol2 2010.01.09. 07:26
  1944. november 4.-én 14 és 16 óra között gyilkolták meg társaival Radnóti Miklós költőt és 21 társát Abda határában a Rábca gátjánál. Öten voltak, mint később egy vizsgálat kiderítette, négy keretlegény és Tálas, a parancsnokuk. Nevük: Bodor Sándor, Reszegi István, Kunos Sándor, Malakuczi János. Nem tegnap és nem a rendszerváltáskor derült ki a gyilkosok neve, hanem még 1967-77 között a BM Belső Reakció Elhárító Csoportfőnöksége által folytatott nyomozás során és akkor a gyilkosság minden részletét megismerték. Bennem is, mint mindenkiben ilyenkor felmerül a kérdés, miért nem hallottam én erről eddig? Miként lehet az, hogy a gyilkosokat nem vonták felelősségre, (...)? Jogos a kérdés és a válasz egyszerű.

  Bodor és Reszegi MSZMP tagok voltak és a párt belső vizsgálatot folytatott az ügyben. Végül arra jutottak, hogy ,,büntethetőséget kizáró ok áll fenn" és a cselekmények ,,elévültek". Valószínűleg a pártra rossz fényt vetett volna, hogy Radnóti két gyilkosát is a soraiba fogadta, így ügyüket egyszerűen elásták, a másik két nem párttag ellen viszont nem folytattak eljárást, hogy e kettőt tudják fedezni.

  Ez a Kádári Magyarország mentalitása volt, az MSZMP belső ügyévé degradált emberiség ellenes bűntett. Joggal merül fel most, hogy a rendszerváltás előtti párt nómenklatúra prominensei, akik jelenleg is vezető szerepet töltenek be, milyen ,,jogfolytonossággal" vitték tovább ezt az eszmeiséget? A mai napig is a parcella ügyében fellépő ,,demokratikus" erők támogatói közé tartoznak, kormánypozícióban vannak és a leghangosabb nácizók. Szavakban, mert olyan párt élharcosai voltak, amelyik aljas náci lelkű gyilkosokat mentegetett, tudván tudva, hogy mit tettek azok (...)."”
 • 26. achilleus 2010. január 09. 12:59
  „19. hozzászólás totya66 2010.01.09. 09:31
  "Érdekes hogy az anyaországban a 10 millió ember közül nem kerülnek ki nagy írók vagy egyéb érdekes emberek. Ennyire buta nép volnánk?"

  Attól tartok, hogy "anyaország" sem lenne, ha a magyar történelem során nem lettek volna olyan országrészek, amelyek megőrizték a magyarság maradékait a vészterhes időkben, de Trianon után más országok részeivé váltak. Így a felvetés - és nagyon enyhe vagyok - történelmietlen, ha egy kissé keményebb, akkor pedig szándékosan öncsonkító.”
 • 25. N.P. 2010. január 09. 12:52
  „Az mindig tragédia, ha egy életművet politikai szimpátia alapján értékelünk. Szerintem Wass Alberté is ilyen. Moldovát és is jobbnak tartom, és nem a politikai nézetei miatt, mert azok számomra elfogadhatatlanok.”
 • 24. ava44 2010. január 09. 12:24
  „Miért is kell még egy szobor Németh László mellé? Méltányolom Wass Albert munkásságát, de csak azért, mert többeknek tetszenek irásai nem kellene Németh László mellé tenni a szobrát. Nincs a város központjában olyan hely ahol hiányzik egy szobor?”
 • 23. dondongó 2010. január 09. 11:29
  „Lehet poénkodni a dolgon, de sok erdélyi magyarral beszélve - beleértve a magasan képzetteket is - rendkívűl tisztelik. El kellene ezt fogadni, persze ettől függetlenül mindenki vegye csak Fekete Pákó emlékiratait, és a Playboy azon számát, amelyikben Liptai Claudia mutogatja a sonkáit:)”
 • 22. valoperes_zugugyved 2010. január 09. 10:47
  „np ,én 1 csunya szobrot láto k szegeden ,a széchényi téren,a kopjafára tüzött fej cimüt. az a szégyen!és pont a fö téren.”
 • 21. valoperes_zugugyved 2010. január 09. 10:46
  „moderálva”
 • 20. valoperes_zugugyved 2010. január 09. 10:45
  „moldova egy noname blogger hozza képest.”
 • 19. Walaky 2010. január 09. 10:18
  „Kiváncsiságból olvastam tőle.
  Középszerű, számomra még Moldova is nagyobb író!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil traffipaxal vadásznak a rendőrök

A közúti közlekedésben résztvevők biztonságának javítása érdekében a Hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom