Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ingáznak a polgármesterek: nem okoz gondot a munkájukban, hogy másutt élnek, mint ahol dolgoznak

Ingáznak a polgármesterek: nem okoz gondot a munkájukban, hogy másutt élnek, mint ahol dolgoznak
Hét olyan polgármesterről tudunk a megyében, aki más települést vezet, mint ahol él. A csapatból a Fábiánsebestyénben élő Szarka Attila hazajár Árpádhalomra, hiszen 30 évig ott lakott, a szentesi Szebellédi Endrének pedig rokonai élnek az általa irányított Nagymágocson.
Lélekszám

A lakosságot tekintve a következő a sorrend a másutt élő polgármesterek települései között: 1. Nagymágocs 2985, 2. Apátfalva 2920, 3. Székkutas 2071, 4. Maroslele 2025, 5. Dóc 707, 6. Eperjes 548, 7. Árpádhalom 514 fővel.
– Esetemben más a helyzet, mint a többi ingázó polgármesternél, 30 évig éltem Árpádhalmon, olyan, mintha otthon lennék. Hazajárok – jelentette ki Szarka Attila, Árpádhalom 50 éves, 21 éve Fábiánsebestyénben lakó polgármestere. Kitartó volt: 1994-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2010-ben is indult a választáson, de csak az utóbbi, illetve a 2014-es voksoláson győzött.


– Szerettem volna megmutatni: ebben a faluban sokkal több lehetőség rejlik, mint amit addig kihoztak belőle. Sikerült. Szép eredményeket értünk el – közölte Szarka. A távolság a két település között nem leküzdhetetlen, 12 kilométer, 5 perc autóval. – Olyan, mintha Csanytelek egyik végéből a központba mennénk – jegyezte meg.
Szarka Attila
Szarka Attila

Szintén fábiáni a szomszédos falu, Eperjes első embere, Kós György Gergő. Ő nem akart beszélni a témáról. Pedig igazi polgármester-família az övék, édesapja, Kós György vezeti Fábiánsebestyént. Nem sikerült elérni Dóc polgármester asszonyát, Tóth Margitot – információink szerint kórházban van – és Apátfalva irányítóját, Szekeres Ferencet. Előbbi a 25 kilométerre lévő Szegedre, utóbbi a 10 kilométerre fekvő Makóra jár haza.
 
Kós György Gergő
Kós György Gergő


– Hetedik éve ingázok vásárhelyi otthonom és Székkutas között – közölte a kutasi polgármester, Szél István. 2010-es megválasztásakor az ország legfiatalabb, akkor 25 éves településvezetője volt. A 20 kilométeres utat mintegy 15 perc alatt teszi meg autójával, azalatt ráhangolódik a munkára, visszafelé a családi tennivalókra. Annak idején megígérte, Székkutasra költözik.
 
Szél István
Szél István


– Másképp alakult az élet: gyerekeink születtek, és maradtunk Vásárhelyen. Az igaz, ha éjjel-nappal ott lennék, többet találkozhatnék az emberekkel. Ha ezt a lakosok akadálynak tartották volna, 2014-ben nem választanak meg másodszorra is. A megkezdett munkát 2019-től folytatni szeretném – közölte Szél.
 
Szebellédi Endre
Szebellédi Endre


Szebellédi Endre Szentesen él, és Nagymágocsot irányítja. Bár ő – a famíliában első generációsként – már a Kurca-parti városban született, a család nagy része Mágocson él. Mindennap oda-vissza megteszi a 20 kilométert, amikor pedig Budapestre vagy Szegedre szólítja a kötelesség, az ügyek intézése, Szentesről indul. – A polgármestereknek nincs kötött munkaidejük, délután 4 óra után is megtalálnak az emberek. Manapság már nem az a dolga, hogy egész nap ott legyen, pörköltöt főzzön és figyelje a közmunkásokat. A falut érintő ügyeket kell intézni – vallja Szebellédi.
 
Martonosi György
Martonosi György


A Makón élő egykori országgyűlési képviselőt, Martonosi Györgyöt a marosleleiek kérték fel: induljon a polgármesteri székért. Ez 2006-ban, mandátuma lejárta után történt, azóta ő a falu első embere. – Ismerték a parlamenti munkámat, és én jól ismertem a régió településeit, így Lelét is – emlékezett a több mint 10 éve történtekre. A távolság lakó- és munkahelye között 12 kilométer „olyan, mintha Szeged egyik végéből a másikba járnék dolgozni" – fogalmazott. Hamarosan az egyetlen „akadály" is megszűnhet: idén ősszel elkezdik a Makó és Maroslele közötti 4414-es út felújítását. – Semmi nehézséget nem jelent számomra az ingázás – közölte.

Megkérdeztük a Csongrád Megyei Önkormányzatot, ahol közölték: nincs olyan kimutatásuk, ami azt tartalmazza, hogy melyik településen élnek és melyiken dolgoznak a megyei polgármesterek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bethlenesek az ország legjobbjai között

Forrai Fruzsina, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója első helyezést ért el kategóriájában a Béres Ferenc Országos Református Éneklő Versenyen pénteken. Tovább olvasom