Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Interneten követik a naplót

Hódmezővásárhely - Jövő hónaptól az egész iskolára kiterjeszthetik a kísérleti jelleggel már működő elektronikus naplózást a vásárhelyi Gregus-szakközépben. Jelszó használatával mindenki követheti saját jegyeit és hiányzásait – természetesen a szülők előtt sem maradhat titokban egyik sem.
A közelmúltban Vásárhely 7,5 millió forint értékben 75 számítógépet kapott holland testvérvárosától, Haarlemmermeertől. A komputerek jelentős része, 50 darab a megye kiemelt informatikai képzési helyére, a Gregus Máté tagintézménybe került. Az eszközöket – az oktatás mellett – a tavaly ősszel néhány osztályban kísérleti jelleggel bevezetett e-naplózásnál használják. A tanárok elektronikus adatbázisban rögzítenek minden órai eseményt, beleértve a diákok hiányzásait és jegyeit.

– Tavaly ősszel indult a „kettős könyvelés" – mondta Kurusa Józsefszakmai igazgatóhelyettes –, először a technikus osztályokban vezettük be az elektronikus naplózást. Ezzel párhuzamosan futott még a jól ismert papíralapú, de októbertől már csak ezt alkalmazták. Január közepétől, a második félévtől valamennyi 9–12. osztályban használják, de április 1-jéig még a hagyományos marad a hivatalos.

A Gregusnak országos szinten is jó az informatikai felszereltsége, és azt vallják: a képzés hatékonyabbá válásához az adminisztrációnak is fejlődnie kell. A papíralapú nyilvántartást el kell felejteni. Az elektronikus napló nemcsak a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak is elérhető, kóddal, jelszóval védett. És ez ingyenes, ellentétben a hasonló információkat biztosító, már elterjedt SMS-szolgáltatásokkal.

Nagy Szilvia és Samu Vivien saját jegyeit nézi az interneten. Fotó: Tésik Attila
Nagy Szilvia és Samu Vivien saját jegyeit nézi az interneten.
Fotó: Tésik Attila

– A próbaüzemen már túl vagyunk, az eddigi tapasztalatok kedvezőek, és a fejlesztésen gondolkozunk. Minden kollégánknak vásárolni szeretnénk PDA-t, kézi számítógépet, így mellényzsebben hordhatják majd az osztálynaplót. Első körben tavasszal húszat akarunk beszerezni, ha beválik, őszre felszereljük a teljes tanári kart – mondta Kurusa.

– Az osztályunkban a második félévtől vezették be ezt a rendszert – mondta a tizedikes Nagy Szilvia, aki az aulában elhelyezett számítógépek egyikén éppen jegyeit mustrálta –, és tök jó ötletnek tartom. Igaz, így anyuék is tudnak mindenről... Hetente egyszer-kétszer megnézem az osztályzataimat.

– Magam is hetente kétszer-háromszor „felfutok" az oldalra, és átnézem a bejegyzéseket. Jó dolog, azért is, mert nem kell sorban állni, illetve a tanártól engedélyt kérni, hogy megnézhessem az osztálynaplóban a jegyeimet, és ha valamit nem írtak be, azonnal szólhatok – közölte Szilvia barátnője és osztálytársa, Samu Vivien.

Úttörő szerep

Az elektronikus, interneten elérhető osztálynaplózással több városban, tanintézményben kísérleteznek. De a vásárhelyihez hasonló, az egész iskolára kiterjedő rendszer kevés van az országban, talán csak Békéscsabán és Budapesten – tudtuk meg Kurusa Józseftől.

Olvasóink írták

 • 15. lebro 2009. április 03. 21:28
  „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hajdu János, iskolánk volt igazgatója április 2-án, hosszú betegség után, 58 éves korában elhunyt.

  Hajdu János 1973-óta volt iskolánk szakmai tanára, 1990-től 2008-ig igazgatója. Ezt követően a Térségi Integrált Szakképző Központ szakmai igazgatójaként dolgozott.

  Munkásságának köszönhetően a 70-es években az elektronikai, a 90-es évek elején az informatikai képzés beindulhatott intézményünkben. Igazgatói tevékenységének eredménye, hogy iskolánk informatikai képzése országosan és határainkon túl is elismertté vált.”
 • 14. rolend01 2009. április 02. 15:20
  „Hallod Kismakhosz! Legyen elég annyi, hogy nem sokra ment az iskola ezekkel a gépekkel! A régi tanári gépek helyett lettek beüzemelve! Nem jobbak szinte semmivel mint az előtte lévők! Tökre mind1 lett volna ki kapja meg milyen mennyiségben, szerintem! ENNYI”
 • 13. picimako 2009. április 01. 09:02
  „SympleX: Én nagyon is örülök neki, hogy kaptak ennyi gépet, mert ez hatalmas fejlesztés. Csak akkor ne írjanak róla ellentmondásosan. Nem sajnálom én egyáltalán a többi iskolától a gépeket, mert nekik is jó ha kapnak, de ha konkrétan ez a suli kapta, akkor legyen az övéké.”
 • 12. Meglátó 2009. március 31. 21:19
  „Azért nem biztos,hogy aa oktatás színvonalát erősíti ,hogy a jövő nemzedéket oktató tanarak között ekkora tudásbeli különbségek észlelhetők a számítás technika alkalmazása területén!
  PL.: A Bethlen Gábor (direkt nem írom ,hogy Református) Gimnáziumban hatalmas problémát okozott a téli-nyári időszámítás átállítása az automata csengető órában.Napokon keresztül ismét Pista Bácsi rázta a kolompot (ha eszébe jutott) a nyári csengetési rend szerint”
 • 11. SympleX 2009. március 31. 15:46
  „Lehet, hogy konkrétan a Gregusnak adták a hollandok a gépeket, az is lehet, hogy a városnak, de teljesen mindegy, mivel a Gregus is ahhoz az integrált marhasághoz tartozik, így valószínű a gépek mentek a közösbe, és ott újra elosztották. Amúgy meg már megint ez a negatív látásmód, nemhogy annak az 50nek is örülnél, az sem kis dolog.”
 • 10. picimako 2009. március 31. 15:31
  „Külön poén, hogy ezen a linken:
  http://www.radio7.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=43882

  kicsit ellentmondásosan írnak az adományozásról, mivel azt írják, hogy konkrétan a Kossuth kapja a gépeket (és nem az önkorményzat), viszont az önkormányzat önkényesen úgy döntött, hogy 50-et ad a Gregusnak, a többit pedig más suliknak.”
 • 9. picimako 2009. március 31. 15:23
  „Tisztelt Imre Péter!

  "A közelmúltban Vásárhely 7,5 millió forint értékben 75 számítógépet kapott holland testvérvárosától, Haarlemmermeertől. A komputerek jelentős része, 50 darab a megye kiemelt informatikai képzési helyére, a Gregus Máté tagintézménybe került."

  A maradék 25 hova került?”
 • 8. lebro 2009. március 31. 14:32
  „6. szvsz:
  látszik nagyon hozzáértő vagy, mert akkor tudnád, hogy nem vagyok webprogramozó.”
 • 7. szvsz 2009. március 31. 14:00
  „lebro ha te az a Lebro vagy akkor ez neked már annyira nem menne mert még közepesnek se neveznélek...
  Amúgy nem nagy valami megcsinálni biztos.”
 • 6. baja2005 2009. március 31. 12:40
  „"A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog."
  "A naplódat, illetve a leveleidet a beleegyezésed nélkül senki nem olvashatja el."
  Az Állampolgári Jogok Országgy?lési Biztosa”
 • 5. trixi11 2009. március 31. 11:45
  „Elhisszük! :DDDDDDD”
 • 4. lebro 2009. március 31. 08:04
  „ezt egy közepesen profi webprogramozó megcsinálja..”
 • 3. lebro 2009. március 31. 08:04
  „ezt egy közepesen profi webprogramozó megcsinálja..”
 • 2. lebro 2009. március 31. 08:04
  „ezt egy közepesen profi webprogramozó megcsinálja..”
 • 1. lebro 2009. március 31. 08:04
  „ezt egy közepesen profi webprogramozó megcsinálja..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdély arca lehet a delmagyar.hu szépe

Hódmezővásárhely - A Temesváron született, jelenleg Vásárhelyen élő Szügyi Tímea lehet Erdély reklámarca – a delmagyar.hu fotózásán kapott kedvet a modellkedéshez. Tovább olvasom