Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Iskolabusz viszi a diákokat

Marad az óvoda és az általános iskola alsó tagozata is a Vásárhelyhez tartozó külterületeken. A felső tagozat viszont mind a négy helyen megszűnik. A gyermeklétszám csökkenésével ugyanis nem kínálkozik más lehetőség – hangzott el tegnap Vásárhelyen a rendkívüli közgyűlésen. A felső tagozatosokat a tervek szerint iskolabusz szállítja a városba. Ez a változás is része a közoktatás átszervezésének.
A szikáncsi iskolában is megszűnik a felső tagozat. Fotó: Tésik Attila
Továbbra is működik óvoda, valamint általános iskolai alsó tagozat a Vásárhelyhez tartozó külterületeken: Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön, Szikáncson. Viszont az itt élő felsős diákok a városban folytatják majd tanulmányaikat. Minderről a tegnapi rendkívüli közgyűlésen határoztak a városatyák. Ez a lépés is a vásárhelyi új közoktatási koncepció része.
A döntés előtt Lázár János polgármester elmondta: a gyermeklétszám csökkenésével a törvény szerint nincs mód tovább működtetni a külterületi iskolák felső tagozatait. Az óvodások és az alsósok miatt viszont tovább kell működtetni az intézményeket, őket nem lehet buszra felültetni, hogy egyedül utazzanak be a városba.

Lázár a választásokra emlékeztetett

A jövő évi költségvetési koncepció ismertetése után Bacsa Pál szocialista képviselő azt javasolta a közgyűlésnek, hogy vegyék ki belőle az első tizenöt oldalt, mert az nem más, mint a kormány elleni vádirat. Lázár János polgármester erre azt válaszolta: a koncepció elején csak olyan tényeket soroltak fel, melyek a Gyurcsány-csomagban szerepelnek, s ezekhez a megszigorításokhoz kell alkalmazkodniuk, mikor megtervezik a város jövő évi gazdálkodását. A polgármester hozzátette, október elején a választók döntöttek: míg ő a szavazatok 72 százalékát szerezte meg, addig a kormánypártok támogatta ellenfele csak 27-et. Ez azt is jelenti, hogy az ő véleményük már szinte senkit sem érdekel.

A felsősöket viszont iskolabusz szállítja majd be Vásárhelyre.
Egyetértett a polgármesterrel a Móra Ferenc Általános Művelődési Központ vezetője, Kis Irén. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a felső tagozat megszűnésével félő, hogy az alsóba járó testvért is viszik majd a szülők, így ott is csökkenhet a gyermeklétszám. Lázár viszont úgy vélte: meg kell adni a szülőknek a lehetőséget arra, hogy igény szerint a lakóhelyükön járathassák óvodába, alsóba a gyerekeiket. Hozzátette: erről szülői értekezleteken kell majd egyeztetni. Nem hagyja továbbá, hogy a külterületen tanító felsős pedagógusok mindegyike elveszítse az állást. Ezt egyébként korábban a vásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskola tanáraival kapcsolatban is kiemelte Lázár.

A külterületet érintő változást hozzászólás és vita nélkül fogadták el a vásárhelyi képviselők. Mint ahogy a közoktatás átszervezésének intézkedési tervét is. Ezzel kapcsolatban a közgyűlésen elhangzott: januárban kiderülhet, kik irányíthatják a továbbiakban a formailag megszűnő, s újraalakuló iskolákat. Egy hónappal később pedig már az intézmények alapító okiratairól tárgyalhat a testület. Áprilisban kiderül, mely pedagógusok munkájára tartanak igényt az új tantestületekben, a többiek pedig végkielégítést kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiegészült a szikáncsi részönkormányzat

Közel egy év után végre baloldali tagja is van a szikáncsi részönkormányzatnak. A… Tovább olvasom