Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Ismeretlen élesztette újra a 2,5 éves kislányt

Hódmezővásárhely - Frontálisan ütközött egy személyautó és egy terepjáró tegnap Vásárhely határában. A balesetben hárman sérültek meg súlyosan, köztük egy 2,5 éves kislány, akit egy ismeretlen fiatalember tartott életben, míg a mentők megérkeztek. A rendőrségtől megtudtuk: a kislány szabálytalanul, a menetiránnyal szemben ült a gyermekülésben.
Újra kellett éleszteni azt a két és fél éves kislányt, aki súlyos koponyasérülést szenvedett tegnap Vásárhely határában, a Csomorkányi úton történt balesetben. Grétát édesanyja, Izabella (26 éves) szállította a család Fordjának anyósülésén, gyermekülésben. A kislány a biztonsági övvel babrált. Amikor ezt észrevette az édesanya, odanyúlt, a manőver közben azonban az autó elhagyta az úttestet, s néhány métert a jobboldali útpadkán haladt. Amikor visszarántotta a kormányt, áttért az út menetirány szerinti bal oldalára, s frontálisan ütközött egy szemközt érkező Feroza terepjáróval. A két kocsi elejéből gyakorlatilag semmi sem maradt: alkatrészeik tízméteres körben szóródtak szét. A balesetben a terepjáróban ülő 63 éves vásárhelyi férfi, valamint a Fordban ülő nő és kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. Grétát a riasztástól számított 8 perc múlva a helyszínre érkező mentősök élesztették újra.

– A kislány nem lélegzett, de pulzusa még volt, ha nagyon gyenge is. Azonnal hozzáláttunk a lélegeztetéséhez, s állapota stabilizálásához. Csak erre koncentráltunk, mert ő volt a legsúlyosabb állapotban, küzdöttünk az életéért – mondta Demeter Sándor. A vásárhelyi mentőtisztet nagyon megrázta, hogy egy bölcsődés gyermeket kellett visszahoznia a halál torkából.

– Amikor megérkeztünk, egy fiatalember lélegeztette a csöppséget, ezzel megmentette az életét. Hogy ki volt a fiatalember, nem tudom, annak ellenére, hogy kocsijával a kórházig követte a mentőautónkat – mondta Demeter. A baleset sérültjeit Szegedre szállították: Grétát a gyermekklinikára, míg a felnőtteket a klinika traumatológiai osztályára.

A Ford és a terepjáró az ütközés után. Csoda, hogy túlélték a karambolt. Fotó: Tésik Attila

Még zajlott a helyszínelés a Csomorkányi úton, amikor odaérkezett a 63 éves férfi Gábor nevű fia, akit a sírás fojtogatott. Megtudtuk, édesapja a kiskertjükbe tartott éppen a terepjárójával az őt mindenhová elkísérő puli kutyájával. A család kedvence az ütközés következtében az autó szélvédőjének csapódott, s azonnal kiszenvedett.

Megtudtuk: a 26 éves nő a vásárhelyi nagyállomás állomásfőnök-helyettese, gyermekével az egyik vásárhelyi bölcsődébe, majd onnan munkahelyére igyekezett volna.

– Hallottam a rádióban, hogy mi történt a Csomorkányi úton. Később szóltak, hogy Izabella szenvedett balesetet. Nagyon sajnálom őket – mondta Kis Ernő állomásfőnök, aki azt tervezi, hogy ma meglátogatja munkatársát a szegedi klinikán.

A Kovács család nemrégiben költözött ki Vásárhelyről a kútvölgyi Táncsics utcai házba, ahol tegnap hiába csöngettünk a baleset után, senki sem nyitott ajtót. Kiderült, hogy a családfőt, Kovács Krisztiánt a vásárhelyi porcelángyárban érte a baleset híre. Innen azonnal Szegedre utazott a szeretteihez. A férjet nagyon megviselték a történtek, ezért csak néhány szót mondott lapunknak.

Az Apa keresi az ismeretlen fiatalembert

Szeretné megtalálni és személyesen megköszönni a kútvölgyi Kovács Krisztián annak a fiatalembernek a segítségét, aki addig lélegeztette Gréta lányát a baleset helyszínén, míg a vásárhelyi mentők megérkeztek. Kovács Krisztián elmondta: a felesége sosem hajtott gyorsan a Csomorkányi úton, általában csak 70-nel ment az út mentén fel-feltűnő állatok miatt.

Mesterségesen altatják

A 26 éves kútvölgyi nő végtagsérülést, tüdő- és mellkassérülést szenvedett, megműtötték. A szegedi traumatológiai klinikán fekszik. Nem sokkal az operáció után tudtunk vele beszélni, azt mondta, a körülményekhez képest jól van. A balesetre úgy emlékezett, hogy kislánya a biztonsági övhöz nyúlt, ő pedig Gréta keze után, mert meg akarta akadályozni, hogy kikösse magát. Az autó közben megcsúszott, Izabella szerint nem kizárt, hogy jeges volt az út. Kacsázott az autó, nem tudta egyenesbe hozni, és karambolozott. Kislányáról annyit tudott, hogy megműtötték. Információink szerint a két és fél éves Gréta súlyos mellkas- és koponyasérüléssel került kórházba. Megoperálták, a gyermekklinika intenzív osztályán fekszik, mesterségesen altatják, állapota stabil. A terepjáró sofőrjének, a 63 éves vásárhelyi férfinak a tüdeje és a csípője sérült meg, őt is a szegedi traumatológiai klinikán ápolják.

A menetiránnyal szemben ült Gréta

A két és fél éves Gréta az anyósülésen utazott, biztonsági gyermekülésben. Kónya Zsolt rendőr százados, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály vezetője lapunknak elmondta: a KRESZ szerint a jobb első ülésen a gyermekülést úgy kell rögzíteni, hogy a kicsi a menetiránynak háttal üljön. A légzsákot, ha van, ki kell kapcsolni. Hangsúlyozta: ha a gyermek 3 évesnél fiatalabb, vagy alacsonyabb mint 135 centiméter, akkor kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben szállítható. Tuczakov Szilvána rendőrségi sajtószóvivő lapunk kérdésére elmondta, hogy a kislány a menetiránnyal szemben ült a gyermekülésben. Ez nem szabályos, ez szabálysértés – hangsúlyozta a szóvivő, aki közölte: a baleset körülményeit, így többek között a gyermeküléssel kapcsolatos dolgot is szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. CID 2009. március 08. 17:17
  „tunococ : Ilyen is van, gratulálok. Írigylem a pácienseid.”
 • 71. tunococ 2009. március 03. 08:07
  „Kedves CID! Igaz, amit írok, sok betegem van, ragaszkodnak hozzám, megbíznak bennem.Nem vagyok gazdag, másban, ezért sokan élhetetlennek, sőt hülyének tartanak. Még pár évig "rázogatom a csörgőssipkát", mert az elveimen nem változtatok- engem még ebben a szellemben neveltek nemcsak a Szüleim, hanem "Mestereim" is.”
 • 70. SütőLajos 2009. február 27. 13:26
  „Sajnálatos esemény!”
 • 69. CID 2009. február 26. 21:23
  „Ezen állításodat nem tudom cáfolni, így kénytelen leszek hinni. Abban viszont biztos lehetsz, hogy a kevesek közé tartozol. Szerencsések a pácienseid. Persze, ha igazat írsz ;)”
 • 68. tunococ 2009. február 25. 21:22
  „Kedves CID! Mindenben tévedsz!
  35 éve dolgozom az egészségügyben, tehát nem vagyok sem nagyon fiatal, sem tapasztalatlan, azon orvosok közé tartozom, akik igenis tudják, hogy mi az empátia, sőt többet is.”
 • 67. nike8 2009. február 25. 19:26
  „A nevem nike8 ,nem nájki8,de mindegy,egyébként no comment................................”
 • 66. CID 2009. február 25. 19:17
  „nájki8 ! remek, ne foglalkozz. :)
  tunococ : az orvos-beteg empátiáról sajna vannak tapasztalatam. Vagy fiatal vagy, vagy azt sem tudod mit jelent az empátia”
 • 65. nike8 2009. február 24. 10:58
  „Világos!!!:P”
 • 64. tunococ 2009. február 23. 18:10
  „Kedves nike8! Ha már így "összetegeződtünk", akkor így is folytatom.
  1. Végigolvastam a reflexiókat mielőtt magam is írtam.
  2.Nem a Te hozzászólásaidra irányultak a megjegyzéseim, hanem az összesre (roma, női vezető, helyesírás, stb .), amiknek semmi közük nem volt a hozzászólások apropóját képező cikkben leírtakhoz.
  3.Sok hibát elkövető és vétlen közlekedési baleseti sérültet láttam szenvedni, haldokolni, meghalni, kapcsolatba kerültem az aggódó, gyászoló hozzátartozókkal is.
  4. Nem volt semmiféle közöny az általam tett megjegyzésekben, csak az olvasottak összegzése -orvos lévén helytelenítem, amikor egy tragédia hallatán ennyire félresiklanak és grafomán, személyeskedő, poénkodó arculatot öltenek a hozzászólások -nélkülözve az empátiát.”
 • 63. nike8 2009. február 22. 11:53
  „CID,jaja elhiszem hogy jó poén volt,de sajna nem ez volt a lényeg,de tök mindegy nem foglalkozom veled,ez van kész,nem kell elnézést kérned ,tudom hogy nem komolyan gondolod,ezért hagyjuk is csá”
 • 62. CID 2009. február 21. 21:28
  „"Kedves CID,inkább nem írok semmit rólad,mert azt hiszem az moderálásra" megköszönöm, hisz én sem személyeskedtem veled. Visszaolvasva a kommenteket, sajnálom, hogy megjegyeztem a TELEPJÁRÓT, tényleg csak mosolyogtam rajta, elnézést.”
 • 61. nike8 2009. február 21. 18:34
  „Kedves CID,inkább nem írok semmit rólad,mert azt hiszem az moderálásra kerül,és röhögj a magad hülyeségein, és Kedves Tunococ,ha elolvastad volna amit először írtam rájönnél ,hogy nem én kezdtem el,csak elmeséltem azt hogy hogyan halt meg az ismerősöm,és elírtam egy betű,t és ez a kedves ember nem a cikkel foglalkozott hanem azzal hogy félre írtam ,azt hiszem nem kell róla mást elmondanom,de szerintem a te lelked se hagyta volna,hogy nem azt olvassa el amit írtál ,hanem azt nézte ahogyan írtad,és ez is egy szomorú eset, de ebben senki nem halt meg ,amit leírtam abba viszont az ismerősöm meghalt,azt hiszem nem csak én reagáltam volna erre a hozzá szólásra így!!!köszönöm”
 • 60. CID 2009. február 21. 16:50
  „tunococ : 1. Sajnos ebben tényleg igazad van.”
 • 59. tunococ 2009. február 21. 15:45
  „1. Az utóbbi otromba, személyeskedő hozzászólásoknak semmi közük a cikkhez.
  2. Az életmentő fiatalembernek nyilvánosság és kitüntetés járna (ahogy ez más esetekben is lenni szokott).
  3.Az elsősegély állampolgári kötelesség (a KRESZ-ben még vizsgázni is kell belőle (-még nekem is kötelező volt, pedig szigorló orvos voltam!), de ezt lehetne magasabb szinten is, mint az "ismeretlen fiatalember", aki ezt be is bizonyította!
  4.A sérülteknek először is életben kell maradni, azután felépülni, högy a törvény szerint le lehessen folytatni a bizonyítási eljárást és kinek-kinek kiszabni a méltó büntetést (ha a kutyának volt gazdája, akkor ő sem kivétel!).”
 • 58. CID 2009. február 21. 13:26
  „:) Nem is azért írtam, hogy nevessenek, szerintem ez nem az a cikk, ahol nevetni kellene. Te viszont megintcsak mosolyt csaltál ezen a borús napon, az arcomra. :)))”
 • 57. nike8 2009. február 20. 07:53
  „CID,meg van képzeld el...éa HAGYJ BÉKÉN!remélem érthető voltam!!!!nagyon vicces figura vagy te,csak kár hogy senki nem nevet rajtad.........................................................................................................................................”
 • 56. CID 2009. február 19. 21:42
  „Annak azért örülök, hogy megtaláltad a CAPS LOCK billentyűt :)”
 • 55. CID 2009. február 19. 21:40
  „nike8 :....................................................”
 • 54. nike8 2009. február 19. 21:29
  „Kedves CID,elöször is nem vagyok a kisszived,másodszor van humor érzékem képzeld,csak egy barátom halt meg .és amikor a storyt leirtam ebbe kötöttél bele,szóval csak ennyi,ja személyem szerint teszek a véleményeidre!!!csöcs”
 • 53. CID 2009. február 19. 20:09
  „nike8, kisszívem. Nincs humorérzéked. Kúrva szar a helyesírásom, szóval nem azt kritizáltam, csak jót röhögtem a TELEPJÁRÓN :). Nem gondolom, hogy a tuti biztossat írom, csak a saját véleményem. Ugye megengeded ?”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan a vásárhelyi élményfürdő sorsa

Hódmezővásárhely - Egyre több a kétely a vásárhelyi fedett élményfürdő felépítésével kapcsolatban. Bár a képviselők többsége szerint a gazdasági válság miatt nem kell feladni a terveket, a kabát újragombolását senki nem vitatja. Tovább olvasom