Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Izabella már mondatokká fűzi a szavakat

Hódmezővásárhely - Szombatig Vásárhelyen vendégeskedtek a 11 éves, Szegeden szétválasztott kisperegi ikrek, Szabó Melinda és Izabella. Az apropót Izabella gyógykezelése adta, a kislány az utóbbi hónapokban rengeteget fejlődött: a szavakat értelmes mondatokká fűzi, és megtanult számolni.
A kisperegi Szabó család már hazajár Vásárhelyre, legutóbb a múlt héten látogattak a városba. A Szegeden szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagja, Melinda már teljesen egészséges, de testvére, Izabella is rengeteget fejlődött az utóbbi öt-hat hónapban. Izabella ezúttal is részt vett rehabilitációs kezelésen, például gyógytornán, hidromasszázson és fényterápián a Csodaházban. Elutazásuk előtt a Magyari Mihályné vezette Kertvárosi Olvasókör látta őket vendégül egy ízletes halászlére, s ajándékokat is kaptak. Az összejövetelre Kószó Péter alpolgármester és Berényi Károly települési képviselő, az ikrek „vásárhelyi háziorvosa" is hivatalos volt.

– Tavaly júliusban még csak egy-két szót tudott Izike, most már mondatokká fűzi a szavakat, és tanul számolni is – újságolta a büszke édesapa, Szabó Imre. Mikor ezt az édesanyja, Szabó Imréné Zsuzsi ölében ülő kislány meghallotta, odafordult hozzánk, mutatta a kezét, és elkezdte sorolni: – Egy, kettő, három. Majd azt mondta: „Anya, víz", ezzel jelezve, szomjas.

– Nagyon sokat köszönhetünk a vásárhelyi önkormányzatnak és a Csodaháznak, a rendszeres kezeléseken kívül sok-sok szeretetet, törődést kapunk – mondta a kisperegi általános iskolában takarítóként dolgozó édesanya, aki még azt is elárulta: Izabella sokat nézi a televíziót, és az ott hallott szavakat is utánozza, próbálja elsajátítani.

A kisperegi Szabó ikreket és családjukat elutazás előtt a Kertvárosi Olvasókör látta vendégül. Fotó: Tésik Attila
A kisperegi Szabó ikreket és családjukat elutazás előtt a Kertvárosi Olvasókör látta vendégül.
Fotó: Tésik Attila

– Rendszeresen olvasok Izabellának mesét, például a Piroska és a farkast, a Hamupipőkét és a Csipkerózsikát. Mindent megért, és ha a mondat végén a pont miatt leviszem a hangsúlyt, egy pillanatra megállok, már sürget, hogy folytassam. Labdázni is szoktunk, sok időt töltünk együtt, hiába választottak szét minket, össze vagyunk nőve... – magyarázta Melinda, aki a kisperegi általános iskola negyedik osztályába jár, és négyes tanuló.

A szülőkön kívül nővérük, a 17 éves Brigitta is elkísérte Vásárhelyre a híres ikreket, ő is arról mesélt: Melinda és Izabella elválaszthatatlanok, de Izikét soha nem hagyják egyedül, mindig foglalkozik, törődik vele valaki. – Vásárhelyre mindig szívesen jövünk, a második otthonunk lett – tette még hozzá Brigi.

De mindegy, hol vannak, a legfontosabb, hogy együtt legyenek. Izabella szokásává vált, hogy sorolja a családtagok nevét, erre nekik jelentkezniük kell, és ő akkor nyugodt, ha mindenki a közelében tartózkodik.

Egyedül felállni

A romániai kistelepülésről, Kisperegről származó sziámi ikrek, Szabó Melinda és Izabella 1998. május 5-én összenőtt mellkassal születtek. Pár hónappal később, szeptember 17-én bravúros műtéttel választották őket szét a szegedi klinikán, és már jó ideje Vásárhelyre járnak gyógyulni a Csodaház foglalkoztatóba. Melinda már teljesen egészséges, és Izabella is egyre jobban fejlődik. A legújabb cél az, hogy a kislány egyedül felálljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honlap készül 1989 Vásárhelyéről

Hódmezővásárhely - Összegyűjtik, és a Vásárhely 1989-es esztendejét összegző honlapra is felteszik… Tovább olvasom