Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jancsi és Juliska, mint a mesében

A vásárhelyi Dudás János és felesége, Julianna újabb igennel és gyűrűkkel erősítették meg 60 évvel ezelőtti házassági fogadalmukat, ezúttal a tabáni olvasókörben.
– Olyanok vagyunk, mint a mesében Jancsi és Juliska, egymáshoz tartozunk – mondta a 81 éves Dudás Jánosné Julianna, miután vasárnap kimondták a 60 éve tartó házasságukat – 1958. április 6-án keltek egybe – megerősítő újabb boldogító igent. Az örökifjú pár fiákerrel érkezett a szertartás és az ünnepség helyszínére, a tabáni Kossuth Olvasókörhöz, ahol családtagjaik és barátaik tapssal fogadták őket.

Közösen elevenítették fel megismerkedésüket. A most 86 éves Dudás János abban a körzetben, az Észak utcakörnyékén, volt postás, kézbesítő, ahol Juliannáék éltek. Jövendőbeliét édesapjától kérte el, hogy elvihesse moziba, megnézhették a filmet, de utána azonnal visszasiettek. Az ok: Juliska néniéknél éppen kukoricafosztás volt, az elmulatott időt be kellett pótolni, éjfélig dolgoztak még utána. János bácsi az emlékek felidézése, a gratulációk során és a szertertás alatt többször meghatódott, elpityeredett.
 
Jancsi és Juliska, mint a mesében. Fotó: Imre Péter (Galéria)

Két ember kell ahhoz, hogy a szép igazán szép legyen és az öröm igazi öröm. Hűségük, szeretetük bizonyítéka ez a mai nap – mondta az anyakönyvvezető. Az igenek kimondása után újból „meggyűrűzték" egymást, a fogadalmat hitvesi csókkal erősítették meg és aláírták az eseményt tanúsító dokumentumot. A két tanu, stilszerűen, lányuk Judit és fiúk János volt. – Életünk legszebb napjai a házasságkötésünk, majd a gyerekek, az öt unoka és a négy dédunoka születése – árulta el Julianna. A hosszú és boldog házasság tiktka – újból kiderült – a megértés, a másik teljes elfogadása.

– Minden házasságban előfordulnak összezördülések, nálunk sem volt ez másképpen. De csak addig tartott, amíg vitatkoztunk. János volt a türelmesebb, az engedékyenyebb, többször mondta: „anyám, hagyd már abba!". És ez hatott – közölte Julianna. Közösen mesélték: életük során csakis akkor voltak külön, amikor dolgoztak, mindenhová együtt mentek. – A mai napig szeretünk mulatni, szeretjük a gyerekeinket, az unokáinkat, a dédunokáinkat és egymást – mondták szinte egyszerre.

 A mindenre pecsétet jelentő hitvesi csók  vasárnap újra elcsattant Julianna és János között. Fotó: Imre Péter. 
 Az örökifjú pár fiákeren érkezett a szertartás és az ünnepség helyszínére, a tabáni olvasókörhöz. 
 A gyűrűk sem maradhattak el az újabb, a megerősítő igenek után.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eggyé vált az ecset, a szín, a vászon és a festő - fények játéka az Alföldi Galériában

Eggyé vált az ecset, a szín, a vászon és a festő - fények játéka az Alföldi Galériában
Amikor az ecset, a szín, a festő és a vászon eggyé válik, akkor előtűnik a művészet. Tovább olvasom