Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

János bácsi ma is nyír

Hódmezővásárhely - Ma is nyírja a birkákat a vásárhelyi Marton János, aki 2003-ban Guinness-rekordot állított fel ebben a műfajban. Akkor 8 óra alatt 50 birkát nyírt meg kézi ollójával, azóta sem akadt nála jobb a világon. A 70 éves férfi 47 éve dolgozik első munkahelyén.

70. születésnapját ünnepelte tegnap Marton János, Vásárhely birkanyíró világrekordere, aki február 2-án kezdte 48. munkaévét első, máig egyetlen munkahelyén, a Hód-Mezőgazda Zrt-nél. A Guinness-rekorder először 8 esztendős korában nyírta meg édesapja birkáit, s már akkor kiderült, igencsak tehetséges ebben a műfajban.

– Nyaranta, szabadságomon vagy szabadnapjaim alatt végzem ezt a munkát, tavaly nyáron például ezernél több birkát megszabadítottam gyapjától. Miután felállítottam a Guinness-rekordot, többen is becsöngettek hozzám, hogy náluk is vállaljak ilyen munkát, de egyszerűen nem volt rá egy percem sem. A hétvégén kezdem az idei munka dandárját, mártélyi barátomnál, Tóth Istvánnál. A meleg pajtában 350, téli bundát növesztett állat vár rám. De én nyírom a tanüzem 200-as állományának majd felét is, három éve a mezőgazdasági karon tanuló Ferenczi István segítségével. A többit áprilisban majd a Szent György-napi juhászverseny résztvevői fogják megfosztani gyapjuktól.

Marton János ma is szívesen csattogtatja birkanyíró ollóját. Fotó: Tésik Attila
Marton János ma is szívesen csattogtatja birkanyíró ollóját. Fotó: Tésik Attila

A ma is aktívan dolgozó János bácsi azonban nem juhász, hanem állatgondozó a Hód-Mezőgazda Zrt. vajháti tehenészeti telepén. – Már akkor a cégnél dolgoztam, amikor még Hoffer traktorok forgolódtak a határban, ma meg már az eget is szuperszonikus repülőgépek szántják – összegezte szemléletes példával a munkával eddig eltöltött majd fél évszázadot Marton János, aki leszerelése után megnősült, majd 1962-ben kezdett dolgozni jelenlegi munkáltatója jogelődjénél, az Állami Gazdaságnál. Akkor került át a vajháti tehenészetbe, amikor a barattyosi telepről oda költöztették az állatokat. Ma is ivarzó tehenekkel és borjakkal foglalkozik, legutóbb egy ikerellésnél segédkezett.

– Reggel 4-kor kelek ma is, mert a munkásszállító buszra időben kell odaérni. Korán le is fekszem, hogy a másnapi munkám is érjen valamit. Az 5 órás híreket még megnézem, aztán elmegyek aludni. Amikor 55 éves koromban nyugdíjas lettem, több akkor alakuló magántehenészettől is megkerestek, de a Hód-Mezőgazdánál is számítottak rám a főnökeim. Maradtam, mert úgy érzem, tényleg megbecsülnek – tette hozzá János bácsi.

Hatvan birkával is bírna

Marton János ma is szívesen idézi fel a Guinness-rekord történetét. Az erő és kitartás fejezetben szereplő rekorder elárulta: azt a bizonyos napot két pohár pálinkával kezdte, a birkanyírás közben szívószállal ivott, s nyolc óra alatt összesen egy szendvicset evett, ugyanis egyfolytában járt a kezében az olló. Azt mondja, mai rutinjával már nem ötven, hanem hatvan birka „levetkőztetését" is képes lenne véghezvinni 8 óra alatt.

Olvasóink írták

 • 7. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 26. 15:53
  „Hát bennőnket Magyarokat is megnyírhatna az öreg! Olyan bírkák vagyunk! Ja! És ez nem vicc!”
 • 6. efje 2009. február 26. 15:30
  „Csak gratulálni lehet. Nem tudtátok, birkák? Ezek itt konzervatívok. Viccnek helye nincs. Nincs!”
 • 5. tamberg 2009. február 25. 15:46
  „Gratulálok Jani bácsi!Boldog Születésnapot kívánok!
  Az aki nem tud értelmesen hozzászólni ehhez,az inkább ne is írjon,ez Trandafír és CsImrének szól!
  Ui:satuk vagytok!”
 • 4. Trandafir 2009. február 25. 10:12
  „megnyírhatná a fejemet az öreg.nagy a hajam:)”
 • 3. CsImre 2009. február 24. 23:48
  „Bizalomgerjesztő kép. :) Érdekelne, mi a sorsa a lefogyott palacsintasütős néni bőrredőinek!”
 • 2. dsmaan 2009. február 24. 19:48
  „Nagyon sok boldog születésnapot kívánunk erőben egészségben!Reméljük,hogy sok éven keresztül tudja még a munkáját végezni!Daru Sanyi”
 • 1. Mignon 2009. február 24. 19:41
  „Gratula Janos bacsinak!

  Mas "birkanyirok" nem a Guinnes-Bookba fognak bekerülni........!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai bajnokok báloztak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Olimpiai bajnok pólósok és Kemény Dénes szövetségi kapitány mulattak a vásárhelyi Fekete Sasban. Tovább olvasom