Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Játékasztal volt a történelem Vásárhelyen

- Ti még nem éltetek akkor, mikor a világ számos pontján diktatúrák voltak hatalmon, és erről könyvből szereztetek tudomást.
Amit megtanultatok, akkoriban arra másoknak harc és vér árán kellett rájönniük. Lőrincz L. László írótól olvastam: a történelem egy nagy játékasztal, és csak később derül ki, ki volt a győztes, és ki a vesztes – mondta Balázs József tankerületi igazgató a vásárhelyi városi történelemverseny megnyitóján a 123 résztvevő diáknak az Emlékpont konferenciatermében. Vásárhelyen kívül Székkutasról és Mindszentről is érkeztek 5–8. osztályosok a megmérettetésre.

 Az Emlékpont és a Klauzál Gábor Általános Iskola közös rendezésű versenyén a tanulók tesztfeladatokat oldottak meg, valamint a közgyűjtemény állandó kiállításához kapcsolódva feladatlapot töltöttek ki, két csoportra osztva. A megválaszolandó kérdéseket Nagy Gyöngyi, a múzeum történésze állította össze. A szervező tanintézet vezetője, Miklós Anikó örömét fejezte ki, hogy pár év kihagyás után a mindszenti iskolások ismét neveztek az így már regionálisnak tekinthető tudáspróbára.

 A délelőtt során a diákok a konferenciateremben töltötték ki az évfolyamonként összeállított tesztlapot, majd Nagy Gyöngyi tárlatvezetésével megismerhették a közgyűjtemény állandó kiállítását, és közben feleletet adtak a tárlathoz kapcsolódó feladatlap kérdéseire. A nagyszámú résztvevő miatt az eredményhirdetést a tavaszi szünetet követően, április 25-én, csütörtökön 14 órától tartják meg az Emlékpont Múzeum konferenciatermében, ahol minden évfolyam hat legeredményesebb diákja könyvjutalomban részesül. Egyébként minden résztvevő emléklapot kap szerepléséről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség Nagy Ernő lemondását várja

- A Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület idén 20 esztendeje, 1999-ben alakult. Akkor volt a város olyan veszélyben, mint most, mert a két évtizeddel ezelőtti, Rapcsák András polgármester felfüggesztése körüli ügyek megakasztották az addigi fejlődést, és a botrányokba majdnem tönkrement a város - emlékezett tegnapi sajtótájékoztatóján az egyesület elnöke, Ádók János. Tovább olvasom