Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Jelöltek a szorítóban - Hódmezővásárhely

Vasárnap polgármestereket, önkormányzati képviselőket választunk, és a szavazataink révén alakul meg a kórházakat és középiskolákat működtető megyei közgyűlés. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a választó még jobban megismerje a politikusokat és programjukat.
Vasárnap polgármestereket, önkormányzati képviselőket választunk, és a szavazataink révén alakul meg a kórházakat és középiskolákat működtető megyei közgyűlés. Az újság eddig is igyekezett bemutatni a kampány eseményeit, jelenségeit, a jelölteket, hiszen ez a téma most mindenkit érdekel. A bőség zavarával küzdött a szerkesztőség is, az olvasó is. Most azoknak szeretne segíteni a Délvilág, akik a döntés előtt arra kíváncsiak, egy-egy kérdés kapcsán mennyiben különbözik a polgármesterjelöltek véleménye, felfogása. A lap újságírói kiválasztottak négy rövid kérdést – anélkül, hogy erről a politikusokkal egyeztettek volna –, s ezekről faggatták a vásárhelyi polgármesterjelölteket. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a választó még jobban megismerje a politikusokat és programjukat.

A DÉLVILÁG kérdései a VÁSÁRHELYI polgármesterjelöltekhez:
1. Hogyan lehetne Vásárhelyen több munkahely?
2. Mikor fejeződik be a 47-es építése?
3. Mivel lehet helyben tartani a fiatalokat?
4. Eladósodott-e az önkormányzat?

HERNÁDI Gyula, az MSZP-HVDSZ polgármesterjelöltje:
1. A vállalkozások terheinek könnyítésével, harminc százalékos iparűzési adó mérséklésével, s azzal, hogy a helyi vállalkozókat minden lehetséges kedvezménnyel segítjük. Az ipari parkba ingyen kellene beengedni az oda települni szándékozókat. Nyitni kellene a befektetők előtt, a nyugati és a keleti országokban is Vásárhelyt propagáló fórumok akár havonta való megszervezésével. Ajánlani kell magunkat, szakmai tapasztalatunkat, fontos, hogy az uniós lehetőségeket maximálisan kihasználjuk.
2. Ha én leszek a polgármester, akkor 2008-ban biztosan befejeződne a négysávúsítás, de mindenképpen kész lenne még ebben a ciklusban, amennyiben sikerülne olyan városvezetést megválasztani, amelyik nem konfrontálódna a kormánnyal, hanem inkább a megegyezésre törekedne. Sokat számítana az is, ha a város képes volna saját erőt felmutatni. Gondolom, ha biztosítana erre a célra például 500 millió forintot, az hangsúlyosan jelezné szándékai komolyságát.
3. Elsősorban megfelelő munkalehetőségekkel. Fontosnak tartom a felsőoktatás fejlesztését, a mezőgazdasági főiskola fejlesztése mellett szorgalmazom egy műszaki főiskola beindítását. Helyeslem az ingyentelkek osztását, de sokkal intenzívebben folytatnám ezt a gyakorlatot. Ráadásul azzal, hogy a város kamatmentes kölcsönlehetőséget is biztosítana. Lényegesen magasabb színvonalra emelném a sport- és szórakozási lehetőségeket, hogy a fiatalok ne a megyeszékhelyre utazzanak kikapcsolódni.
4. Példátlan, elképesztő módon. Világosan látszik, hogy 10 milliárd 62 millió forint a város adóssága, illetve kötelezettség-vállalása. Ebben az összegben még nincs benne a Zsigmondy Béla Rt. 3,7 milliárdos, a kórház 400 milliós, a Városellátó Kht. közel félmilliárdos adóssága, és a Hód-Stranddal szembenálló követelés. Ha mindezeket összeadogatom, akkor közel 15 milliárdról beszélünk. Szegeden 13-20 milliárd közötti az adósság, ám 60 milliárd a költségvetés, nálunk pedig csak 19 milliárd a költségvetés.

LÁZÁR János, a Fidesz-MPSZ-KDNP-MDF és Tiszta Lap Polgári Egyesület polgármesterjelöltje:
1. – A helyi kis- és középvállalkozások támogatásával. Január 1-jétől 500 ezer forinttal akarunk támogatni minden új munkahelyet, ez a minimálbér egy éves TB-járulékát fedezi. Nem lehet lemondani a mezőgazdaságról, azzal, hogy a Pioneerrel aláírtunk egy megállapodást, a fejlődést a kutatás és a zöld energia irányába viszi. Nagy lehetőséget látok a nagy hagyományokkal rendelkező kerámia- és egészségiparban is a kórházzal, a gyógyvízzel együtt. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok kapjanak munkalehetőséget.
2. – Nem tudok a kérdésre válaszolni. Úgy látom, belátható időn belül sajnos nem készül el. A helyhatósági választás után bejelentkezem Kóka János miniszter úrhoz. Szeretném ugyanis elérni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv II-nek az egyik vadhajtása az legyen, hogy elkészüljön végre a 47-es. A parlamentben az hangzott el, hogy sajnos csak 2013-ig négysávúsítják a hiányzó részt. Ez szerintem büntetés a városnak, de felelőtlenség és minősíthetetlen hozzáállás is egyben.
3. – Munkával, otthonteremtéssel. Eddig is osztottunk ingyen telkeket a fiatalok számára és most újabb háromszázat szeretnénk juttatni az építkezni vágyóknak. Lakásépítési és -felújítási támogatást is adni fogunk majd, lakásonként félmillió forint értékben. A fiatalokat erős oktatással, jó óvodákkal, általános iskolákkal lehet itt tartani. A bébikötvényt pedig 3500 forintról 10 ezerre kívánjuk felemelni. Azt tartom a legfontosabb kérdésnek, kapnak-e lehetőséget a fiatalok, vagy nem. Ha látnak ilyet a városban, akkor helyben maradnak.
4. – Szerintem nem. 5,5 milliárd forint az adósságunk, amelynek a pontos összege az euró árfolyamától függ. Stabilizáltuk a gazdasági helyzetet a kötvénykibocsátással. Ennek két része van, az egyik 4,3 milliárd forint hitel visszafizetését jelenti, a másik 7,6 milliárd forintot bankbetétben kötöttük le. Ez fejlesztési célú, illetve a város működtetését karbantartó pénzügyi fedezetet jelent. Úgy látom, hogy a következő 4 évre ezzel rendben vannak a város pénzügyei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röpközgyűlést tartottak Vásárhelyen

Rendkívül gyorsan véget ért tegnap a vásárhelyi közgyűlés, mert a polgármestert támogató képviselők… Tovább olvasom