Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

József Attila szobrát vizsgálja a bíróság

Egy tanú sem ment el a tegnapi megyei bírósági tárgyalásra, így nem sikerült közelebbről vizsgálni a kérdést: vajon a 2005. október 2-án fölavatott József Attila-szobor akkor teljes egészében bronzból volt-e.
Egy tanú sem ment el a tegnapi megyei bírósági tárgyalásra, így nem sikerült közelebbről vizsgálni a kérdést: vajon a 2005. október 2-án fölavatott József Attila-szobor akkor teljes egészében bronzból volt-e. Ketten azt állították, hogy egyes elemek viaszból voltak az avatáskor, mire a város önkormányzata, polgármestere beperelte őket. A per egyszer már eljutott az ítélőtábláig, most megint a megyei bíróság tárgyalja.

Mint a rétestészta, nyúlik a vásárhelyi József Attila-szobor avatása után indult per. Hódmezővásárhely önkormányzata és Lázár János polgármester személyiségi jog megsértése miatt indított pert Kotormán Norbert szobrászművész és Prokai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti osztályvezetője ellen. Mindketten azt nyilatkozták az októberi avatóünnepség után néhány nappal, hogy Kligl Sándor szobrászművész szoborcsoportjának egyes elemei nem bronzból, hanem viaszból voltak az avatáskor. A polgármester azért perelt, mert úgy ítélte meg, ez a két ember megsértette a város becsületét. A megyei bíróság tavaly elutasította a város keresetét, mondván, a két nyilatkozat a szoborra, nem a városra vonatkozott. Akkor a bíróság nem vizsgálta, miből volt az alkotás. Az ügy megjárta az ítélőtáblát is, most újra a megyei bíróság tárgyalja – de ezúttal az a vizsgálat célja, hogy kiderítse, miből volt az alkotás, azaz, ki mondott igazat.

Tegnap reggel a megyei bíróságon kiderült: nem jött el Kő Pál szobrászművész a tárgyalásra – őt a felperes önkormányzat idézte meg tanúnak –, és Hegedűs Imréné, az önkormányzat munkatársa sem jelent meg. A szobrász felesége értesítette a bíróságot, hogy férje betegség miatt nem tud elmenni. Hegedűs Imréné távollétének oka nem hangzott el. A tárgyalás után felhívtuk Hegedűsnét, aki azt mondta, influenzás beteg. Pap János bíró ismertette az eddigi iratokat. Elhangzott, a két alperes legutóbb bizonyítási indítványt nyújtott be, ehhez fényképeket csatoltak, ezek egy részét a lektorátus munkatársa készítette.

A képek közül többről a felperes elfogadta, ezek az avatáskor készülhettek Hódmezővásárhelyen. Az alperesek kitartanak az állításuk mellett, és úgy látják, a felperesnek kellene bizonyítania saját igazát, vagyis, hogy a szoborcsoport tényleg bronzból volt az avatáskor. Erdélyi Miklós, Kotormán Norbert ügyvédje bejelentette, szeretné, ha a másodrendű felperes, Lázár János polgármester is eljönne – ha már egyszer a bíróság elé citáltat két embert –, mert szeretne kérdést intézni hozzá, ahogy Hegedűsnéhez is, mert úgy tudják, Hegedűsné az avatás előtt tájékoztatta a polgármestert, hogy a szoborcsoport nem készült el teljesen.

Szilágyi József ügyvéd, a felperesek képviselője kijelentette, elmondja Lázár Jánosnak, amit az alperesek kérnek – de nem szükséges, hogy a polgármester is eljöjjön. Hozzátette: szerinte épp az alpereseknek kellene bizonyítaniuk szavaik igazát. A per április 27-én 9 óra 30-tól folytatódik – és egyelőre megjósolni sem lehet, meddig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely tárgyalni szeretne Gyurcsánnyal az ágyszámokról

Ismét meghívja Hódmezővásárhelyre Gyurcsány Ferencet és Molnár Lajost Lázár János polgármester, a… Tovább olvasom