Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

József és testvérei: Cigány nyelven tolmácsolják az igét

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi katolikus plébánia kisegítője, Irhás József a Szegedi Hittudományi Főiskola roma tanulója. Kilenc éve dolgozik ápolóként szellemi fogyatékosok mellett, szabadidejében verseket ír.
– Bár a legtöbb roma istenfélő, mégis évente csak egyszer járnak templomba. Általában a karácsonyi misére mennek el, akkor kérik a bocsánatot meg az engesztelést – beszélt tapasztalatairól Irhás József, a vásárhelyi katolikus plébánia kisegítője, aki maga is roma származású. Gyermekként a hódmezővásárhelyi Szent István templomban keresztelték római katolikussá három hónapos korában. Az édesapja – id. Irhás József a cigány kisebbségi önkormányzat egykori elnöke – nem erőltette fia számára a vallási nevelést. Szülei a Klauzál Gábor általános iskolába íratták, ahol roma diákok is tanultak. Bőrszíne és származása miatt gyakran gúnyolták, később mégis diáktársai hatására került közel a hithez. – Néhány barátom mélyen vallásos családban nevelkedett, általuk ismertem meg a hitet – mesélte József, aki felnőttként ápolói képesítést szerzett, majd úgy döntött: teológiát tanul.

Költöi én

Irhás József a rengeteg elfoglaltsága mellett, legkedvesebb szenvedélyére, az írásra is szakít időt. Két verseskötete közül az első 2000-ben jelent meg Szanszkrit mese címmel, ebben egyszerű emberi életérzésekről beszél. Szubkultúra című kötetében, a cigányság helyét keresi a világban.

A negyvenéves cigány férfi fontosnak tartja a gyónást és a rendszeres lelki megtisztulást. Kopasz István atya mellett rész vállal a misék liturgiájában, az oltári szolgálatokban és a lektori feladatokban is. Kevesli, hogy a vásárhelyi romáknak csak mindössze néhány százaléka vesz részt rendszeresen a vasárnapi szentmiséken és a gyónásokon.

Nem József az egyetlen, aki Hódmezővásárhelyen az egyház szolgálatában áll: egy helyi roma apuka közösségvezetői feladatokat lát el a plébánián. József másfél éve került, István atya mellé. Az őt felkaroló plébános úgy véli, hogy az egyház számára roppant fontos a hívőkkel való jó kapcsolat kialakítása, és ebben egy roma testvér is sokat segíthet: – A gyülekezet romái számára cigány testvéreik jelenléte bátorítást ad és biztosítékot nyújt arra, hogy őket is befogadjuk – vallja az atya.

József amellett, hogy tanul és az atyának segédkezik, kilenc éve dolgozik ápolóként szellemi fogyatékosok mellett. Állítja, minden szépséggel és kínnal találkozott már közöttük. A fiatalember nem tervezi, hogy felhagy az ápolói munkával és a papi hivatást választja. Mint mondja, ez a feladatkör teljes embert kíván, és rengeteg elfoglaltsággal jár. Mégis szívesen segédkezik a plébánián, hogy minél több roma járjon rendszeresebben templomba.

jóval több roma kíváncsi a prédikálására, ha az ő nyelvükön szólal meg az ige - fotó: Tésik Attila
Jóval több roma kíváncsi a prédikálására, ha az ő nyelvükön szólal meg az ige.
Fotó: Tésik Attila

Maga is megtapasztalta, hogy jóval több roma kíváncsi a prédikálására, ha az ő nyelvükön szólal meg az ige. Tavaly – István atya szorgalmazására – együtt olvasták fel az éjféli szentmisén az evangéliumot. A liturgián a plébános felkérésére József cigány nyelven tolmácsolta az igét a gyülekezetnek.

Cigány kispapok a teológiai főiskolán

A teológiai főiskolán nem a harmadéves József az egyetlen roma származású. Két cigány kispapot is ismer, aki vele párhuzamosan végzi tanulmányait. A Szegedi Hittudományi Főiskola romológiai szemináriumot indított, ahol a roma hagyományokkal és életmóddal ismerkedhetnek meg a hallgatók. A papnövendékek a közelmúltban szemináriumi előadást tartottak, ahová cigányzenészeket is meghívtak. Kiss-Rigó László megyés püspök mellett több más egyházi elöljáró is kíváncsi volt a zenés műsorra.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. woodu 2009. május 06. 12:12
  „Lelki szemeim előtt látom azt a képet, amin az látható, hogy egy fekete bőrü villogó szemü személy misét cerebrál és ur-vacsorát bocsát a fehérek szájába, akik meg csak lesnek a meglepetéstől. Ezen még most röhögök,mint vizión, de ez az USA-ban természetes, és az ottani fehérek már megszokták,elfogadták az efféle másságot. Nem tudom, hogy az itteni fehéreknek sikerülni fog-e ez valaha?
  morbid”
 • 48. woodu 2009. május 06. 11:56
  „Végre valami hir arról, hogy az egyház roma származásu "alkalmazottjával" segit a roma-ellentét feloldásán. Szerintem a nem roma papoknak is követni kellene ezt a példát, hogy maradhat el az egyház, a roma ellenesnek mondott támadások temetéseiről. A kelet-német politikában intenziven kivette részét az egyház. Nem mondható ez el a magyar egyházra, hogy segités céljából jelen volna!?
  woodu”
 • 47. isteni 2009. május 06. 10:44
  „Kedves mindenki,
  laktam 6 éve egy cigány falúban.A Házunk szemben volt a kocsma. A cigány apa minden nap ment be a kocsmába, a fia kint ült a lépcsőn. Megismertem a cigány apjával meg az egész családdal. 12 voltak testvérek és egyén kívül mindenki volt már börtönben. Ennek a kisfiúnak majdnem az összes rokonság volt már börtönben kisebb, nagyobb dolgok miatt.
  Milyen esélye van ennek a kisfiúnak egy jó életre?
  Felnőtt a kisfiú, most 14 éves, járkál az utcán, unatkozik, betörik üres házakba, éhezik, nem vesz fel senki ezt a fiút, mert az apja iszik és nem megbízható.
  Ti, akik szép családban születtek, akiknek volt mindig reggeli, ebéd meg vacsora, akiknek az apjátok minden nap ment dolgozni és nem átkozva beszélt veletek, ti, boruljatok le és mondjátok minden nap egy hálaimádság Istennek, hogy ilyen kegyelmes volt veletek.”
 • 46. ankusz 2009. május 06. 10:11
  „Sziasztok!Ha valaki tudja milyen a T&M sport&fitness konditerem a Táncsicson az légyszi írjon pár sort róla.Előre is köszi!”
 • 45. Norman_Bates 2009. május 06. 07:15
  „44. hozzászólás flexsnake 2009.05.05. 12:30
  HA-HA ::DDXX ezjó
  "Gázsit és Rózát a paradicsumból a pitsába...." sajna a picsa az úgy tűnik magyarországon van :CC”
 • 44. flexsnake 2009. május 05. 12:30
  „Isten teremté először Gázsit majd Rózát a paradicsumba nagy elégségére.
  Látá isten hogy ez jó. De Róza szolá Gázsinak: -Dikmá, te!Há láttam úrnak kertiben nagy almákat, menjé már oszt lopjá nekem. Vigyáz ha a kerítésben van áram neked kámpec.
  És Gázsi mászik be úr kertibe tépi almát, de az úr meglátá:
  -Te szemét gázsi hát ezért teremtettelek??? És az úr elhajtá Gázsit és Rózát a paradicsumból a pitsába....”
 • 43. flexsnake 2009. május 05. 11:01
  „41.
  Kezdetben teremté az úr az igét, és mondá: -Dikmá ez jó!
  Majd megteremté a cigányokat és mondá: -Csoréjál és szaporodjál!
  Teremté az úr alájuk földet is(nem feléjük), és mondá: -Dikmá tahoszegedit a pokol nyelje el.
  Elnyeli és isten látá hogy ez jó. Jobbikkal, morvaival gárdával együtt nyelé el a pokol.
  És isten látá hogy ez jó.”
 • 42. Celtis 2009. május 05. 10:52
  „cikicakk55: Igenis nagyobb esélye van hogy jó útra térjen az, aki úgy érzi, hogy "az ő Istenük" a korábbiakat már megbocsátotta, mint annak, aki azt érzi, hogy "én már úgyis elkárhozom, nekem tök mindegy"!
  Egyébként a hozzászólásodból úgy tűnik, hogy nagyjából annyit tudsz a gyónásról, amennyit a marxista egyetemen tanítottak.”
 • 41. tahoszegedi 2009. május 05. 09:36
  „39. hozzászólás flexsnake 2009.05.05. 01:15

  akkor a te vonatod a Tisza pályaudvarról indul”
 • 40. flexsnake 2009. május 05. 01:19
  „Ha nem akarod hogy bemásszanak a kertedbe: rakj ki egy koporsót
  Ha nem akarod hogy betörjenek a lakásodba, tégy elé egy koporsót
  Ha nem akarod hogy a lakásod kirabolják: már a bejárati ajtóval szembe is rakj egy koporsót.
  A cigányok rettegnek a holtaktól. Ezért dobnak el az ételből a földre, ezért hangosan siratják az elhunytat és ezért locsolják a sírt piával. Mert ha a holt megharagszik.... A hitük szerint persze. De a koporsós módszer működik egy diszkóban, azóta egy árva cigány sem mer bemenni :)”
 • 39. flexsnake 2009. május 05. 01:15
  „37 a marhavagonokét legfeljebb...”
 • 38. Lacas 2009. május 04. 22:08
  „Lassan már minden a cigányokról szól.Ránkerőltetik teljesen hiába az emberek 90 százaléka elutasitja őket”
 • 37. tahoszegedi 2009. május 04. 17:46
  „ez még csak a kezdet, majd mikor a szegedi Nagyállomáson cigányul is befogják mondani az IC útvonalát”
 • 36. dodó 2009. május 04. 17:22
  „Hála istennek, van kiknek tolmácsolnia az igét!”
 • 35. cikicakk55 2009. május 04. 17:12
  „Na most aztán megoldódik a roma kérdés!Elmennek,meghallgatják roma nyelven az imádságot,keresztet vetnek,meggyónnak, aztán egy évig lehet megint lopni, rabolni, garázdálkodni,mert az ő Istenük megbocsájtott nekik.Ha sok Irhás József lenne, legalább annyi amennyi becsületes magyar van, akkor lenne hatásos az imádság.Addig viszont csak pofafürdő az egész.”
 • 34. Norman_Bates 2009. május 04. 16:31
  „Namost én gyűllölöm a cigányokat, de lehet, hogy ez a dolog nem olyan hülyeség mint elsőre tűnik. Támogatom az ötletet, azt is megmondom miért: ha 10 CB (cigánybűnöző) ből csak 1-et sikerül jó útra terelni, már megérte.
  Irhás meg azért remélem kihangsúlyozza, hogy egy gyónás nem oldja fel pl. a lopás tényét(max isten előtt), nehogy aztán félreértés legyen a dologból: "- Háááá ény loptám, dé méggyóntám!!!!
  Ezt az egészet meg tovább is lehetne fejleszteni: minden cigány elé betenni egy forgó spirális tárcsát és közbe egy hipnotizőr lassan ismételgeti: NEEEELLLLOOOOPPPJJ.... MMMMEEEENNNJJ EEELLLL DDDDDOOOLLLGGGOZZZZNNNIIII....”
 • 33. szegedix 2009. május 04. 13:41
  „Sok ilyen EMBER kellene erre a világra, mint a Kopasz atya és az Irhás József! Akkor talán jobbá tehetnénk a világot! Kopasz atya Szegeden is sokat tett az emberekért! Sok erőt, kitartást, sikert kívánok nekik! Szép és nemes feladat amit vállaltak. Csak hálával tartozunk nekik. Köszönjük, hogy mindent megtesznek azért, hogy a világot, az embereket a jó útra tereljék. Nagy szükség van rájuk!”
 • 32. samsung02 2009. május 04. 13:11
  „Milyen vizsgálat ?,,? Bulvár sajto vizsgálat”
 • 31. Celtis 2009. május 04. 13:10
  „Itt ez az ember, aki az életét nem arra tette föl, hogy karriert csináljon bármi áron, hogy milliomos legyen, sem arra, hogy lehetőleg a legkisebb erőfeszítés nélkül kelljen élnie.
  Ő egyszerűen segíteni szeretne másokon, és mégis, tevékenységével több (akár anyagilag is kimutatható!) hasznot hajt az országnak mint egy nagyvállalkozó. Nem anyagi javakból pedig összehasonlíthatatlanul többet.

  Ennyi. Szerintem itt most nem statisztikai vagy szociológiai elemzésre van szükség (arra úgyis ott a másik poszt), hanem elgondolkodni, hogy mi miért nem ugyanezt tesszük, és miben tudnánk példát venni róla.”
 • 30. flexsnake 2009. május 04. 13:03
  „20. rászorultsági alapon amiről meg nem te döntesz.
  23. te is jössz a ,,mifajtánk" ,,magukfajták" morvai dumával? Csak az a gáz hogy egy ország van, ha meg nem tudsz együtt élni a másikkal el kell költözni. Maximális tolerancia aki meg erre erőszakkal válaszol lop csal azt meg kipicsázni.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GPS, mobil és fényképező egy készülékben a mezőőröknek

Hódmezővásárhely - Műholdas helymeghatározóval, fényképezőgéppel és mobiltelefonnal ellátott PDA-kat… Tovább olvasom