Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Katonai ismeretek képzés indul diákoknak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A katonai pálya népszerűsítése, valamint a honvédség és a helyi közösség kapcsolatának erősítése a célja annak a képzési programnak, amely szeptemberben indul hódmezővásárhelyi általános iskolások és középiskolások számára – közölte Böröndi Gábor dandártábornok pénteken az alföldi városban.
Az általános iskolák 7-8. osztályos diákjai a Zrínyi Miklós laktanyában rendezett szakkörökön ismerhetik meg a honvédség működését, a katonák napi munkáját és a missziós tevékenységet - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnoka az oktatási programról tartott sajtótájékoztatón.

"A laktanya kapuját kinyitva" Magyarország egyik legnagyobb katonai alakulata így a térségben élőkhöz is közelebb kerül majd – tette hozzá a főtiszt.

Kovács József ezredes, a hódmezővásárhelyi helyőrség parancsnoka elmondta, hogy részben tanári végzettségű tisztekből oktatócsoportot alakítanak ki, ők tartják majd a foglalkozásokat az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak.

A katonai alapismeretek szabadon választható érettségi tantárgy. Szeptembertől a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképzőközpont műszaki szakterületen működő Gregus Máté tagintézményének erre jelentkező 11. évfolyamos diákjai számára indul el a tantárgy oktatása. A tanulók az elméleti képzés mellett a katonaélet érdekes és színes részét bemutató gyakorlati foglalkozásokon, technikai, harcászati és fegyverzetbemutatókon, alaki foglalkozásokon vehetnek részt, s elsajátíthatják a közelharc alapjait is. A diákok az órákon azt is megtanulják, hogyan dolgozhatnak fegyelmezetten csapatban.

A katonai alapismeretekből érettségizett diákok, ha tanulmányaikat tiszthelyettesképzőn vagy a katonai felsőoktatásban folytatják, a felvételi eljárás során pluszpontokat kapnak – tudatta az ezredes.

Olvasóink írták

 • 4. jozko 2011. június 04. 23:53
  „Soha rosszabb képzést!

  Ha ettől "katonaviseltek" nem is, de tájékozottabbak lesznek a résztvevő fiatalok!
  Jó kezdeményezésnek, az ország más helyőrségeiben is - a lehetőségekhez képest -
  bevezethetőnek gondolom!

  Hazaszeretet, honvédelem, férfivá nevelés - nem csak a laktanyákban születő fogalmak-
  de ott válhatnak "kézzelfogható" ismeretekké, gyakorlattá.”
 • 3. Norman_Bates 2011. június 03. 16:15
  „Miből gondolják, hogy ilyen fiatalon sincs affinitásuk az embereknek kitanulni valami értelmes szakmát, amivel talán hasznára válhat a társadalomnak?”
 • 2. Wacky 2011. június 03. 13:35
  „Ez jóóó :)) tök érdekes :)) mennék én is ilyet tanulni :)) támogatom a kezdeményezést!! :))”
 • 1. totya66 2011. június 03. 12:33
  „Nem tudja valaki mikor rohanjuk le Lengyelországot, szeretett apánk, népünk bölcs vezére nem közölte még az időpontot?? :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött bűnelkövetők rendőrkézen

Hódmezővásárhely - Két körözött személyt fogtak el a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság járőrei… Tovább olvasom