Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Katonás búcsú a vásárhelyi laktanyában

Elbúcsúztatták tegnap a vásárhelyi laktanyában a balkáni békemisszióba, azaz Koszovóba és Macedóniába induló katonákat. A több mint háromszáz egyenruhás között akad, aki tizenöt hónapos kislányától válik meg fél évre.
Mártha Krisztián vált meg 15 hónapos kislányától. Fotó: Tésik Attila
Tizenöt hónapos kislányától, Máriától és feleségétől válik meg a napokban fél évre Koszovóba induló Mártha Krisztián. A főtörzsőrmestert és több mint 300 társát tegnap búcsúztatták el a vásárhelyi laktanyában. A fiatalember rutinos, hiszen ez lesz a negyedik alkalom, hogy külszolgálatra megy. Felesége is hozzászokott már ehhez, mesélte Krisztián, aki csupán azért aggódik, hogy amikor hazajön, kislánya talán idegenkedik majd tőle. A Koszovóban keresett pénzt egyébként lakásvásárlásra szeretnék költeni, árulta el a főtörzsőrmester. Igaz, van saját otthonuk, viszont csupán 35 négyzetméteres, s ezt már kinőtte a család.

A Koszovóba induló zászlóalj feladata többek között a NATO-parancsnokság őrzése, valamint a készenléti alegységek biztosítása lesz. De nem csak oda készülnek katonák a közeljövőben. Februárban Macedóniába is megy mintegy félszáz egyenruhás, aki a KFOR mögöttes harcálláspontját őrzi majd.

Társaik is elbúcsúztatták a békemisszióba induló katonákat. Fotó: Tésik Attila
Csutor Nikolettnek is ez lesz a feladata. Ő három évvel ezelőtt húzott egyenruhát, s régi vágya válik valóra azzal, hogy külföldön szolgálhat. A törzsőrmesternek egyébként a párja is katona, csak ő Koszovóba megy majd. Nikolett szerint így valamivel könnyebb elviselni az elválást, hiszen mindketten dolgozni fognak. A szülei nehezen fogadták döntését, árulta el Nikolett, ám végül belenyugodtak abba, hogy gyermeküket fél évig csak ritkán láthatják. Nikolették jövőre talán összeházasodnak, így a pénz egy részét az esküvőre szeretnék költeni, s talán az autójukat is lecserélik. De nemcsak a pénzért vállalta ezt, tette hozzá, tapasztalatszerzésnek is jó a külszolgálat.

A búcsúztató ünnepségen családtagok is jelen voltak. Ujfalusi László még meg is örökítette a ceremónia pillanatait egy fényképezőgéppel. A fiatalember barátnője, Henrietta indul majd útnak Koszovóba. Miután László is volt katona, s szintén szolgált Koszovóban, ezért nem igazán aggódik a párjáért. Viszont jó tanácsokkal ellátta: mit érdemes kivinni, mire kell figyelni. A fiatalember úgy tudja, kedvese körülbelül ezer dollárt keres majd havonta – ezenkívül az itteni fizetést is kapják a külszolgálatosok. Ebből szeretnék megalapozni a jövőjüket, s házat vásárolni, mivel jelenleg albérletben laknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában siklanak a megyeiek

Számos ismert közéleti szereplő jár rendszeresen síelni a megyéből. A makói József Attila Gimnázium… Tovább olvasom