Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kecskeboom Vásárhelyen

Öt kisgida született egy hete a vásárhelyi Szent István utcában. A gazda eddig azért titkolta a dolgot, mert arra számított, hogy másik kecskéje is hasonló számú utódot hoz a világra, de Pircsi megállt három gidánál.
Ötös ikrei születtek a vásárhelyi Szent István utcában élő Ircsinek. A kecske gazdája, Nagy Sándor és felesége közel egy hétig titokban tartotta a hírt. Tették ezt azért, mert vemhes volt Pircsi is, Ircsi testvére, s arra számítottak, hogy neki is öt gidája születik. Pircsi azonban csak három kicsinek adott életet.

Csongrádi négyes

Lapunkban beszámoltunk arról, hogy négy gidát ellett március elején Szöszi, a csongrádi Bori István fehér kecskéje. Tíz év alatt most először lett ilyen nagy a szaporulat. A kiskecskéket a hónap végéig látogathatják a környékbeli gyerekek – utána új gazdához kerülnek a gidák.

– Gyanítottuk, hogy nagyszámú lesz a szaporulat, de ötre mi sem számítottunk. Már az is ritkaság, ha négy gida születik – mondta Nagy Sándor. A 72 éves férfi, aki 1990-ben ment nyugdíjba a mérleggyárból, évtizedek óta tart állatokat, s kecskéi mellett most is van lova, mangalicája, két kutyája és több macskája is. Nagy meglepetésére azonban a gidák nem fehér színűek lettek, mint az anyjuk, hanem a papa fekete-szürke színét örökölték, pedig korábban is ugyanaz a vendégbak működött közre, mint most, s akkor fehér gidák születtek.

A kiskecskék, amelyeknek Nagyék még nem adtak nevet, tegnap vidáman ugrabugráltak, döfködték egymást és anyjukat. Alig lehetett őket egy helyre terelni, hogy ráférjenek a fényképre.

A gidák – mind a nyolc – napközben óvodába járnak, azaz édesanyjuktól elkülönített részen pajkoskodnak. És szeretnek együtt lenni Kacérral, a lóval, amely – mesélik – minden alkalommal egyesével számba veszi őket. A picikkel Nagyék külön is foglalkoznak, hiszen pótolni kell számukra a tejet, így etetéskor ölben töltik az időt. A gidáknak már akadt is gazdájuk, ahogy a korábbi években is az akkori szaporulatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová gurultak adóink egy százalékai?

Kutya, macska, gyerek, iskola, egészség, sport: a vásárhelyiek adakozókedvét ezek a fogalmak… Tovább olvasom