Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kényelmes, de néha életveszélyes bicikli

Vásárhelyen is egyre népszerűbb az idősek körében az elektromos meghajtású bicikli, ami könnyen kezelhető, hangtalan, és viszonylag gyorsan megy. Épp emiatt lehet balesetveszélyes is – ahogy az nemegyszer bebizonyosodott. Az autóvezetők az utóbbi hónapokban megtanultak félni a hangtalanul suhanó nyugdíjasoktól. Akad kereskedő, aki már átalakított, lelassított villanybicikliket árul.
Hódmezővásárhelyen is divat lett az elektromos kerékpár, amelynek tényleg van jó néhány előnye: nem kell komolyabb erőkifejtés a használatához, jól gyorsul, és akár 30-40 kilométer per órás sebességgel is halad. Éppen zajtalansága és nagy sebessége miatt egyre többen „suhanó halálként" emlegetik ezt a járművet, ami már szereplője volt vásárhelyi közúti baleseteknek.

– Nemrég akadt rá példa, hogy egy karambolnak elektromos kerékpár is részese volt, ez is alátámasztja, hogy a közlekedési szabályok ismerete és nagy figyelem szükséges ennek a járműtípusnak a vezetéséhez – erősítette meg Zoltán Gábor, a vásárhelyi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – A KRESZ szerint egy elektromos meghajtású kerékpár maximális sebessége 40 kilométer lehet óránként, ami ugyanannyi, mint egy hagyományos, izomerővel hajtott biciklié, így külön védőfelszerelés, fejvédő sem előírás azok számára, akik ilyen módon szeretnének közlekedni.

– Jellemzően egyre több idős ember érdeklődik az elektromos kerékpárok iránt, bár amit mi árulunk, nem tartozik a társadalombiztosítás által támogatott termékek közé – mondja a Hódrád-Schwinn kerékpárüzlet vezetője, Hódi Sándor. – A közlekedők biztonságára is ügyelünk, a biciklik elektronikus vezérlését átalakítjuk úgy, hogy az eredetileg megengedett 40 helyett legfeljebb csak 10 kilométer per órával lehessen vele közlekedni. Így szerintem épp olyan biztonságos, mint a hagyományos kerékpár, és még csak nem is nagyobb.

Kiss Benjámin, a Drótszamár kereskedés vezetője szerint azonban még nem tekinthetőek megfelelő minőségűnek az elektromosan meghajtott kerékpárok, ezért nem is forgalmaz ilyen termékeket. Lapunknak elmondta: szerinte sem a hazánkban forgalmazott típusok összeszerelésének igényessége, sem a biciklik közlekedésbiztonsága nem mondható meggyőzőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszent versenyt fut az idővel

Mindszent - Szegvár és Mindszent együtt akar pályázni a szennyvíztisztító és a… Tovább olvasom