Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kényszerűségből hagyta el Kolozsvárt

Hódmezővásárhely - 45 évesen Vásárhelyen kezdett új életet Papp Zoltán (64) és családja. A doktor, aki kerületi főállatorvosként most ment nyugdíjba, az állandó fenyegetettség miatt kényszerült 1990-ben elhagyni Kolozsvárt.
Papp Zoltán (64) nyugalmazott kerületi főállatorvos Kalotaszeg fővárosában, Bánfihunyadon született, majd Kolozsvárott végezte iskoláit. Előbb állatorvos, majd járási főállatorvos lett, 1987-től a kolozsvári szaporodásbiológiai intézetet vezette. Akkor arra kényszerítették: üljön a magyarvistai kombinát igazgatói székébe.

– Azzal az indokkal kerestek oda magyar vezetőt, hogy a magyar munkások, dolgozók szabotálják a román vezetés munkáját. Választás elé állítottak: vagy a kombinát élére állok, vagy elhagyom Kolozs megyét – villantotta fel az akkori romániai mindennapokat. 1989 októberében összetűzésbe került az agráripari tanács pártaktivista vezetőjével, aki szóvá tette, hogy a kombinát dolgozói október végén miért a takarmányrépát szedik ahelyett, hogy a kukoricát törnék. Azt már meg sem hallotta, hogy a kukorica kibírja a hideget, de a répa elfagy.

Papp Zoltán 45 évesen tanulta újra a szaknyelvet. Fotó: Karnok Csaba
Papp Zoltán 45 évesen tanulta újra a szaknyelvet.
Fotó: Karnok Csaba

– Óriási botrány lett, feljelentett államellenes tevékenység miatt, mondván: nem teljesítem a párt utasítását. Emiatt akkor azonnal elvihetett volna a Securitate. Csak akkor nyugodtam meg, amikor Bukarestből hazaért a feljelentést átvevő vezérigazgató, aki azt mondta, nekem van igazam, de óvakodjak ettől az embertől. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Papp doktor titokban elküldte a letelepedési engedélykérelmét a bukaresti magyar nagykövetségre. Személyesen nem tehette, a titkosrendőrség ugyanis mindenkit lefényképezett, aki odament. 1989 decemberében megkapta az engedélyt. Közben kitört a forradalom, majd 1990 márciusában Marosvásárhelyen etnikai zavargások zajlottak, és megkezdte működését a szélsőségesen nacionalista Vatra Romaneasca.

– Olyan feszült volt a helyzet, hogy ha az alig 5 éves fiam a buszon vagy a trolin magyarul szólt hozzám, máris megszóltak az utasok. Megkérdőjeleződött a kombinát jövője is, úgy láttam, nincs keresnivalónk Kolozsvárott. A környéken nem találtam állást, végül ezért kerestem Magyarországon munkát, és megtaláltam a vásárhelyi főiskolát.
Itt viszont újra kellett tanulnia a kolozsvári egyetemen románul elsajátított állatorvosi szaknyelvet. A főiskolán adjunktusként kezdte, majd 1998-ban megvédte kandidátusi disszertációját. Közben 1996-ban megnyerte a kerületi főállatorvosi állást, amelytől most búcsúzott.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2010. február 08. 17:08
  „Zoli! Áttelepedésetek után, rövid idő múlva elérted, hogy a főiskolai hallgatók tiszteltek és
  szerettek. Ez a kollégák többségére is elmondható. Azt, hogy Erdélyben hogyan emlékeztek
  Rád az egyszerű emberek láttam egy felejthetetlen kirándulás alkalmával, amit Te szerveztél.
  Mi is éreztük a szeretetet, mert miattad ez ránk is vonatkozott, elvégre Veled voltunk! Ezért
  köszönettel tartozunk mindannyian Neked! Mindenki nevében megköszönöm azt a szép utat!
  Tartalmas nyugdíjas éveket kívánok , de az az igazság, nem tudlak elképzelni nyugdíjasként.
  Örülök, hogy a fiad "bojtárkodik" és a nejed is jól van.
  A sok jó dumapartira emlékezve jó egészséget és minden jót kívánok Nektek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finnországba készül Anett, a gerincbeteg diák

Olimpiai álmokat dédelgetett, de gerincbetegsége keresztülhúzta Szlafkovszki Anett álmait. Tovább olvasom