Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kerékpáros-regula Vásárhelyen

Tegnap óta különválasztják a vásárhelyi Kossuth téren a gyalogosok és a kerékpárosok forgalmát. A szabály egyszerű: biciklivel tilos ráhajtani a piros díszburkolatra. A kétkerekűeket a nagyposta, a bank és a csemege mellett húzódó szürke szervizútra terelték. Az új rendet egyelőre nem sok biciklis vette észre, pedig így biztonságosabb lett a közlekedés.
Jól látható, duplán is elhelyezett KRESZ-tábla jelzi tegnap reggel óta, hogy megváltozott a kerékpárosok útvonal a vásárhelyi Kossuth téren. Most már tilos behajtani a piros téglával burkolt részre. Akik mégis át akarnak kerekezni a téren, azoknak a csemege-bank-nagyposta melletti szürke színű szervizút áll a rendelkezésére. Itt az őstermelők háta mögött és az áthelyezett kerékpártárolók mellett vezet az új kerékpárút. Ezt is jól látható, kék körben fehér kerékpárt ábrázoló KRESZ-tábla jelzi.

A biciklisek a változást tegnap még nemigen vették észre. Más kérdés, hogy a pedálos és az elektromos kerékpárok egy része eddig sem a kijelölt sávban haladt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy suhanó biciklisre bármelyik irányból számíthattak a téren kihelyezett padokon ülők, vagy az ott sétálók.

Tegnap délelőtt negyed óra alatt éppen huszonheten kerekeztek át a téren. El is kerekedett a szeme annak az asszonynak, akit megszólítottunk, mondván, hogy a tilosban jár.

Azzal védekezett, hogy kicsit már gyengül a szeme, így nem látta a táblákat, s azonnal arról érdeklődött, hogy akkor most megbüntetjük-e. Aztán fellélegzett, s gyalogosan tolta tovább járművét. Baksa Zoltán azt mondta, hogy a szemébe sütött a nap, amikor a Zrínyi utca felől rákanyarodott a térre, ezért semmit sem vett észre. Kiss László pedig megjegyezte, ő egyáltalán nem ismeri a KRESZ-táblákat. Egy idősebb, elektromos kerékpáron suhanó asszony pedig felmenőinket kezdte emlegetni, a korrekt kérdésre válaszolva.

– Biztonsági okokból helyeztük át a kerékpárutat az eddigi Kossuth téri nyomvonalról, ugyanis nagyon sok kisgyermek is sétál ezen a részen, és a kerékpárosok veszélyeztetik testi épségüket. A tarthatatlan helyzettel nemrégiben a közgyűlés közlekedési bizottsága foglalkozott – mondta Ékes József. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának vezetője hozzátette: a kerékpárosokat az első napokban a közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztetik arra, hogy megváltozott a közlekedési rend. A csemege, a bank és a nagyposta mellett húzódó szervizutat pedig már alkalmassá tették a közlekedésre. Úgy helyezték át az ottani biciklitárolókat, hogy semmiképp se legyenek útban a kerékpárosoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az illegális lerakó Új-Kishomokon

Egy hónapja osztották ki a vásárhelyi Új-Kishomokon a szemetesedényeket, s máris meglátszik az… Tovább olvasom