Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Keresztnév: kislánynak Linett, fiúnak Anakin

A szülők fantáziája határtalannak tűnik, ha a csemeték névválasztásáról van szó. A lányoknak Eső, Fahéj vagy éppen Jaffa, a fiúknak pedig az Anakin és a Harsány keresztnév használatát is kérték már a tudományos akadémiától. Vásárhelyen ugyan nem igazán nyerők a különleges nevek, de azért akadnak ritkaságok, mint a Lizett vagy a Linett. Utóbbihoz, tévedés ne essék, nem a Született feleségek című sorozat adta az ötletet.
Vincze Erzsébet és kislánya, Lizett. Az édesanya szerint ma már a Panka név jobban illene gyermeke egyéniségéhez. Fotó: Tésik Attila
Eső, Fahéj, Csipke, Álmocska, Cikra, Gyönyörű, Jaffa, Milka, vagy éppen Szellő – ezeket az igazán különleges lányneveket is megkaphatják már az újszülöttek. A szülők fantáziája, úgy tűnik, e témában határtalan, hiszen a felsorolt változatok használatára honi édesanyák, édesapák kérték a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének hozzájárulását. S bármilyen furcsán hangzik is, megkapták az engedélyt. Mint ahogy azok a szülők is, akik Anakinnak szerették volna elnevezni fiukat, a nagy sikerű Csillagok háborúja filmeposz nyomán. De kaptak már engedélyt a Harsány, a Kánaán, a Midián, sőt az Oszama név használatára is.

Persze nem minden esetben engedékeny a nyelvtudományi intézet sem. A Hugi, a Bóbita vagy a Sziporka, esetleg az Alabama női keresztnevek nem voltak nyerők. Mint ahogy a fiúkat a Mátrix című film főszereplőjéről, Neoról vagy a Vasas fociklubról sem lehet elnevezni.

Vásárhelyen azért ennyire különleges nevekkel még nem találkoztak, tudtuk meg Tárkány-Szűcs Ágnestől, a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjétől. Kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy a városban milyen keresztneveket szánnak a csemetéknek. A gyakori Máté, Márk, Levente, Bertalan, Benedek vagy a lányoknál a Fanni, Lili, Anna mellett különlegességnek számít a Málna. A fiúknál pedig még mindig gyakori, hogy az édesapja keresztnevét örökli a gyermek, a lányoknál viszont leginkább csak második utónévként szerepel az édesanya neve – magyarázta az anyakönyvezető.

A névváltoztatás ára

Ha mégsem jól döntöttek a szülők, s a gyermeknek idősebb korában nem tetszik az anyja és apja által választott keresztnév, vagy esetleg kínosnak tartja azt, akkor 18. évét betöltve változtathat a helyzeten. A Belügyminisztérium engedélye szükséges ehhez, no meg 10 ezer forintos illeték. Vásárhelyen egyébként igen ritkán fordul csak elő, hogy keresztnevet változtat valaki.

Persze lapunk Megjöttünk rovatát böngészve is lehet találni különleges keresztneveket. A néhány hete született Olasz Linett is egy ilyennel büszkélkedhet. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a csöppség az egyik kereskedelmi televízión futó filmsorozat, a Született feleségek főszereplője után kapta a nevét, téved. Linett édesanyja, Laskai Nelli az internetet böngészve talált rá erre a különleges névre.

Mindenképpen ritka keresztnevet szerettek volna adni kislányuknak – magyarázta a fiatalasszony. Így bukkantak rá a Linettre, ami elnyerte a családtagok tetszését is. A francia eredetű keresztnév egyébként a Karolinából származik – jegyezte meg Nelli, aki mint mondta: már várandóssága alatt úgy érezte, találó nevet sikerült választaniuk. A Linett név más szempontból is különleges a családnak. Első gyermekük ugyanis az édesanya után kapta a nevét, s Nelli lett, viszont egy olyan keresztnevet is szerettek volna, amely csak a kislányé, ezért a Nettit választották hozzá. A két utónévből pedig megkapják a Linettet, ami a családi összetartozást is jelzi.

– Nagyon nehéz feladat a névválasztás – fogalmazott a szintén vásárhelyi Vincze Erzsébet, aki annak idején a szülőszobán, szinte az utolsó pillanatban hozta meg a döntést, s Lizettnek keresztelte a lányát. Pedig több név is volt a tarsolyában. Sokáig a Villő is versenyben volt, annak ellenére, hogy magzatát Lizinek szólította. A Lizett nevet egyébként egy újságban találta, mégpedig egy francia modell neveként. Igaz, most már másik keresztnevet választana két és féléves lányának, egyéniségéhez ugyanis inkább a Panka illene, árulta el Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Zsolt és az unió

Júniusban dönti el az Európai Unió, hogy mikor veszi fel tagállamai sorába Romániát –… Tovább olvasom