Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Két csatorna – egyik sem üzemel?

Mindszent - A mindszenti Kiss Mihálynak már két szennyvízcsatorna vezet a házába, de – elmondása szerint – egyiket sem tudja használni. A szennyvíz a ciszternába kerül, onnan szippantós kocsival szállíttatja el. Viszont a mai napig mindent fizet, a csatornadíjtól a jelzálogig.
Díjat sem kell fizetni

– Kiss Mihály ingatlanjában mind a két rendszer, a régi és az új is működik, egy lépést sem kell tennie a rákötésért, és június 15-étől a próbaüzem végéig csatornadíjat sem kell fizetnie senkinek – közölte Hevesi István, a mindszenti víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke a hivatalos álláspontot. A jelzálog, mely közel két éve került a 476 helyi ingatlanra, az adósság rendezéséig rajta marad a házakon, ez a csatornázáshoz való hozzájárulás ugyanis adóként behajtható köztartozásnak minősül. Viszont Kiss Mihály feleségének rokkantnyugdíjából nem ezt vonják, hanem más, a város felé fennálló adótartozást – tudtuk meg.

– Az ingatlanom azok közé tartozott, 100 ilyen volt Mindszenten, melyeket már 10 esztendeje csatornáztak, mégis kényszertag lettem a víziközmű-társulatban, fizetnem kellett. Most ott tartok, elvileg két csatorna is vezet a házamba, de egyiket sem tudom használni, a szennyvíz a ciszternába kerül, onnan szállíttatom el szippantós kocsival – mondta a 60 éves, mindszenti Kiss Mihály.

Másfél éve megírtuk: csatornázásihozzájárulás-tartozás miatt (90 ezer forintos mínusztól) a kisvárosban 476 ingatlanra jegyeztetett be jelzálogot az önkormányzat. Ezek többsége csatornázatlan volt, akadt csatornázott is, mint Kiss Mihályé és feleségéé, Eszteré. Azóta Mindszenten, két pályázatot megnyerve, 100 százalékos támogatottságú lett a bruttó 4,5 milliárd forint összköltségvetésű, uniós és kormányzati finanszírozású csatornaprojekt, melyben új szennyvíztisztító is létesült.

Kiss Mihály azt sérelmezi, hogy kifizették az első csatornázásra felvett hitelt – már lejárt –, a mostani törlesztést, vagyis a jelzáloghitelt – még rajta van a házon – vonják felesége rokkantnyugdíjából, fizetik a használati díjat csekken az Alföldvíznek, annak dacára, hogy az újat nem tudta rákötni a csonkra, a régit pedig megszüntették, és a már említett szippantást is perkálja. Becslése szerint 600 ezer forintjába kerülne, hogy rákössön a rendszerre, és újra csatornázott legyen a lakása. Ha ezt októberig, a már zajló próbaüzem végéig nem teszi meg, újabb büntetésre számíthat a família.

Kiss Mihály reméli, minél hamarabb megoldódik a probléma. Fotó: Imre Péter
Kiss Mihály reméli, minél hamarabb megoldódik a probléma. Fotó: Imre Péter

– Nem akarunk ismét fizetni, ráadásul szerintem a mi vezetékünket és a környékünkön lévő további öt, már csatornázott ingatlanét egy könyökcsővel ráköthették volna az új gerincvezetékre, mivel a föld alatt keresztezik egymást. A jelzáloghitel levonását azért sem értem, mert – informálódtam – a csatornázás a 100 százalékos támogatottság miatt tulajdonképpen egy fillérjébe sem kerül a mindszentieknek. Kíváncsi lennék az illetékesek válaszára, és arra, mikor oldódik meg a problémám, amivel nem vagyok egyedül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjat nyert Szegedi Ágnes

A vásárhelyi Németh László Gimnázium 10/A osztályos tanulója, Szegedi Ágnes dolgozatával részt vett a Fényes magyarok címmel meghirdetett pályázaton, és azt a zsűri eredményesnek ítélte. Tovább olvasom