Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Két hétig túl sok volt a kólibaktérium Mindszentnél

Mindszent - Feloldotta a fürdési tilalmat az ÁNTSZ Mindszentnél: a szabad strandon tegnap óta újra megmártózhat a Tiszában, aki erre vágyik. Az elmúlt két hétben viszont túl sok kólibaktérium volt a vízben.
A szabad strandokra vonatkozó idei kormányrendelet értelmében a vizek állapotát a szezon kezdete előtt be kell vizsgáltatni. A mindszenti fürdő üzemeltetője, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ ennek megfelelően kérte is a közelmúltban felújított partszakasznál az ellenőrzést. A nyitást megelőző vízmintavétel eredménye megfelelő volt, nem úgy a július 17-i. A vizsgálatot az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének környezet-mikrobiológiai laboratóriuma végezte el. A folyó bal partján ugyanis rendkívül magas volt az E. kólibaktériumok száma. Az egészségügyi határérték 1 deciliter vízben 1500 darab, Mindszentnél pedig 2100-at találtak.

A fentiek miatt az ÁNTSZ azonnali hatállyal megtiltotta a mindszenti strandon a fürdőzést, mert tömeges fertőzés veszélye állt fenn. Erről telefonon azonnal, írásban később értesítették az üzemeltetőt. Az E. kóli széklet útján terjed, és szájon át bejutva a szervezetbe fertőz – tudtuk meg dr. Tóth Magdolna kistérségi tisztiorvostól. – A baktérium erős hasfájást, hányást, hasmenést okozhat. Azt nem tudták, mitől szaporodhatott el ennyire, hiszen a szennyvízcsatornából nem juthatott a Tiszába. A jogszabályi előírásnak megfelelően éppen ezért azokat a természetes vizeket, szabad strandokat is ellenőrizni kell harmincnaponként, ahol a kötelező idény eleji teszt negatív lett.

A mindszentiek újra örülhetnek strandjuknak fotó: Tésik Attila
A mindszentiek újra örülhetnek strandjuknak
Fotó: Tésik Attila

– Mivel Mindszenten pozitív volt az egyik eredmény – mondta dr. Tóth Magdolna –, az ÁNTSZ hivatalból újabb vizsgálatot rendelt el. A mintavétel hétfőn történt, és kollégám éppen most végzett a kiértékeléssel. Az E. kólibaktériumok száma 100 milliliterben 275-re csökkent, és mivel a többi szennyező komponens is határérték alatti, a strand vízminősége kiváló, így ismét lehet fürödni a Tiszában a mindszenti szakaszon – tudtuk meg tegnap.

Mindent kibír

Az ÁNTSZ-től tegnap délelőtt megkapott fax után a mindszenti strand területéről eltávolították a fürdést tiltó táblákat. A déli órákban kilátogatók közt – negyvenen-ötvenen lehettek – ott volt a nyugdíjas Molnár Jánosné is, aki tőlünk értesült, hogy volt ilyen korlátozás. De mint mondta, ezek sohasem érdekelték: – Gyerekkorom óta élővizekben, folyókban strandolok, de soha nem kaptam el semmilyen fertőzést, betegséget. Nem aggódom, az én szervezetem már mindent kibír – közölte nevetve.

A Maros nem szennyezett

Noha a román fél hivatalosan nem értesítette a magyar hatóságokat az Aranyos-patakot nemrég ért szennyeződésről, a környezetvédelmi tárca utasította az Atiköviziget, hogy folyamatosan ellenőrizze a Maros vízminőségét a határszelvényben. A szennyezés következményei ezek alapján nem érzékelhetők. Előzetes vizsgálatuk szerint minimális esélye van annak, hogy a történtek hatása Magyarországon érezhető legyen, de a felügyelőség a határszelvénynél folytatja az ellenőrzést.

Mint ismeretes, július 16-án a Maros vízgyűjtő területén, a romániai Nagylupsa melletti tározóból kisebb gátszakadás miatt savas és nehézfémtartalmú szennyezett víz került az Aranyos-patakba. A szakminisztérium levélben kifogásolta a magyar–román vízügyi bizottságnál, hogy erről nem kapott hivatalos értesítést, egyúttal kezdeményezte, hogy a bizottság tárgyalja újra a vízminőségi kérdésekben a két ország kölcsönös értesítését, az előrejelző- és riasztórendszer működtetését és üzemeltetését.

Olvasóink írták

 • 8. Írástudatlan. 2008. augusztus 06. 07:59
  „Olyan a Mindszenti strand és a téjékoztatás mint a város vezetés!Ők csak egymás marásával vannak elfoglalva.Szarnak ők nagy ívben a plázsra!Nekik aztán tök mindegy hogy megy e Mindszentre túrista vagy sem!Így hát nem csak a víz fertőző a szartól ha nem a város vezetése is!”
 • 7. komment 2008. augusztus 05. 17:32
  „A város weblapján MÉG MINDIG fürési tilalom elrendeléséről szóló hír van, pedig már aug 1 óta ezt feloldották. Nesze neked korrekt és gyors tájékoztatás... hagy jöjjenek a turisták a plázsra...”
 • 6. falatnyigazság 2008. augusztus 05. 11:52
  „Fertőző, és borzasztóan rossz a part. Az áradás után vajon mit pakol le a víz?! Nem, nem homokot- iszapot. Olyan csúszós "az út" befelé, de kifelé is, hogy nagyon balesetveszélyes! Csókoltatom a homokos képviselőket az eladott homokért...”
 • 5. pederzoli 2008. augusztus 04. 08:38
  „Na a híres promenad.hu is megér egy misét. Ha jól vágom,múlt hét szerdán rakták ki,hogy már 2 hete fürdési tilalom van,aztán mit ad az ég,másnap megjelent,hogy kiváló a vízminőség,csobbanhatnak a Mindszentiek. Mintha Hmv.helyről nem járnának át ugye...csak közben elkezdett áradni a Tisza (egy ideig még magas lesz a víz,ha a Hydroinfo vízhozam adatait nézem,abból nyilvánvalóan következik. Öt méter körüli víz majdnem teli medret jelent,na ilyenkor meg balesetvédelmi szempontból szokták megtiltani (teljes joggal) a fürdést. Mi a biztosíték,hogy ez nem egy megrendelt vizsgálati eredmény volt?”
 • 4. Minibusz 2008. augusztus 04. 07:33
  „Hogy hogy ki sz@rta tele?
  Hát aki a "fentebb" van.
  Szerintem Szegednél is pont ugyanez van, csak pepitában.”
 • 3. komment 2008. augusztus 04. 06:20
  „Vicces, de jellemző hozzáállás, hogy Mindszent weblapján még mindig a fürdési tilalom olvasható! Nesze neked idegenforgalom, turizmus. Kár hogy nem fogják fél a XXI. század elején, hogy az internet milyen fontos.”
 • 2. én nem eszek ilyesmit 2008. augusztus 04. 00:37
  „ki szarta tele?????????????”
 • 1. lompi 2008. augusztus 03. 12:43
  „tényleg fertőző a tiszai strand”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Triciklivel viszik házhoz a fagyit

Hódmezővásárhely - Hat esztendeje a forró nyári délutánokon vidám csengőszó veri fel Újváros csöndjét. Ebben a vásárhelyi városrészben él a Kristó család, és cukrászüzemükben készül a hideg finomság. Tovább olvasom