Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Két hónap után újra lehet szárnyast árulni Vásárhelyen

Két hónapig nem lehetett élő baromfit árulni a vásárhelyi piacon sem – a madárinfluenza-ügy miatt. Most ideiglenes engedéllyel újra megnyílt a lehetőség a szárnyastartók előtt. Pénteken, vasárnap és kedden lehet csirkét, tyúkot, kacsát árulni. Bár az időszakos tilalom miatt sok tenyésztő tiltakozott a piacgazdánál, tegnap egyetlen árus sem akadt.
Ambrus Mária nem vásárol piaci baromfit, az otthon tartott szárnyasokat fogyasztja. Fotó: Tésik Attila
Újra lehet élő baromfit árusítani a vásárhelyi piacon. A helyszínen a kerítésen lévő értesítőből többek között az is kiderül, hogy a fölkínált baromfi a városból, annak környékéről származhat, valamint a piacra hatósági állatorvosi igazolással kell érkezniük a szárnyasokat eladó árusnak. Bár baromfit eladni a kiírás szerint pénteken valamint vasárnap lehet, illetve tegnap is lehetett volna reggel 6-tól 12 óráig, ottjártunkor egyetlen aprójószágot kínáló árus sem volt.

Persze akadt olyan, akinek kíváncsiságát felkeltette a kerítésre kifüggesztett értesítő. De mint az később kiderült, Papp Gábor sem azért olvasgatta a szöveget, mert szárnyast akart volna vásárolni. Már csak azért sem, mert otthon tart tyúkokat, családi fogyasztásra. A férfi úgy vélte, aki szárnyasra éhezik, az többnyire a piacon szerzi be az élő jószágot, ritkábban vesz fagyasztottat a hipermarketből.

Nem szokott piacon baromfit venni Ambrus Mária sem. Az asszony szintén inkább a saját nevelésű szárnyasokat fogyasztja. Azokkal nem lehet ugyanis gond – magyarázta –, bár szerinte Vásárhelyen a madárinfluenza sem jelentett problémát.

Karácsonykor jól kitoltak a tenyésztőkkel, amikor bezárták a baromfipiacot – vélte Eszter néni, aki ugyan nem szárnyast árul, de hallott a panaszokról. Persze érthető, hogy a madárinfluenzára való tekintettel óvatosak voltak a hatóságok, de ezt nem igazán értékelték azok a tenyésztők, akiknek a nyakukon maradtak a jószágok.

Mintegy két hónapig nem lehetett árulni baromfit a vásárhelyi piacon a madárinfluenza-ügy miatt – mondta Samu Ágoston. A piacgazda megfogalmazása szerint ezt nehezményezték is a tenyésztők. Végül ideiglenes engedéllyel újra meg lehetett nyitni a baromfipiacot, ahol majd pénteken és vasárnap várható forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta cipő, vasalt nadrág az alap

Egy évvel ezelőtt állt munkába Vásárhely jelenlegi rendőrkapitánya, Dezső József, aki azóta is… Tovább olvasom