Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Kétmilliárdos informatikai fejlesztés Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Több mint 2 milliárdos fejlesztésre készülnek Vásárhelyen. A beruházással nyílt hozzáférésű, szélessávú és korlátlan sebességig bővíthető optikai hálózat épül ki, amely nemcsak a várost, de a külterületeket is lefedné.
Az országban elsőként Vásárhelyen épülhet ki nyílt hozzáférésű, szélessávú és korlátlan sebességig bővíthető optikai hálózat. Az önkormányzat és egy magánbefektető beruházásaként tervezett fejlesztés eredményeként a legkorszerűbb szolgáltatást alacsony áron érhetik majd el a vásárhelyiek – hangzott el csütörtökön a vásárhelyi városházán tartott sajtótájékoztatón. Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő elmondta: az önkormányzat nem szolgáltatni akar, hanem olyan lehetőséget teremteni a beruházással, amellyel minél több szolgáltató jelenhet meg a piacon, és a verseny kedvező díjakat produkál.

2010-ben az önkormányzat tulajdonába került vissza az összes alépítmény, amelynek kihasználásához a város partnert talált az EnterNet 2001 Kft.-ben, és közösen megalapították az EnterHód Zrt.-t – hallottuk Zakar Pétertől, a polgármesteri hivatal informatikusától. Kifejtette: a tervek szerint fejlesztés két ütemben zajlik. Első körben a belvárost érinti a 150–200 millió forintból megvalósuló beruházás, a költsége a befektetőé. A tervek szerint már idén ősszel 1500–2000 háztartás kapcsolódhatna rá az új rendszerre. Második ütemben fejlesztenék a külvárost és a külterületeket, mint például Szikáncsot, Batidát vagy Erzsébetet. Ennek tervezése is az idén kezdődik, és a több mint 2 milliárdos beruházás – amelyre pályázati forrást keresnek – jövőre fejeződik be. Így mintegy 16 ezer háztartás csatlakozhat az új rendszerhez.

Vásárhely jelenleg nincs jó helyzetben az internetellátottság tekintetében – derült ki a sajtótájékoztatón. Elhangzott: a tervek szerint nemcsak számítógép segítségével működne a rendszer, hanem televízión keresztül is lehetne internetezni. A fejlesztés olyan lehetőségeket is nyújtana, mint például az idősek és betegek távfelügyelete vagy a fiatalok számára távmunka.

Olvasóink írták

 • 7. OPP 2011. március 14. 13:59
  „Total Control polgárisauráknak.”
 • 6. UtólagKapitány 2011. március 13. 09:51
  „Nembaj ez majd biztos hozza a Invi minősíthetetlen minőségét :D
  A lényeg, hogy valaki ismerőse vagy rokona jól járjon, a nép meg le van ejtve”
 • 5. elvetemedve 2011. március 11. 21:40
  „Én örülnék neki, mert remélhetőleg sokkal olcsóbb lenne a szolgáltatás. Pl. Dunántúlon régóta sokkal olcsóbbak összehasonlításképpen UPC http://www.upc.hu/kabel-internet/ VS T-Home http://www.t-home.hu/lakossagi/internet/dijcsomagok
  A T-nél nemcsak drágább az azonos, vagy hasonló csomag, hanem csak akkor adják ennyiért ha TV-t és vezetékes telefont is veszel 1 éves hűséggel. Na ez a nem mind1.
  A másik, hogy nem csak szórakozásra van a net, egyre több hivatalos ügyet lehet intézni könnyen, és gyorsan (most nem az APEH adóbevallásra gondolok, mert az egy f*s).”
 • 4. almaszósz 2011. március 11. 16:54
  „És kb ugyanennyi lesz az utak helyreállításához? Amikor csatornáztak előtte csinálták meg az utakat. Egyből fel is verték állapotuk azóta olyan amilyen.
  Én biztos nem fogom kihasználni az optika adta lehetőségeket! WiFi kapcsolattal tökéletesen elérek mindent, gyorsan betöltődik minden. Aki nem torrentezni akar annak jó a lassabb, olcsóbb net is. Gondolom ezt nem is a lakosság számára építik ki, csak 1-2 emberkének biztosítanak majd hozzáférést!
  Ha már internet, javasolnék egy hospot kiépítését a Kossuth térre!
  Sok turista megfordul ott és bizonyára örülnének ha -egy kamera alatt :-) - tudnának netezni.”
 • 3. zoltanszabo 2011. március 11. 10:59
  „Lézer Lázár J. ezt is elintézte ! Lesz munkahely bőven. Minden lakásba internet, jó pénzért. Kell a fejlődés, a modernizáció--de munkahely még jobban ! GYárak--termelő üzemek--mezőgazdaság-- bor--búza--békesség !
  Táv munka ? Még Magyarországon nincs is olyan !!!
  Tv-n keresztül---dolgozni kellene inkább, mint a TV előtt ülni ! Miből fizetik ki az emberek a havi díjat ???a giga közüzemi számlák mellett ????”
 • 2. UtólagKapitány 2011. március 10. 21:39
  „Itt mindig röpködnek a milliárdok és soha semmi sem látszik belőle. Tán az egyik önkormányzatis rokonáé a cég? Ja az országban az első, nem nem is. A VILÁGON! Nem? Kamu...”
 • 1. Cheguevara 2011. március 10. 21:24
  „T-Home-os Optikai Kábelt Akar A Nép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját CT Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Rugalmasabb betegellátást vár a vásárhelyi kórház főigazgatója attól, hogy… Tovább olvasom