Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kevesebb szuri és sírás

Kevesebb injekció korszerűbb oltóanyagokkal – ez a lényege a január elsején megváltozott, új védőoltási rendszernek. A magas láz, a görcs, vagy éppen az enyhe bénulási tünetek is kiküszöbölhetők a modern vakcinákkal. A vásárhelyi csecsemőgondozóban megkérdezett kismamák szerint is kíméletesebb a babák számára az új gyakorlat.
Eltörött a mécses. A vásárhelyi Hegedűs Boglárka Virágnak az egy szuri is sok. Fotó: Tésik Attila
Mostantól húsz védőoltás helyett csupán tizenegyet kapnak tizenöt éves korukig a gyerekek. Január elsején új rendszer lépett életbe, mellyel nemcsak csökkentették a szurik számát, hanem újabb, korszerűbb oltóanyagokat vezettek be. Megváltozott a szamárköhögés elleni védőoltás, magyarázta Tombácz Zsuzsanna, a megyei tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályának vezetője. A korszerűbb összetétel jóvoltából az oltás után nem alakul ki magas láz vagy esetleg görcsös tünet a csöppségeknél. Az előző gyakorlat szerint három, négy, öt hónaposan, valamint három- és hatévesen oltották be a kicsiket, az új rendszer bevezetésével egy hónappal hamarabb, már két hónapos korban megkapják az első szurit.

Ugyanakkor változott az összetétele a baktérium által okozott agyhártyagyulladás elleni, illetve a gyermekbénulás elleni vakcinának is, tudtuk meg a tiszti főorvostól. Ez utóbbit január elseje előtt még szájon keresztül, cseppek formájában kapták meg a csecsemők, most viszont már injekcióval adják be. A régi oltóanyag használatánál a gyerekeknél enyhe bénulási tünetek jelentkezhettek, a korszerűbb összetétellel viszont ez kiküszöbölhető. A régi oltóanyagok is hatékonyak voltak, hangsúlyozta a doktornő, viszont az újaknál már nem kell számolni súlyos oltási reakciókkal, tünetekkel.

A vásárhelyi csecsemőgondozóban édesanyjával, Makra Anikóval várakozó öthónapos Tamás élete harmadik szuriját kapta tegnap. Miután nem tudta, mi vár rá, a kisfiú nyugodtan cumizott. Édesanyja úgy vélte, jobb, hogy kevesebbszer szúrják meg a kicsiket. Tamás nagyon jó baba, de az oltás után fél órába is beletelik, míg megnyugszik, árulta el Anikó.
Bár Túri Ildikó Viola még csak most várja első gyermekét, ennek ellenére úgy gondolja, hogy az új gyakorlat sokkal kíméletesebb, mint a régi volt. Mindenképpen megviseli a babákat, hogy szurkálják őket, most már legalább kevesebb fájdalmat kell elviselniük, jegyezte meg. A korszerűbb oltóanyagokkal pedig nem kell aggódniuk az édesanyáknak, hogy esetleg belázasodik a kicsi, s más mellékhatások is kiküszöbölhetők, állapította meg a kismama.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog a 16 éves kismama

Megszületett végre az első idei baba Vásárhelyen: Kozma Ákos története azért is érdekes, mert… Tovább olvasom