Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Kirándulóhely a csereterületen

A mártélyiak helyett már a vásárhelyi polgármester- és képviselőjelöltekre szavazhatnak az önkormányzati választásokon a barattyosiak. A tanyaközpont lakói ugyanis október elsejétől a városhoz tartoznak. A váltástól fejlődést remélnek.
Csereterület. A vásárhelyi önkormányzathoz tartozó üdülőterület strandjától jobbra, valamint a szemben lévő részt kapja meg Mártély. Fotó: Tésik Attila
A mártélyiak helyett már a vásárhelyi polgármester- és képviselőjelöltekre szavazhatnak az önkormányzati választásokon a barattyosiak. A tanyaközpont lakói ugyanis október elsejétől a városhoz tartoznak. A váltástól fejlődést remélnek. A vásárhelyi önkormányzat már a csatlakozás előtt elkezdte az útalap építését, bevezette a szemétszállítást. A falu a barattyosi 900 hektár területért cserébe 400 hektárt kap a Vásárhelyhez tartozó mártélyi üdülőterület egy részéből, ahol madárlest és kirándulóhelyet alakítanak ki.

Megkezdődött a visszaszámlálás Barattyoson. A tanyaközpontban élők már csupán néhány hétig tartoznak közigazgatásilag Mártélyhoz. Október elsejével Vásárhelyhez csatlakoznak, így az önkormányzati választásokon már a város polgármester- és képviselőjelöltjeire szavazhatnak. A barattyosiak váltási szándékukat tavaly népszavazáson erősítették meg, a szavazásra jogosult húsz helybeli közül tizennyolc járult az urnákhoz, s mindannyian a városi kötődés mellett voksoltak. A Hód-Mezőgazda Zrt. egykori központjában élők azért kezdeményezték a csatlakozást, mert úgy érezték, hogy Vásárhelyhez tartozva nagyobb az esélyük a fejlődésre. A rendkívül rossz infrastruktúrára, a nem megfelelő a vízhálózatra és közvilágításra panaszkodtak, de az utak állapotát is katasztrofálisnak találták.

A barattyosiak életkörülménye már a népszavazás után javult valamelyest. A vásárhelyi önkormányzat nem várt a csatlakozás hivatalos időpontjáig, elkezdte a feladatok megoldását – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetőjétől. Elindították az elektromos hálózat rendbetételi munkálatait, elkezdték az útalapok kiépítését, bevezették a szemétszállítást.

Vásárhely a Barattyoshoz tartozó 900 hektáros közigazgatási területre is igényt tartott. Cserébe a mártélyi önkormányzat az üdülőterület tájvédelmi körzetéből, a Tisza-holtág töltésén belüli, Mindszentig húzódó ártér egy részét kapja meg. Így 400 hektárral nagyobb lesz a falu közigazgatási területe. A megállapodásnak azért is örült a falu vezetősége, mert Balogh Jánosné polgármester szerint legalább valamennyit visszakap Mártély az üdülőterületből, amelytől az 1970-es években vált meg a község. A helyieknek ez leginkább presztízskérdés, persze azért kihasználják a terület adottságait is. A helyzetet ugyan bonyolítja, hogy tájvédelmi körzetről van szó. Baloghné viszont bízik abban, hogy a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen tájba illő madárlest és kirándulóhelyet is ki tudnak majd alakítani. Igaz, ehhez először még pályázati lehetőséget kell találni – tette hozzá a mártélyi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mintagazda unokája 83 évesen is kertészkedik

Posztumusz Székkutasért-díjjal ismerték el Gregus Máté mintagazda munkásságát a falubeliek. A… Tovább olvasom