Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kisebb konténert kértek a társasházakban lakók

Az illegális hulladékhalmok felszámolására annyit költ a vásárhelyi önkormányzat, mint a szemétdíj fizetésének kedvezményrendszerére. Azért is sok a szemét, mert jó néhány lakóközösség a megfelelőnél kisebb konténert kért, s ami kicsordul, azt szándékosan nem viszi el a szolgáltató.
A szelektív gyűjtőedény is gyakran kicsinek bizonyul. Fotó: Tésik Attila
Mindenki szeretné megszüntetni a vásárhelyi közterületeken, különösen a társasházas övezetekben látható szeméthalmokat. Jellemző az is, hogy a 2004-ben telepített, a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló hulladékszigetek mellé, illetve a konténerekbe nem odavaló dolgok, köztük többször állati tetemek is kerültek. A városlakók nagy része nem érti, ha mindenki számára kötelező a szemétdíj fizetése, akkor miért szemetes a város.

A vásárhelyi szeméthelyzetet az is jellemzi, hogy mióta lehetővé vált a társasházak számára, hogy megválasszák, mekkora tárolót igényelnek a szolgáltatótól, jó néhány közösség – takarékossági okokból – a szükségesnél kisebbet kért. Ráadásul az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. – hivatkozva egy jogszabályra – csak azt a szemétmennyiséget viszi el, mely a csukott fedelű konténerekbe fér. A fölösleget kiveszik a kukákból. A már eredetileg a földön heverő hulladékot pedig csak külön városi megrendelésre szállítják el.

A legutóbbi közgyűlésen Havasi Katalin és Bacsa Pál települési képviselő is szólt az áldatlan állapotok miatt. Rárósi Imre viszont az Észak utca 90–92. előtti hulladékhalmokkal kapcsolatban jegyezte meg: megoldódhat az ottani, szintén tarthatatlan helyzet, ha a közös konténer helyett mindenkinek saját kukája lesz ott is. Reith Imre, az A. S. A. Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. ügyvezetője cáfolta, hogy veszélyes hulladékokat fogadna be a lelei úti depó. Elmondta: a szelektív hulladékgyűjtést annak ellenére végzik, hogy az még mindig veszteséges.
A Szegfű utcai szeméttel kapcsolatban pedig kijelentette, megoldódhat ez a probléma. Kovács Pál, a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportvezetője felhívta a figyelmet arra, a város annyit költ az illegális szeméthalmok felszámolására, mint a teljes a szemétszállítással kapcsolatos kedvezményrendszerre.

Az is elhangzott, hogy januártól az A. S. A.-tól megvásárolható szemeteszsákokban is lehet kommunális hulladékot gyűjteni a mártélyi üdülőterületen, illetve Belső-Kishomok belterületi részén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keszegöltek Mártélyon

Ősi mesterségre, a halászatra emlékeztek szombaton a mártélyiak. A Keszegölő-fesztivál a hagyományok… Tovább olvasom