Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kivár a vásárhelyi MDF

Tovább fontolgatják a dolgot, vagyis az MDF-ből való kilépés vagy a maradás lehetőségét a demokrata fórum vásárhelyi politikusai. Kószó Péter alpolgármester, az MDF lakiteleki alapítója korábban attól tette függővé a döntést, születik-e megállapodás pártja és a Fidesz között a második forduló előtt.
Kószó Péter és Grezsa István a további fejleményeket figyeli. Fotó: Tésik Attila
Tovább fontolgatják a dolgot, vagyis az MDF-ből való kilépés vagy a maradás lehetőségét a demokrata fórum vásárhelyi politikusai. Kószó Péter alpolgármester, az MDF lakiteleki alapítója korábban attól tette függővé a döntést, születik-e megállapodás pártja és a Fidesz között a második forduló előtt. Ő a megállapodás híve lett volna. Várja a további fejleményeket Grezsa István, a párt megyei és a városi elnöke is.

– Idő előtt nem akarok kiszállni az MDF-ből, hiszen befelé kiabálni nem lenne tisztességes – fogalmazott Kószó Péter, vásárhelyi alpolgármester, a demokrata fórum lakiteleki alapítója. Mindezt a múlt héten lapunknak tett kijelentése kapcsán mondta – most. Akkor úgy vélekedett, ha pártja és a Fidesz között nem születik a választások előtt megállapodás, fontolóra veszi kilépését. Kószó mindezt akkor azzal indokolta: 18 éves politikai múltja válna így hiteltelenné. A választások második fordulója előtt egyébként személyes hangvételű levelet küldött Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, arra kérvén: fontolja meg a Fidesszel való együttműködést, miután a nemzeti érdek ezt diktálja. Választ azonban nem kapott levelére az elnök asszonytól, s a megállapodás sem jött létre a jobboldal erői között. Mielőtt végső elhatározásra jutna kilépés vagy maradás tekintetében, szeretne tisztán látni – magyarázta Kószó Péter.

Ványai Éva reakciója

– Sajnálnám, ha kilépne – reagált Ványai Éva Kószó Péter mondataira. Hozzátette: Kószó alapító tagja a pártnak, és tevékenysége értékes az MDF számára. Ványai Éva egyébként nem tervezi, hogy elhagyja a Magyar Demokrata Fórumot. A politikust – aki az országgyűlési választások első fordulója után visszalépett a 2-es választókerületben – arról is kérdeztük, mit szól Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) győzelméhez. „Tudomásul veszem az eredményt, és gratulálok Sándor Klárának. Az elemzők dolga kideríteni, hogy a jobboldali szavazók miért nem mentek el nagyobb számban voksolni.

Tudni akarja, mi lesz az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós tárgyalások eredménye. Arra is kíváncsi, hogy az MDF milyen szerepet tölt majd be a parlamentben. Biztos abban, hogy a közeljövőben pártja országos gyűlést hív össze, ahol szeretné kifejteni a véleményét a választás eredményéről, valamint az MDF által tanúsított magatartásról. Továbbra is úgy gondolja, hogy a demokrata fórum és a Fidesz összefogásának óriási üzenete lett volna, s mindenképpen a nemzeti kormány megalakításának ügyét lendítette volna előre. Kószó szerint egyébként most már jól látszik, hogy a valójában nem a potenciális fideszes szavazóktól vonta el az MDF a voksokat.

Kószó Péterhez hasonlóan Grezsa István, az MDF megyei és városi szervezetének elnöke is várakozó álláspontot képvisel. A későbbi fejlemények tükrében dönti el: végül lemond-e pártbeli tisztségeiről vagy sem. Ő ugyanis szintén arról beszélt a választások második fordulója előtt lapunknak, ha nem születik egyezség a jobboldal között, elgondolkodik azon, hogy kilép az MDF-ből. Most úgy látja, hogy a demokrata fórumnak sok fontos döntést kell meghoznia, s az, hogy ő a párt tagja-e vagy sem, másodlagos kérdés. Inkább a jobboldal újraépítésével kell foglalkozni. Úgy érzi, ebben a munkában részt kell vállalnia.

– Jelenleg egyébként még hisztérikus nyilatkozatokat lehet hallani az MDF és a Fidesz háza tájáról – fogalmazott Grezsa István. Reméli, idővel lecsillapodnak a kedélyek, s nemcsak országos szinten, hanem helyi viszonylatban is. Az ajánlószelvények gyűjtésekor ugyanis „a Fidesz mindent visz" elve Vásárhelyen is érvényesült. Nem szeretné azonban, ha az indulatok kihatnának a közgyűlés további munkájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken kezdődnek az alföldi állattenyésztési napok

A tavalyinál tíz hektárral nagyobb területen rendezik meg péntektől a XIII. alföldi állattenyésztési… Tovább olvasom