Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kódexírók Vásárhelyen

Választási etikai kódex készül Vásárhelyen – tegnap délután a Bagolyvárban már összeültek a pártok városi vezetői, képviselőjelöltjei. A munkáspárti Havránek Ferenc a többiekhez hasonlóan hasznosnak találta az egyeztetést, bár hiányolja a kódexből azt a pontot, hogy a képviselőjelöltek nyilvánosan számoljanak el a kampányukra fordított pénzzel.
Tanácskozás a Bagolyvárban. Hernádi Gyula, Szeli Ferenc, Lázár János, Grezsa István, Szentirmai Csaba, Havasi Katalin és Havránek Ferenc. Fotó: Tésik Attila
Választási etikai kódex készül Vásárhelyen – tegnap délután a Bagolyvárban már összeültek a pártok városi vezetői, képviselőjelöltjei. A munkáspárti Havránek Ferenc a többiekhez hasonlóan hasznosnak találta az egyeztetést, bár hiányolja a kódexből azt a pontot, hogy a képviselőjelöltek nyilvánosan számoljanak el a kampányukra fordított pénzzel. Ha ez nem kerül a dokumentumba, ő nem írja alá – árulta el.

A választási kampány előtti etikai kódexet vitatták meg a vásárhelyi pártok vezetői, képviselői tegnap a Bagolyvár étteremben. A tanácskozásra elsőként Szeli Ferenc szocialista városatya érkezett, őt követték a többiek: Havránek Ferenc, a Munkáspárt, Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke, Hernádi Gyula, a közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetője, Szentirmai Csaba, az SZDSZ városi vezetője, és Grezsa István, az MDF helyi – és egyben megyei – elnöke, valamint Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke.

A tanácskozásra meghívást kapott Kovács László, a MIÉP helyi elnöke, országos alelnök is. Miután azonban nem érkezett meg, Havasi Katalin telefonon hívta fel őt. Kovács elmondta: elnézést kér, hogy nem lehet jelen a találkozón, s hozzátette, a MIÉP személyeskedéstől mentes választási kampányt szeretne folytatni.

Az összejövetel elejéről hiányzott a kereszténydemokraták helyi elnöke, Hamvas Ödön, aki csak később jelent meg. Mint azt lapunknak elmondta: bár nem hívták meg, úgy gondolta, megfigyelőként részt vesz a megbeszélésen. Az etikai kódexről zárt ajtók mögött tárgyaltak a politikusok. A több mint egyórás tanácskozást követően Havasi Katalin érdeklődésünkre elmondta: mindenképpen hasznos volt a megbeszélés, ahová azok a pártok kaptak meghívást, amelyek már állítottak jelöltet – az indulókat invitálták a tanácskozásra. Persze voltak olyanok, akik nem tudtak eljönni – például a szocialista Bacsa Pál és a szabad demokrata Horváth László –, őket párttársaik képviselték. A tanácskozáson kiderült, valamennyien felelősséget éreznek a választások tisztaságáért. Az etikai kódex elfogadása előtt még tartanak egy megbeszélést, s ha mindenki elfogadja, akkor várhatóan hétfőn írják alá a dokumentumot.

Ugyancsak hasznosnak minősítette a tanácskozást Havránek Ferenc. Egyetért az etikai kódex tartalmával, ám egyetlen pontot hiányol belőle, mégpedig azt, hogy a jelöltek igenis számoljanak el a nyilvánosság előtt, ki mennyit költött a kampányra. Ehhez ragaszkodik, s ha ez nem lesz benne, akkor nem írja alá, mondta el lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havránek etikai javaslata

Önkormányzati képviselők és családtagjaik, cégeik összeférhetetlenségéről szóló javaslatot nyújt be… Tovább olvasom