Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kölniillat lengte be a hajléktalanszállót

Öt nő várta a locsolkodókat tegnap reggel a vásárhelyi Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény falai között. Az ünnep itt is majdnem úgy telt, ahogy odakinn, csak a rokonok, régi barátok maradtak távol. Egy férfi lekváros palacsintát sütött mindenkinek, aztán elment dolgozni: mindent megtesz azért, hogy legyen elég pénze az újrakezdéshez.
Az időjárás kegyeibe fogadta tegnap a locsolkodókat, hiszen egész nap verőfényesen sütött a nap. A város szociális intézményeiben is a hagyományoknak megfelelően telt az ünnep. A József Attila utcán található átmeneti szálláson és éjjeli menedékhelyen például öt nő várta lelkesen a locsolkodókat.

A készülődés már jóval az ünnepek előtt elkezdődött – tudtuk meg Marianntól, az intézmény egyik nőlakójától. Az itt élő férfiak már kora reggel szolgálatba állították kölnisüvegeiket, de mielőtt öntöztek volna belőle, verset mondtak, ahogy illik. Sok szép rövidebb-hosszabb locsolóversike hangzott el, melyek között akadt egy-két illetlen is. A jutalom és a megvendégelés itt sem maradt el, csokoládétojást és egy kis süteményt kapott mindenki.

Csak a rokonok, ismerősök maradtak el. Az egyik hölgy hozzátartozói nem is tudják, hogy a szerettük itt van, szégyelli előttük a helyzetét, pedig, mint mondja, a legtöbb itt lévő, így ő is jórészt önhibáján kívül vált hajléktalanná.

A férfiak a benti locsolkodást követően felkeresték városbeli ismerőseiket. Körútjuk szigorúan alkoholmentes volt, hiszen az intézmény szabályzata tiltja a szeszfogyasztást. A visszaérkezést követően a közös helyiségben tévénézéssel, kártyázással, beszélgetéssel ütötték el a nap hátralévő részét.

– A húsvétra idebent mindenki ki-ki alapon készül, de ilyenkor persze adományok is érkeznek – mondta el József, aki egy nagy adag lekváros palacsintával kedveskedett sorstársainak. Ő még tegnap is dolgozott. Mint mondta, nagy szüksége van a pénzre annak, aki új, emberibb életet szeretne kezdeni.

D. Sz. Cs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi kórházra mutogat a mentőszolgálat szóvivője

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hódmezővásárhelyi kórházzal szembeni vizsgálatra biztatja az… Tovább olvasom