Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Költöznének a dögtelep szomszédságából

Költöznének a mindszenti dögtelep szomszédságában található tanyájukról Boldizsárék. A család szerint az önkormányzatnak is kellene a terület. Korábban megígérték nekik, hogy a házért házat kapnak cserébe, de végül nem lett a dologból semmi. Boldizsárék négy gyerekkel laknak az állatihulla-lerakó mellett. A polgármester szerint amíg nincs pénz egy új dögtelep építésére, addig nincs értelme a kisajátításnak.
Boldizsáréknak elegük van a dögszagból. Fotó: Tésik Attila
„Ház helyett ház kell!" – jegyezte meg tegnap indulatosan a mindszenti Boldizsár Béláné, aki családjával 25 éve lakik a kisváros dögtelepétől pár méterre egy tanyán. Az asszony elmondta: tavaly az önkormányzattól azzal keresték meg őket, hogy szükség lenne a tanyájukra és az azt körülvevő földre. Ezért nézzenek maguknak egy másik házat, ahová elköltözhetnek. Boldizsárné szerint még azt is megígérték nekik, hogy a város támogatja a cserét, mivel a családnak nincs pénze egy másik ingatlanra.

– Találtam is egy házat, de mint kiderült, hiába. Addigra közölték az önkormányzatnál, hogy mégsem tudják támogatni a vásárlást – mondta Boldizsár Béláné. Most viszont már a család akar elköltözni a dögtelep szomszédságából, mondván: elég volt a nyaranta elviselhetetlen bűzből, az elhullott birkák, disznók és tehenek látványából.

A jó szándék megvan

– Évek óta problémás az állati tetemlerakó – ismerte el Zsótér István polgármester. – A város egy új telepet szeretne kialakítani a régi helyén, ám erre egyelőre nincs meg a fedezet – mondta. Hozzátette: Boldizsárékat annak idején azért keresték meg, mert a korszerűsítéshez szükség lehet a tanyájukra, de amíg nincs pénz az új dögtelepre, addig nincs értelme a kisajátításnak. A beruházás fedezetének birtokában kaphatnának a tanyájuknak megfelelő értékben egy másik ingatlant Boldizsárék. A polgármester Rostás Erika szociális lakás iránti kérelmével kapcsolatban megjegyezte: ha indokolt, s van hely a Táncsics utcai önkormányzati ingatlanban, akkor nincs akadálya az elhelyezésüknek.

A betonozott placcon egyébként tegnap csak néhány kuka árválkodott, állati tetemet nem találtunk. Mint azt Boldizsárnétól megtudtuk: azért, mert hétfőn elszállították. Az asszony szerint a hét végére viszont újra megtelnek a tárolók, és a placc sem lesz már üres.

– A pockok hamarabb kifúrnak a tanyából, mint ahogy az önkormányzat segít rajtunk – fakadt ki az asszony, aki állítja: a mérhetetlen pocokinvázió a dögtelepnek köszönhető. – A rágcsálók miatt az egyik épületből ki kellett költöztetnünk a menyeméket és a három unokámat – folytatta, miközben betessékelt bennünket az elhagyott házba. – Itt nem maradhattak tovább – mutatta a lyukakat a falakon, amiket téglával tömködtek be.

Így jelenleg nyolcan – köztük négy gyerek – laknak egy szoba-konyhás tanyában. Villany nincs, gyertyával és petróleumlámpával világítanak, a vizet pedig két kilométerről hordják.

– A két kisebb gyerekemet, a 4 és az 5 éveset is ótvarral kezelték. A dögök vonzzák a legyeket. Nem csoda, hogy terjesztik a betegséget – jegyezte meg keserűen Rostás Erika, Boldizsárné menye, mondván: hiába kért szociális lakást az önkormányzattól, elutasították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van, ahol a roncsot is beszámítják

A megkérdezett vásárhelyi autókereskedők közül mindenki beszámít használt autót új vásárlása esetén.… Tovább olvasom