Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Költségvetési koncepció Vásárhelyen: elfogadva

Hódmezővásárhely - Tizenhat igen és hét tartózkodás mellett tegnap a vásárhelyi közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót.
Az idei költségvetés első három negyedévének végrehajtásáról szóló beszámoló, valamint a jövő évi költségvetési koncepció előtt Kiss Andrásné népjóléti főtanácsadó arról számolt be a közgyűlésen megjelenteknek, hogy 1640 gyerek és több mint 1700 nyugdíjas kap az önkormányzattól – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – karácsonyi ajándékot.

A költségvetési tájékoztatóban Végh Ibolya aljegyző elmondta, az első három negyedév megközelítően a terveknek megfelelően alakult, a bevételek és a kiadások teljesültek, egyensúlyban vannak. A következő esztendő azonban rendkívül nehéz lesz – idáig ez sem volt könnyű –, az országos költségvetési tervezet ugyanis 50 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól, ebből 30 az oktatási ágazatot érinti; viszont az állam 13,8 százalékos bevételnövekedést vár el a településektől. Lázár János polgármester részletes hozzászólásában kiemelte: a kiadásokat csökkenteni, a bevételeket növelni kell, mert csakis szigorú, racionális gazdálkodással lehet „átvészelni" a 2008-as évet. Az intézményhálózatot működtetni kell, a dologi kiadásokat a 2006-os szintre szeretnék csökkenteni, várhatóak lesznek leépítések, a helyi adórendszert átgondolják, és az sem könnyíti a helyzetet, hogy jósolhatóan egyre több lesz a szociálisan rászoruló, ők valószínűleg a városhoz fordulnak majd segítségért. A megkezdett beruházásokat folytatni akarják. Szűk a mozgástér, és a célok eléréséhez politikai összefogás szükséges – hangsúlyozta a polgármester. Sokat elmond a város racionális gazdálkodásáról, hogy 1,7 milliárd hitelt visszafizetett, és 600 millióval csökkentette szállítói tartozását.

A szabad demokrata Kiss László módosítást nyújtott be a költségvetési koncepcióval kapcsolatban. Azt kérte képviselőtársaitól, hogy környezettudatosabb városépítést tervezzenek jövőre, vagyis több legyen a zöldterület, több pénzt különítsenek el fásításra, parkosításra. Az indítványa belekerült a jövő évi költségvetési koncepcióba, melyet végül a képviselők tizenhat igen szavazat, illetve hét tartózkodás mellett elfogadtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új iparvágány épül Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Új iparvágányt építtet a vásárhelyi önkormányzat a leendő biodízelüzemhez. A város a beruházóval kötött szerződésben vállalta a nagy teherbírású út, illetve a vasúti iparvágány építését. Tovább olvasom