Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Komfortos lakásba mennek a putriból

Hódmezővásárhely - Felszámolja a vásárhelyi önkormányzat a téglagyári telepet. A bérlőket komfortos lakásokban helyezik el. Már csak néhányan laknak a lepusztult telepen, amit április 30-áig el kell hagyniuk. Azokat a lakásokat, ahonnan már kiköltöztek, használhatatlanná tette a város. A terület hasznosításáról később döntenek.
Tíznél is több család élt évtizedeken át a vásárhelyi téglagyári telep komfort nélküli lakásaiban. Az egykor virágairól, illetve szőlőlugasáról ismert házcsoport állaga már régóta megromlott. A város nyárra teljesen felszámolja a telepet. Az épületeket lebontja, és az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező lakóit komfortos otthonokba költözteti. Már csak négy család él a telepen.

– Hamarosan mi is költözünk, egy Ferenc utcai házba. Azért nem mentünk el eddig, mert még laknak a számunkra kiutalt lakásban – mondta a Tanya 1319-es házcsoportban, azaz a téglagyári telepen élő Csörgei Györgyné. A valamikor a Hódikötben és a Fekete Sasban is dolgozó asszony harminc éve él a telepen családjával. Meséli, hogy a telep nem volt olyan lepusztult annak idején, híres volt virágágyásairól és szőlőlugasáról. Ez azonban már a régmúlt, hiszen a terület legalább két évtizede elhanyagolt. Most pedig valóságos szeméthegy borítja a már elhagyott portákat, mert akik elköltöztek, nem csupán rossz bútoraikat hagyták maguk után, de hallatlan mennyiségű egyéb hulladékot is. Ahonnan kiköltöztek, a város megbontatta a tetőt, és kiszedette a nyílászárókat, nehogy valaki újra beköltözzön.

Csörgeiné tereget. Hamarosan új otthonában moshat Fotók: Tésik Attila
Csörgeiné tereget. Hamarosan új otthonában moshat.
Fotó: Tésik Attila

– Olyanok a romok, mint Boszniában – jellemezte a helyzetet Csörgei György, aki kétszer is szolgált a háború sújtotta területen –, annyi a különbség, hogy ott a harcok kisebb pusztítást végeztek.

A telepen él édesapjával, valamint 10 hónapos kislányával, Mirellával Molnár Mónika, aki most várja második gyermekét. Ő teljesen elkeseredett. Elmondta: hiába élnek a szobakonyhás, lakhatóvá tett épületrészben, nem jár neki lakás a várostól, mert jogcím nélkül költöztek be.

– Tavaly novemberben jöttem édesapám után ide a kislányommal. Mostanáig nem tudtam, hogy a papa csak úgy elfoglalta a lakást. Igaz, ajtót, ablakot nekünk kellett felszerelnünk. Az egyik, használaton kívüli szobát pedig a szomszéd egy ideig istállónak használta – mondta.

Kérdésünkre, hogy mi lesz velük, azt mondta: édesanyja házrészébe költöznek, a város másik végébe.

Ebben a szobában egy ideig egy ló lakott Fotó: Tésik Attila
Ebben a szobában egy ideig egy ló lakott.
Fotó: Tésik Attila

Pető Anna a ház átellenes oldalán lévő lakásnak a bérlője. 1982 óta él itt a fiával és az élettársával. Mint mondja, nagyon szeret itt, a közeli téglagyári tavakban szép nagy halakat lehet fogni. Ezért meglepődött, amikor megtudta, hogy április 30-áig ki kell költözniük. Azt még nem árulták el neki, hogy hol kap városi bérleményt.

A terület hasznosításáról később döntenek

Régóta szerette volna rendezni az egykor téglagyári munkásoknak épített, ma már romos, komfort nélküli ingatlanok sorsát a vásárhelyi önkormányzat – tájékoztatták lapunkat a városházán. Az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező lakókat jó állapotban lévő, komfortos önkormányzati lakásokban helyezik el. A jogcím nélküli lakók zömét kilakoltatták. Az épületeket lebontják. A nyáron rendbe tett terület hasznosítására még nem született elképzelés.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. girl22 2008. április 20. 22:58
  „Üdv! Sajnálom hogy ilyeneket kell olvasnom de igazatok van! Maximálisan... Én is magyar vagyok, nekem megadatott hogy külföldön éljek és segitsem az otthoniakat, emellett egy lakásra is tudok gyűjteni. Ezért háborit fel hogy csak mert valaki etnikumnak valja magát és rossz körülmények között él csak ugy kapjon egy lakást! Nem hinném ha otthon maradtam volna csak ugy az ölembe hullna egy lakás.... A másik a segély! Én nem kerestem annyit otthon ami nekik segély! Mondjuk mindig elégedetlenkednek az miatt is... És még a lakás is! Nem értem én már Mo. politikáját. Mondjuk mindennek van valami oka azt szokták mondani...”
 • 34. widéki 2008. április 19. 06:48
  „Mért ne lenne 30 % roma szavazója, ha egyszer 30 %-osan roma feje van... :-)”
 • 33. Hoppáre 2008. április 18. 11:31
  „31! Én a helyedben tartanék egy önvizsgálatot. Azonkívül válogasd meg a szavaidat, mert nem bántott senki.

  32! A Lázárra szavazók 30%-a roma? Tényleg?”
 • 32. morgó 2008. április 18. 09:12
  „Csúnyán elfajult a hangnem, meg elkanyarodtatok az eredeti cikktől. Tehát javaslom tegyük meg azt a gesztust, amire a kisebbség vágyik: legyenek egyenrangúak velünk! Azaz, valaki nem születik rokkantnyugdíjasnak, mert a szinskálán egy(2-3-4) árnyalattal sötétebb a bőrszíne, nincs segély, nincs ingyenlakás. Viszont mehet dolgozni nettó 60ezerért! :) És ezt még Vásárhelyen is be kellene vezetni, igaz hogy a PM szavazók aránya csökkenne 30 %-al, de ennyit símán megér! Szerintem!”
 • 31. utoljára bumeráng 2008. április 18. 09:10
  „A BUMERÁNG már NEM ÍR !
  Valakinek nagyon nem tetszett, így már rég befejezte !Különben, bumerángot nem érdekli hogy te ki vagy !
  Tehát a 27 nem bumeráng és nem is lesz, csak téged nem tudom miért zavar !
  NINCS bumeráng, felejtsd el, te MOCSKOS GYANÚSÍTÓ !”
 • 30. Hoppáre 2008. április 18. 07:37
  „27! (bumeráng) Tudom, mert tapasztaltam. Azonkívül más is tapasztalta. Tudom, mert valóban írnak erről a szakirodalomban is. Szedjél be egy Xanax-ot légyszives, mert semmi olyat nem mondtam, ami miatt idegeskedned kéne, tehát valami nem stimmelhet az idegrendszereddel. Nem azt mondtam, hogy az akkori emberek lusták volták és nem dolgoztak. Az ország pedig épült gyönyörűen kölcsönből. Ugyanúgy, mint ma, csak még kevésébé hatékonyan. Bár ezt az utolsómondatomat inkább visszavonom. Gondolom nem véletlen, hogy vége lett az előző érának.

  Vegyél vissza a modorodból, mert nem bántott senki!

  29! Kétségtelen a jobb oldal nemcsak Vhelyen, hanem országosan is lényegesen szociálisabban gondolkodik, mint a mai baloldal. Biztos hallottad például Szili Katalin miket nyilatkozik motanában. A szociális érzékenység nem összekeverendő a kommunizmussal. Mellesleg az országos baloldal Gyurcsány vezetésével meg totálisan kapitalista. Igen az MSZP-ről beszélek. Kivéve azokat, akik még tudják, hogy mi is az, hogy szocializmus. Karsai, Tóth, szerencsére vannak páran. A helyi baloldalról meg nem is hallani egyáltalán. Ha olyan fene jól csinálják a dolgukat, akkor miért nem hallani róluk semmit?”
 • 29. Hozzászoló 2008. április 18. 06:08
  „A helyi jobboldal megteremti a helyi komunizmust miközben ordiztozva szidja a kommunizmust.”
 • 28. Nash 2008. április 18. 00:05
  „Hévalaki!
  Az anyázásoddal nem mégy semmire sem, csak önmagadat égeted a primitívségeddel. Szüleid inkább mentek volna moziba gyerekcsinálás helyett. Vagy esetleg Te is "csúszópénzes" rokkant vagy esetleg etnikum?
  54-es!
  Az háborít fel leginkább, hogy a 30-40. évesek nyomják a csúszópénzt a dokinak, hogy le legyenek rokkantosítva, miközben mercivel száguldoznak vígan, illetve azok a nyugdíjasoktól vagyok kiakadva, akik havonta 100 e Ft feletti nyugdíjat kapnak és még ezek után elmennek dolgozni és elveszik a munkalehetőséget az aktív keresők előtt. Mielőtt elkezdesz üvöltözni és ráförmedni másokra, jobb lenne értelmesen gondolkodnod.”
 • 27. hévalaki 2008. április 17. 20:39
  „@ te csak tudod mennyit dolgoztak...valahol olvastad..@
  ----Többet mint ma, biztos-----
  -----nem autóval járkáltak a m.helyre---
  @ akkor ...vazze ,miből épült az ország .a sok gyár, lakások, jól menő gazdaságok, tanintézmények stb...
  # lusták voltak az akkori emberek ugye ... #
  ----nem volt munkanélküli segély ----”
 • 26. Hoppáre 2008. április 17. 20:31
  „Én is! Minden elismerésem a tied! Kívánok neked sok erőt és jó szerencsét az életetekhez!”
 • 25. Hoppáré 2008. április 17. 20:29
  „Nem szívesen állok szóba olyanokkal, akik egyből anyáznak, de csak tájékoztatásul: "mert akkor azt büntették aki nem dolgozott" - pontosan emiatt volt annyi rejtett munkanélküli. Ugyanúgy nem dolgoztak egy hangot sem, csak éppen volt munkahelyük. A munkahelyükön nem csináltak semmit.”
 • 24. Hoppáre 2008. április 17. 20:25
  „22., 23. Nem azokkal van a gond, akik tisztességesen végig dolgozták az életüket. Hanem azokkal, akik 35 évesen rokkantnyugdíjasok, de merdzsóval járnak. Lásd alant kitárgyalt népcsoport. Vagy azokkal, akik rokkantnyugdíjasok, igaz szegények, mint a templom egere, de minden napjukat a kocsmába töltik. Ha a kocsmába el tud járni (a mi pénzünkön), akkor biztosan képes valamilyen munkára is. Nem kevés ám ezek száma sem. Azokkal a nyugdíjasokkal van gond, akik csak azért, mert az államot szolgálták, határőrök, katonák, elmehetnek korkedvezménnyel nyugdíjba, nem is akármilyen nyugdíjjal. A nyugdíjasokat szerintem így kell érteni.”
 • 23. hévalaki 2008. április 17. 18:16
  „Nash ! @
  ....kár hogy a világrahozott édesanyád...
  ___ a nyugdíjasok is v.mikor fizettek ,mikor fiatalok voltak...mert akkor azt büntették aki nem dolgozott...és abból fizették az akkori nyugdíjasokat. @ most sokan nem dolgoznak,v. nincsenek bejelentve..
  ----de vazze..!te is megöregszel, ha addig el nem visz az ördög------”
 • 22. 54-es 2008. április 17. 17:41
  „kedves 14-es!NÁLATOK NINCS NYUGDÍJAS A CSaLÁDBAN ,AKI EGÉSZ ÉLETÉBEn DOLGOZOTT?ha igy morogsz te nem is leszel nyugdíjas,mert éred meg a kord morgásoddal együtt.mi bajod van anyugdíjasokkal?ássák el magukat a temetőben?netán a csládban van nyugdíjas ,de már nem bánnád ha elkaparná saját magát, szégyeld magad!!!”
 • 21. én is 2008. április 17. 16:26
  „én is egy anyuka vagyok sajnos a sok közül, három gyereket nevelek egyedül, egyik tartósan beteg, gyerektartást nem tudnak levonni a volt embertől, albérletben lakom, fizetem a rezsit, ruhát, mindent, ami szükséges...senki nincs ,a ki segítene kimásznom a kakiból, amibe belekerültem, csak én magam, nem is várom el érdekes módon, hogy nekem ingyen lakást biztosítsanak, ami munkát lehet elvállalok, egyetemre járok, mert gyes mellett szerencsére az ingyen van, amúgy nem engedhetném meg magamnak. és mindez csak azért, hogy tudjam tartani azt a színvonalat, a gyes lejárta után, amit a gyerekeimnek szánok. De miket is beszélek, hizsen nekem luxuskörülményeim vannak, hiszen itthonról netezek, mert azt a havi kétezret erre a luxusra csak- csak kiszorítom.
  igen, én is fehér vagyok! és MAGYAR vagyok, nem kérdem nekem mi jár, mert semmi. de nem is panaszkodom, csak közlöm a tényeket. nálam rosszabb helyzetben lévők is vannak tele gondokkal, akiktisztességesen elmennek dolgozni, minthogy egy fészekalja purdéval segélyért menjenek. Ja, és azt hallotta valaki, hogy ezeknek tán fizetnek, hogy a kölkeiket óvodába adják.... beíratkozásnál húszezer, utána minden hónap, amikor megjelent a romagyerek, a család kap egy tízest... na ez kell a népszaporaságnak. alig várom a napot, amikor én leszek a kisebbség a saját országomban.. de lehet hamarabb követem a miniszterelnök tanácsát... és elmegyek!”
 • 20. kalamár 2008. április 17. 16:06
  „Egy részlet a cikkből: "Elmondta: hiába élnek a szobakonyhás, lakhatóvá tett épületrészben, nem jár neki lakás a várostól, mert jogcím nélkül költöztek be." már elnézést de miért várja el hogy kapjon lakást, miközben más majd megszakad hogy fizesse a hitelt. Hihetetlen!!”
 • 19. Ari 2008. április 17. 15:37
  „Sok putris menjen el dolgozni és vegyen ki albérletet!!!!Ne a mi pénzünkön éljen!Nekem is vannak gyerekeim,de nem vettem meg a munkát és megállom a helyem,még ha nehezen is.Aki akar talál munkát,szállást stb...Nekeünk ki segít?na látjátok,itt kezdödik!”
 • 18. Hoppáre 2008. április 17. 14:15
  „- Cvajda, aztán a cikket olvastad-e?
  - Ugye "a valóan életfogytosok között egy sincs" szöveg nem személyes tapasztalat?
  - Miért is vagy te különb az itt hozzászólóknál, ha egyből mindenki gárdás neked?
  - Arról hallottál-e már, hogy mekkora a cigányok/fehérek aránya a börtönökben beleértve a "valóan" életfogytosokat is?
  - Hol olvastál olyat az alábbi hozzászólások között, hogy "csak a cigányok a bűnözők"?

  Látod Cvajda, minden mondatodban van megkérdőjelezni való. Sajnos ez a megkérdőjelezhetőség erős jellemzője a romáknak. De! Emellett egyetértek veled. Igazán rendet kellene tenni ebben az országban, hogy ne az ingyenélő, adócsaló, fosztogató, markecoló, stb. népség éljen jól, hanem az, aki valóban képes és akar is tisztességesen tenni valamit az életéért, családjáért, az országért. Függetlenül attól, hogy cigány-e vagy fehér.

  Cvajda segítek. Nem kötözködni kell a többséggel, hanem alkalmazkodni! Ha tudnátok alkalmazkodni, nem lenne itt ennyi "gárdás" sem.”
 • 17. Balogh Gábor 2008. április 17. 14:15
  „Cvajda! Nagyon egyszerű : tapasztalat ! Nem vagyok gárda tag , "csak" polgárőr, de már 10 éve , és sokmindent láttam és tapasztalatam , hidd el! Nem mondom, hogy a nemcigányok között nincs bűnöző , de ha jól emlékszem ez a cikk nem egészen erről szólt , hanem arról , hogy sokan kapnak új lakást , amiért nem dolgoztak meg , és éppen nem magyarok az illetők! A továbbiakban pedig várható , hogy nem is fogják megbecsülni ! Ez is tapasztalat !
  Ha pedig itt sem tudsz kultúráltan viselkedni , majd moderáltatunk , nem kötelező ide (sem) írni!
  bégé”
 • 16. Gabibaba 2008. április 17. 14:05
  „Abszurd!! Én miért nem kapok? Csak mert fehér a bőröm? Nem vagyok fajgyülölő, már az oviba is volt roma barátnőm, de mélységesen felháborít ami ebben az országban folyik!Ja tényleg, el lehet menni! Gyurcsány apánk megmondta. Lehet el is megyek!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori diáktársai is gyászolják Vásárhelyen Antal Imrét

Hódmezővásárhely - Hetvenhárom éves korában kedden elhunyt Antal Imre. A Vásárhelyen született… Tovább olvasom