Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kónya Krisztina kapta a Bessenyei-díjat

Hódmezővásárhely - Kónya Krisztina énekművész vehette át csütörtökön Vásárhelyen a magyar kultúra napján megrendezett díszközgyűlésen a Bessenyei-díjat.
A vásárhelyi díszközgyűlésen megemlékeztek a város szülöttéről, a 2004 végén elhunyt színészóriásról, Bessenyei Ferencről. Kovács László és Tóth Sándorné önkormányzati képviselő javaslatára a közelmúltban Bessenyei emlékét ápolandó díjat alapítottak, amelyet ezentúl minden évben odaítélnek a városban élő, Vásárhelyhez kötődő vagy onnan elszármazott, kiemelkedő teljesítményt nyújtó előadónak. Az elismeréssel az oklevélen és a Bessenyeit ábrázoló plaketten kívül nettó 500 ezer forint pénzjutalom is jár.

Lázár János polgármester beszédében kiemelte: Bessenyei Ferencben találta meg Hódmezővásárhely azt a személyt, akin keresztül kifejezheti önmagát, mert egyedülállóan jelenítette meg a magyar karaktert filmen és színpadon egyaránt. – Bessenyeinek küldetése volt, örök értékeket fogalmazott meg művészetével és nem félt az igazságot kimondani – mondta a polgármester. Az ünnepségen részt vett Bessenyei Ferenc özvegye. B. Élthes Eszter megköszönte, hogy ápolják szeretett férje emlékét, és arra kérte a vásárhelyieket: soha ne felejtsék el őt.

A Bessenyei-díjjal az elismerésen kívül emlékplakett és félmillió forint pénzjutalom is jár . Fotó: Frank Yvette
A Bessenyei-díjjal az elismerésen kívül emlékplakett és félmillió forint pénzjutalom is jár.
Fotó: Frank Yvette

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat első alkalommal Kónya Krisztina énekművész vehette át Lázár Jánostól. – Nagyon boldog vagyok! Óriási megtiszteltetés az elismerés! Külön meghatott, hogy az ünnepi műsorban egykori tanárom, D. Szécsi Edit is fellépett – nyilatkozta lapunknak Kónya Krisztina.

Névjegy

Kónya Krisztina 1976. augusztus 2-án született Vásárhelyen. Diplomáját 2002-ben a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumának énekművész-tanár szakán D. Szécsi Edit növendékeként szerezte. Ezután a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol jelenleg magánénekes. 2003 óta magántanárként rendszeresen tanít a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, fellép az iskola hangversenyein és szinte állandó szereplője szülővárosa díszközgyűléseinek. Repertoárja széles, a klasszikus dal- és áriairodalomtól, a magyar népzenén át korunk könnyűzenei irányzataiig terjed. Kétszer, 2006-ban és 2007-ben kapott énekkari nívódíjat, tavaly pedig Az évad ifjú operaénekese elismerést vehette át.

Miniszteri kitüntetések

A Szent-Györgyi Albert-díjat a magyar felsőoktatásban dolgozó iskolateremtő, nemzetközi elismertségű kiválóságoknak adományozza a kulturális miniszter. Az idén a magyar kultúra napja alkalmából mások mellett Szent-Györgyi-díjat kapott a szegedi jogtudós, Besenyei Lajos, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora. Az alap-, közép- felsőfokú oktatási és szakoktatási területen végzett magas színvonalú munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért jár az Apáczai Csere János-díj: idei szegedi kitüntetettje Fekete Éva egyetemi tanár (SZTE). Az alap- és középfokú oktató-nevelő munkát végző tanítóknak a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért Karácsony Sándor-díjat adományoznak: Kónyáné Miklós Erzsébet, a Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Kertvárosi Tagintézménye tanítója ezt a kitüntetést kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 60 kiló pékárut oszt szét a romák egyesülete

Hódmezővásárhely - Naponta 50-60 kiló zsemlét, kiflit és kenyeret oszt szét Vásárhelyen a… Tovább olvasom