Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Környezetünk védelme hazánk és mindannyiunk védelme

A környezetvédelemről időről-időre, - többnyire az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok vagy környezeti katasztrófák kapcsán - sokat beszélünk, érdemi cselekedetek azonban az elmúlt évek folyamán nem történtek.
Magyarország energiafogyasztása rohamosan nő, 2000 és 2005 között, öt év alatt közel 12 százalékkal emelkedett. Az energia előállítására 70 százalékban kőolajat és földgázt használunk fel. Az emelkedő energiaárak terhe, valamint az Oroszországtól való függés veszélye mellett a fosszilis energiahordozók erősen szennyezik a környezetet.

A hazánkban keletkező hulladék mennyisége, a Németországból ideérkező szemét nélkül is igen jelentős. A hódmezővásárhelyi háztartásokból 2004-ben összesen közel 17 ezer tonna szilárd hulladékot szállítottak el. Ez a mennyiség 2008 végére már meghaladta az évi 20 ezer tonnát.

A környezetvédelem mindannyiunk közös feladata. A nemzetközi egyezmények elfogadásával nem elégedhetünk meg, hazánknak egyértelmű és hasznosítható stratégiát, a régióknak, városoknak, közösségeknek pedig ésszerű és megvalósítható környezetvédelmi célokat kell meghatároznunk.

Csökkentenünk kell a feleslegesen felhasznált energia mértékét az otthonokban és a közintézményekben egyaránt. Ehhez rövid átfutási idejű, könnyen megvalósítható és a jelenleginél magasabb támogatási intenzitású pályázatok, jól átgondolt és elérhető kedvezmények szükségesek. Az energiamegtakarítást eredményező fejlesztések, felújítások valamint a rendelkezésre álló alternatív és megújuló energiaforrások hasznosításának támogatásával csökkenthető az energiafelhasználás, a kevesebb energia előállítása kevésbé szennyezi a környezetet, ráadásul a családok rezsiköltsége is csökken. Az iparosított technológiával épült lakások mellett a családi házak felújítását, fejlesztését is támogatni kell, hiszen a magánházak enegriavesztesége is jelentős és az itt élő családoknak sem olcsóbb a gáz, vagy az áram.

Mérsékelni kell a közintézmények energiafogyasztását is. A hódmezővásárhelyi távfűtésben jelenleg már közel 80 százalékban geotermikus energiát hasznosítunk, így csupán évi 650 ezer köbméter gáz felhasználása szükséges. Tizenöt évvel ezelőtt ez a mennyiség még 4, 3 millió köbméter volt. A Hódmezővásárhely alatt rejlő megújuló energiaforrás hasznosításának köszönhetően a vásárhelyi távfűtés jelenleg a legolcsóbbak között van hazánkban.

A szükséges mértéket meghaladó energiafelhasználás környezeti értékeink és anyagi erőforrásaink olyan pazarlása, amit egyetlen város, egyetlen közösség sem engedhet meg magának.

Fokozottabb figyelmet kell fordítanunk a vízgazdálkodásra, a vizek kezelésére is. Az áradások nem maradnak el az árvíz idején a gátakra kivonuló miniszterek tiszteletére, a veszélyt csak jól átgondolt és lépésről-lépésre kivitelezett árvízvédelmi stratégiával, megfelelő tározók és vízelvezető rendszerek kiépítésével lehet megelőzni, amelyhez a szükséges forrásokat a kormánynak biztosítania kell.

Határozottabban kell képviselnünk értékeink védelmét nemzetközi szinten: egyre gyakrabban habzik a Rába az Ausztriából érkező szennyezés miatt, a Duna vízminősége folyamatosan romlik, és csupán néhány éve, hogy a Romániából érkező ciánszennyezés a Tisza teljes élővilágát elpusztította. Ezekben a percekben is 26 tonna Németországból illegálisan idehozott szemét szennyezi Mindszent környékét.

Magyarország természeti értékeinek, földjének, vizeinek védelmében nem lehetünk tehetetlenek, vagy elnézőek, hiszen hazánk területének 80 százalékán agrárgazdálkodás zajlik, ahol a magyar családok asztalára kerülő élelmiszert termelik meg. A környezetszennyezés hatalmas kockázatot jelent lakóhelytől függetlenül mindannyiunkra.

Természeti értékeinket meg kell őriznünk, és tovább kell adnunk a következő generációknak. A Mártélyi holtág hazánk egyik legszebb és legértékesebb természetvédelmi területe. A Regionális Környezeti Nevelőközpont és a Bodnár Bertalan oktatóközpont folyamatos fejlesztésével a régióból és az ország minden tájáról ideérkező gyermekek százainak tudjuk megmutatni, a tiszai élővilág páratlan szépségét, amelyet megismerve megértik és megtanulják a természetvédelem fontosságát is.

A környezetvédelem nem lehet továbbra is marginális kérdés a hazai politikában, mert minden embert érint, a zsúfolt városok lakóitól a vidéken élő gazdálkodókig, az idősektől a legfiatalabbakig. Közös ügyünknek kell tekinteni, be kell építenünk az oktatásba, a városfejlesztésbe, szigorítanunk kell a törvényeket a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében.

Mindennek alapja azonban a cselekvés, amely változást hoz. Tennünk kell a környezetvédelemért közösen és önállóan egyaránt. Nem firtathatjuk a kormány felelősségét ha, a hulladéklerakóhely helyett a külterületi bekötőutak mellé kerül a háztartási szemét. Nem okolhatjuk az elégtelen hazai törvényhozást, ha nem tudunk eredményeket elérni a saját lakókörnyzetünkben sem. A változást csak közösen érhetjük el, de a siker érdekében mindenkinek egyénileg is tennie kell.

A környezetvédelmet a hétköznapok részévé kell tennünk, mert nem globális akciókról és nemzetközi egyezményekről szól, hanem a hétköznapok és saját lakókörnyezetünk tudatos átszervezéséről, amelynek nyertesei közvetlenül és áttételesen is mi magunk vagyunk.

A környezetvédelem valójában kis lépésekben valósítható meg, amelyek összeadódva végül hatalmas ugrást jelenthetnek az egész emberiségnek.

Lázár János, a Fidesz-KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Én2 2010. március 30. 19:26
  „Tényleg miért vágják ki a Kása erdő fáit most voltam arra és megdöbbentő amit láttam. Hol van nak városunk vezetői v. ők csinálják (csináltatják).”
 • 27. ádám-bátyám 2010. március 29. 18:50
  „hogy lehet kilépni a regisztrációból ? a lap tetején a profil címszó alatt nem lehet ! segítsetek , köszi”
 • 26. cikicakk55 2010. március 29. 18:36
  „JB007 Elhiszem neked amiket leírtál,mert szerencsére mint kiderült eddig egyik kullancs sem volt fertőzött.Na de addig jár a korsó a kútra még el nem törik.Sajnos abban is igazad van, hogy a Kossuth tér is tele van most már kullanccsal.Kár volt az EU-nak ezt a határozatot hozni.Elhiszem, hogy a kullancsirtó szer amit permeteztek a szúnyogirtóval együtt árt bizonyos állati,növényi kultúrának, de még irtották addig is jól elvoltak a növények és az állatok, és mi emberek is nyugodtabbak voltunk.”
 • 25. deszkás 2010. március 27. 12:08
  „LÁZÁR ÚR! A NÉMETORSZÁGI SZEMETET IS KÉPVISELŐ HOZATTA BE! ARRÓL SZÓ SEM ESETT HOGY MENNYIT IS TETTZSEBRE AZ A SZEMÉTLÁDA! AZ ITTMARADÓT MEG EGYÜK MEG?”
 • 24. JB007 2010. március 25. 20:35
  „Mivel a gyerekeink is és mi is tájfutók vagyunk, így hidd el ismerem a problémát.
  Mint ahogy hidd el, hogy a Népkert és a Kossuth tér is "kullancsfertőzött", bár Vásárhelyen sem agyhártyagyulladásra, sem Lyme kórra nincs sok esélyed.

  A média pedig túloz - mint mindig. Kevés veszélytelenebb dolog van, mint a természetben lenni. 30 év tapasztalata elég?”
 • 23. cikicakk55 2010. március 25. 19:19
  „JB007. Lehet, hogy neked eltúlzottnak tűnik a dolog, de nem neked kellett egyesével kiszedni a gyerekedből, és magadból a kullancsokat.Azért talán az utcára kimehetek,ott valamivel kevesebb az esélyem a kullancsra.Az életveszély, lehet, hogy tényleg eltúlzott volt, de amit hallani, és olvasni a médiákból, hogy mennyire megnőtt a fertőzött kullancsok száma, talán jogosan írtam de inkább akkor csak azt írom, hogy veszélyes.”
 • 22. JB007 2010. március 25. 11:47
  „19. cikicakk55 2010.03.24. 22:24

  Ezzel az erővel, gondolom az utcára sem mentek ki. Az életveszély egy kicsit eltúlzott dolog...”
 • 21. VásárhelyiÁgi 2010. március 25. 09:26
  „Ha már eredetileg a környezetvédelemről van szó:
  http://www.hirextra.hu/2010/03/25/brutalis-aramszunet/”
 • 20. Én2 2010. március 25. 08:02
  „Kása erdő nem számít a város vezetésének, csak a Kossuth teret kell cicomázni minden nap . Ki kellett volna vágni a susnyókat a fák közül és nem elhanyagolni a jó levelgőt adó kis erdőt. De ki figyel oda.”
 • 19. cikicakk55 2010. március 24. 22:24
  „A Kása erőnek már úgy is lőttek,mert akár irtják a fákat, akár nem, életveszélyes bemenni.Egy ideig tájfutó voltam a fiam és én is, voltunk is takarítani az erdőt.Tényleg több mázsa szemetet össze szedtünk, de több kullancsot is.Hiába voltunk úgy öltözve, ahogy javasolják az orvosok, azok a rohadt dögök valahogy csak belénk másztak.Tudom, hogy ez nem csak a Kása erő problémája, hanem az EU találta ki, hogy a kullancsokat most már nem lehet irtani.Így tehát teljesen mindegy hoz néz ki belülről az erdő, én biztos nem megyek oda sétálni.”
 • 18. JB007 2010. március 24. 21:18
  „Filctoll

  Oda még nem értek el a fanyűvők. :)
  Egyébként, hogy megismerj: 4795”
 • 17. hecsedli 2010. március 24. 20:34
  „Nincs semmi gond ,engem tulajdonképpen az zavar,hogy szinte minden Vásárhellyel kapcsolatos cikk hozzászólásában előbb utóbb,de inkább előbb megjelennek a politikai hozzászólók szinte lehetetlenné téve az eszmecserét.Szeretnék egy olyan embert látni aki a közel ötvenezer lakos mindegyikének meg tud felelni.Szeretném az általam fröcsögőknek nevezett személyeket abban a székben látni amint mindenkinek megfelelő döntéseket hoznak.A legkönnyebb valakit bírálni különösen a névtelenség homályából.
  Na de erre való az internet,én pedig megérdemlem hogy ilyesmivel veszítem a szabadidőmet,valami okosabb helyett.”
 • 16. Filctoll 2010. március 24. 20:31
  „JB007 - A madaras GC cache rendbe van? :-)”
 • 15. JB007 2010. március 24. 19:48
  „Bocs, hogy beleszólok, de:
  1. NEM CSAK koros fákat vágnak ki!
  2. A Kása tudtommal parkerdő, pihenési célokat szolgálva, ehhez képest komplett erdőirtás folyik és nem frissítés
  3. Nincsenek telepítve facsemeték. 1-2 talán a Nagy András János utca mentén, hogy a felületes szemlélőnek úgy tűnjön vannak.

  Csak megerősíteni tudom azt, hogy bárki menjen ki, nézze meg saját szemével ami ott folyik. A jelzett túristautak (kocogók) eddig csak a lovasok által voltak tönkretéve, most 30-40 cm mély traktornyomokkal vannak felszabdalva. A tájfutók, természetbarátok néha gondozták, gondozzák az erdőt, felfestik a jelzéseket, évente kitakarítanak több köbméter szemetet, mindezt ingyen, a város mint "gondos" gazda pedig tönkreteszi.

  little_john stílusával lehet vitatkozni, de igaza van...”
 • 14. aranka2 2010. március 24. 19:14
  „filctoll, legalább ne írd nagy betűvel a polgármestert!”
 • 13. hecsedli 2010. március 24. 19:12
  „Kedves Kis János alias litle john:

  Informálódj hivatalos erdészeknél miért vágják ki a fákat bizonyos kor után .A fröcsögésről csak annyit hogy a választások után a mostani ,lehet ugyanolyan fizetett rajongók mint akinek engem hiszel már nem foglalkoznak a politikával,ennek szólt a "már nem sok idő".
  Az utolsó mondatod pedig minősít nem szeretnék semmit hozzáfűzni......

  Majd elfelejtettem:telepítve vannak az erdészeti csemeték a kivágott fák helyébe.”
 • 12. Filctoll 2010. március 24. 17:11
  „szulutyka - Tudja mindenki hogy nem szereted a Polgármestert, de kérlek ilyen jelzőket akkor se irj! Művelt, értelmes ember vagy, tessék úgy megnyilvánulni!”
 • 11. szulutyka 2010. március 24. 16:53
  „ez a <moderálva> lázár mindenhez ért? igazi jolly joker, mint a szocionista draskovics”
 • 10. Agyalapi 2010. március 24. 14:22
  „Hogy mennyire ért a környezetvédelemhez, azt a fene se tudja, pénze viszont van ilyen hirdetésre. Vagy nem is az ő pénze?
  "A környezetvédelem valójában kis lépésekben valósítható meg, amelyek összeadódva végül hatalmas ugrást jelenthetnek az egész emberiségnek." Ez a mondat pedig minősíti az egész szöveget.
  Hajrá, Fidesz-hívők!”
 • 9. aggodo 2010. március 23. 21:27
  „A kornyezetunk vedelmebe tartozik az is,hogy a mezogazdasagi termelesre hasznalt foldteruletek agyon vannak vegyszerezve,kulonbozo gyomolo,mutragya,termesnovelo stb. mergezo vegyszerekkel.Ezek belejutnak az anyagcserevel a termelt zoldsegbe,gabonaba,sot az ivovizbe is beszivarognak.Tehat,ami kozvetlenul mergez bennunket ,az a sajat kozvetlen kornyezetunk.Ez ellen semmit sem tesznek a foldhasznalo kozossegek sem,sot a nagygazda foldtulajodnosok sem,mert a profit a legfontosabb szamukra,barmilyen aron is.Legegyszerubb vegyszerekhez nyulni..Masik nagyon sulyos dolog az arzenszennyezodes.Ez lenne az,amit leghamarabb kellene megoldani,mert az egesz varost mergezi,a csecsemoktol kezdve az oregekig,de nem kimeli a varos vezetoit sem..Inkabb ilyeneken kellene eloszor elgondolkozni,mielott nagy szavakkal a szokasos,a globalis bla-bla szoveget probaljak az emberek fejebe tenni,hogy a valos problemakrol,az igazi gyilkos kornyezetszennyezo dolgokrol viszik messzi a figyelmuket.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden fillért fognak

Működési költségük 10 százalékát kell megtakarítaniuk idén a vásárhelyi kulturális és oktatási intézményeknek, amelyek leginkább a dologi kiadásokon spórolnak. Tovább olvasom