Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Korrepetálás ingyen az iskolában, vagy fizetős különóra?

Korrepetálás ingyen az iskolában, vagy fizetős különóra?A magyar szakos Rácz-Balog Renáta segít a gyerekeknek a feladatokban. Fotó: Imre Péter
Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Az egy-két tantárgyból gyengébb diákok iskolájukban, tanítás után korrepetáláson vehetnek részt. A felzárkóztatáson kívül tehetséggondozás is van az általunk kérdezett iskolákban. Mindkettő ingyenes. Közben fizetős különórákra is járatják gyerekeiket a szülők.
– A lányom 3 éve jár angol különórára, ami azért szükséges, mert az iskolában nem tanítják meg rendesen, az a nyelvvizsgára nem elég. Hatvan perc 1800 forint – mondta el egy név nélkül nyilatkozó anyuka. Közben viszont azt tapasztaltuk, hogy a korrepetáláson az iskolák igyekeznek pótolni a hiányosságokat, felzárkóztatni a gyengébb nebulókat.

A vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában a korrepetálást a tanulószobában oldják meg. A felügyelő pedagógus tudását szaktanárok egészítik ki, és segítenek a feladatok, a házi megoldásában – tudtuk meg Farkas Zsuzsanna igazgatótól. Külön fejlesztőórák is léteznek, ezekre és a tanulószobai foglalkozásokra a diákok jelentkezhetnek. A Szent István Általános Iskolában sem kérnek pénzt a felzárkóztatásért, amit hetente egy-két alkalommal tartanak, évfolyamonként, főként matematikából és magyarból.

– Intézményünkben a tanítási idő után is mindig van matematika és magyar szakos kolléga, akihez fordulhatnak tanácsért a gyerekek – közölte Walterné Böngyik Terézia igazgató. Információi szerint csak diákjaik töredéke vesz igénybe különórát, ők pedig próbálnak megfelelni a szülői elvárásoknak.

– Matematikából állandó korrepetitorunk van, aki délutánonként jár be, és csakis a felzárkóztatással foglalkozik az általános iskolásoknál, a tanulószobában segít – árulta el Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. A tanintézményben nyelvvizsgára, emelt szintű érettségire is felkészítenek, utóbbihoz kémiából kísérleteket, fizikából méréseket végeznek a Gyulai József Természettudományos Műhelyben. Ez nemcsak a „németheseknek", Vásárhely valamennyi középiskolásának adott, és ingyenes, akárcsak a középiskolai felkészítő magyarból és matematikából.

– A közelmúltban anonim felmérést végeztünk diákjaink között – a kiértékelés még hátravan –, hogy hányan, miért és milyen tantárgyakból járnak különórákra. Ezzel az a célunk, hogy megtudjunk, milyen tanórákon kívüli képzésre lenne még igény, amihez alkalmazkodunk, és biztosíthatjuk a jövőben – közölte Árva.

A makói József Attila Gimnáziumban is van felzárkóztatás, igény szerinti tantárgyakból, díjmentesen, és „hasonló tarifájú" az érettségire való felkészítés – tudtuk meg Rója István igazgatótól. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban akad olyan pedagógus, aki saját osztályának rendszeresen tart korrepetálást, a különórák díjai 500 forintos baráti ártól kezdődnek.

Különórák: érettségire felkészítő matematikából 2500 és 3000 forint között mozog, az előbbi tarifa a gyakoribb, az általános Vásárhelyen. Hódiné Földesi Sára, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója közölte: az nem fordul elő, hogy bethlenes diákot, azt, akit az iskolában is tanít a pedagógus, az intézményi kereteken kívül, pénzért oktassa. Mert erre a suliban a diákok díjmentesen jogosultak.

A nagy múltú gimiben is létezik felzárkóztatás és tehetséggondozás, előbbi főleg matematikából, magyarból és idegen nyelvekből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejfakasztót ünnepeltek, lakóház ablakában robbantottak tűzijátékot Vásárhelyen

Tejfakasztót ünnepeltek, lakóház ablakában robbantottak tűzijátékot Vásárhelyen
Csoportosan elkövetett garázdaság miatt indult eljárás három férfi ellen Hódmezővásárhelyen. A… Tovább olvasom